Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 11. 2021,
15.40

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Univerzijada Koronavirus

Ponedeljek, 29. 11. 2021, 15.40

2 leti, 4 mesece

Lucerne 2021

Zaradi omikrona odpovedali zimsko univerzijado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
univerzijada | Zadnja univerzijada je bila v Rusiji.

Zadnja univerzijada je bila v Rusiji.

Zgolj 12 dni pred slovesnim začetkom so odpovedali zimsko univerzijado, ki bi bila na sporedu v Luzernu in šestih kantonih v Švici od 11. do 21. decembra, so se odločili pri Mednarodni univerzitetni športni zvezi (FISU). Kot so pojasnili, je glavni razlog za odpoved povezan z izbruhom novega seva novega koronavirusa omikron.

"Po sestankih izvršnega odbora FISU in upravnega odbora zimske univerzijade v Luzernu z globokim obžalovanjem sporočamo, da zimske univerzijade v Luzernu 2021 ne bo," so zapisali v izjavi za javnost na spletni strani FISU. Švicarske oblasti so namreč sprejele številne nove omejitve v zvezi s prihodom ljudi iz držav, kjer so ugotovili okužbe z različico covida-19 omikron.

Lucerne 2021 | Foto: "V prihodnjih dneh se obeta še veliko omejitev. Podobne omejitve nacionalni organi napovedujejo tudi drugod, v Švici pa so že odkrili prvi primer z različico omikron," so zapisali pri FISU. "Spričo omejitev potovanj, ki so uvedene v Švici in po vsem svetu, nismo imeli druge izbire, kot da odpovemo zimsko univerzijado 2021 v Luzernu. Ta odločitev je bila sprejeta z zelo težkim srcem. Toliko mojih švicarskih univerzitetnih športnih kolegov je že toliko časa namenilo vsa svoja prizadevanja za izpeljavo tega dogodka. Toda nove omejitve potovanj pomenijo, da je izpeljava univerzijade povsem onemogočena," je dejal vršilec dolžnosti predsednika FISU Leonz Eder.

Zimska univerzijada v Luzernu bi morala biti na sporedu že na začetku leta, od 21. do 31. januarja, a so dogodek preložili. Novembra so se odločili, da bodo univerzijado skušali izpeljati konec leta.

Naslednja zimska univerzijada je načrtovana v Lake Placidu od 12. do 22. januarja 2023. Lake Placid je zimsko univerzijado gostil že leta 1972.

Zadnjo, 29. izvedbo zimske univerzijade je gostil Krasnojarsk leta 2019. Slovenija je na igrah v Rusiji nastopila z 19 športniki v šestih disciplinah.

Univerzijade so velika mednarodna večpanožna športna tekmovanja, namenjena športnikom študentom z vseh celin. Beseda univerzijada je skovanka iz dveh besed: besede univerza in besede olimpijada. Prirejajo jih na dve leti. Slovenski študenti so na 23 univerzijadah od leta 1995 do danes osvojili 99 odličij, od tega 28 zlatih, 36 srebrnih in 35 bronastih. Bera slovenskih športnikov je vsekakor bistveno boljša na zimskih univerzijadah, na katerih so študentke in študenti osvojili 79 odličij (23 zlatih, 29 srebrnih in 27 bronastih).
Ne spreglejte