SiolNET. Novice Svet
2,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poleti že covidna potrdila? Med pobudnicami tudi Slovenija.

2,76

termometer

potni list |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Skupina 13 članic EU, med katerimi naj bi bila tudi Slovenija, namerava osrednjim institucijam EU posredovati pismo s sedmimi prioritetami pri pripravi covidnega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanje v pandemiji. Te vključujejo tudi poziv k čimprejšnji uvedbi potrdila, po možnosti do junija letos.

Pismo naj bi ministri članic, pristojni za turizem, po neuradnih informacijah v torek popoldne posredovali Evropski komisiji, Evropskemu parlamentu in portugalskemu predsedstvu. Pobudnica je Avstrija, pridružilo naj bi se ji 12 držav: poleg Slovenije še Grčija, Bolgarija, Ciper, Danska, Francija, Hrvaška, Nemčija, Italija, Malta, Portugalska in Španija.

Avstrijska tiskovna agencija APA je danes poročala, da se je omenjena trinajsterica o tem pogovarjala konec marca na pobudo avstrijske ministrice za turizem Elisabeth Köstinger, dva tedna pozneje pa naj bi se torej dogovorile o skupnem pismu s pozivom, naj bo potrdilo nared do junija, povzema STA.

cepivo, cepljenje Novice Velik test na Danskem

Turizem bije bitko za preživetje

Šrilanka turizem | Foto: Reuters Foto: Reuters Države naj bi v pismu opozorile na to, da turizem, ki je leta 2019 prispeval deset odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) EU, zaradi pandemije bije bitko za preživetje, ter navedle pomen digitalnega zelenega potrdila, ki ga je Evropska komisija predlagala sredi marca s ciljem olajšanja potovanj do poletja.

Ministri naj bi v skladu z marčevsko zavezo voditeljev članic unije, da se bo potrdila obravnavalo kot nujno zadevo, pozvali Evropsko komisijo, predsedstvo Sveta EU in članice ter Evropski parlament, naj si odločno prizadevajo za politični dogovor o tem potrdilu in za hitro sprejetje zakonodaje.

Sedem prioritet

Ob tem naj bi pozvali, naj se pri pripravi enotnega potrdila upošteva sedem prioritet, ključnih za okrevanje evropskega turizma in EU kot celote. Prvi poudarek naj bi bil poziv k čimprejšnji uvedbi potrdila, po možnosti do junija letos, piše v osnutku pisma. Poudarili naj bi tudi, naj zakonodaja vključuje določilo o izteku ukrepa, še piše STA.

Kot drugo ključno točko naj bi navedli, da je treba olajšati prosto gibanje med pandemijo osebam, ki ne pomenijo tveganja za javno zdravje, in da morajo biti omejitve gibanja sorazmerne. Dejali naj bi, da je na podlagi znanstvenih dognanj manjšo prenosljivost virusa mogoče opredeliti v primeru cepljenja proti novemu koronavirusu, negativnega izida testa in nedavnega okrevanja po covidu.

zabava Zagreb Novice Tako so se sredi Zagreba glasno zabavali #video

Potrdilo ne bi smelo biti pogoj za prosto gibanje

Pozvali naj bi k zagotavljanju nediskriminacije in enake obravnave omenjenih treh kategorij oseb ter poudarili, da "potrdilo o cepljenju ne bi smelo biti pogoj za pravico do prostega gibanja". Opozorili naj bi na potrebo po posebni pozornosti osebam, za katere se cepljenje ne priporoča oziroma ni dovoljeno, na primer otrokom. Pozvali naj bi tudi k priznavanju obstoječih mednarodno sprejemljivih nedigitalnih potrdil, saj da bi bila ekskluzivnost digitalnega zelenega potrdila v nasprotju z njegovim namenom.

Prav tako naj bi pozvali k varnim in praktičnim tehničnim rešitvam, saj da mora biti potrdilo preprosto, zanesljivo, ne sme diskriminirati, delovati mora v vseh članicah unije ter izpolnjevati najvišje standarde varnosti in varstva podatkov, še piše v osnutku pisma.

Pariz Novice Sredi "lockdowna" v Parizu: skrita restavracija z več kot 100 gosti

Ob tem naj bi države poudarile, da mora potrdilo dopuščati nacionalno prožnost pri uporabi, da torej ne sme omejevati pravic članic pri opredeljevanju nacionalnih pravil glede uporabe potrdila na njihovem ozemlju in glede omejevanja prostega gibanja za zajezitev širjenja virusa.

Pozvale naj bi tudi k sodelovanju s tretjimi državami in mednarodnimi organizacijami za razvoj rešitev, ki bodo omogočale globalno uporabo covidnih potrdil in olajšale mednarodno potovanje, ter k tesnemu sodelovanju s turističnim sektorjem in drugimi pomembnimi deležniki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin