SiolNET. Novice Svet
0,97

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 16:15

  V Grčiji odprli šole

Velik test na Danskem

0,97

termometer

cepivo, cepljenje
Foto: Reuters

Na Danskem načrtujejo, da bo danes proti novemu koronavirusu cepljenih največ prebivalcev v enem dnevu doslej. Cilj je po vsej državi, ki ima skoraj 5,8 milijona prebivalcev, v enem dnevu cepiti 100.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V zadnjem dnevu so v Veliki Britaniji potrdili 1.730 novih okužb, umrlo je še sedem ljudi, kar je najmanj od septembra lani.

Današnji dan je bil na Danskem organiziran, da preverijo, ali cepilni centri v petih različnih delih države in računalniški sistemi, ki so ključni za uspešno cepljenje v večjem obsegu, delujejo. Cepljenje v večjem obsegu Danska načrtuje v prihodnje, ko bo na voljo več odmerkov cepiva proti koronavirusu.

V današnjem poskusu sodeluje 68 cepilnih centrov po državi.

Cepili že več kot polovico prebivalstva: Anglija odpira pube, restavracije ...

Velik del Britancev je danes korak bliže vrnitvi v običajno življenje, saj se v Angliji po več kot treh mesecih sproščajo številne protikoronske omejitve, poroča STA. Deloma se lahko odprejo pubi in restavracije, stranke lahko znova sprejemajo tudi frizerji. Vrata odpirajo vse trgovine. 

Cepljenje napreduje pospešeno

Za omilitev ukrepov se je britanska vlada Borisa Johnsona odločila zaradi uspešnega cepljenja prebivalstva in posledičnega upada števila novih primerov okužb s koronavirusom. Prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu je prejelo že več kot 60 odstotkov prebivalcev Velike Britanije. V zadnjem dnevu so potrdili 1.730 novih okužb, umrlo je še sedem ljudi, kar je najmanj od septembra lani.

Odprti telovadnice, bazeni, knjižnice ...

Restavracije in pubi lahko po novem strežejo goste na zunanjih površinah. Prav tako znova delujejo frizerski, brivski in kozmetični saloni. Veliko število strank si obetajo tudi v ponovno odprtih trgovinah z nenujnim blagom. Znova je mogoč še obisk telovadnic, bazenov, knjižnic in živalskih vrtov.

Land rover defender Avtomoto Avtomobil za zadnjo pot princa Filipa #foto

Turizem v vzponu

Člani istega gospodinjstva lahko po novem na območju Anglije tudi počitnikujejo, in sicer v nastanitvah, kjer sami poskrbijo za hrano. V zadnjih dneh naj bi število tovrstnih rezervacij močno naraslo.

Na poroke do 15 ljudi

Sprememb na področju javnega življenja v Angliji je še kar nekaj. Porok se lahko udeleži do 15, pogrebov pa do 30 ljudi. Otroci lahko sodelujejo na katerihkoli dejavnostih v notranjih prostorih, število obiskovalcev v domovih za starejše pa se je dvignilo na dva na oskrbovanca, našteva BBC.

Nomadland Trendi Dežela nomadov nadaljuje zmagoviti pohod in pobira nagrade #video

Previdnost kljub pozitivnim smernicam

Predstavniki oblasti ob sproščanju ljudi opozarjajo, naj ne opustijo previdnosti. "Prepričan sem, da bo to veliko olajšanje za tiste lastnike podjetij, ki so bili tako dolgo zaprti, za vse preostale pa je to priložnost, da se znova lotijo stvari, ki jih imajo radi in so jih pogrešali," je v izjavi sporočil premier Boris Johnson, a vse pozval, naj ravnajo odgovorno.

Naslednji krog odpiranja maja

Johnson napoveduje, da se bodo oblasti pri nadaljnjem odpiranju opirale na podatke. Naslednji krog sproščanja je predviden 17. maja, 21. junija pa naj bi odpravili vse omejitve javnega življenja.
Škotska, Wales in Severna Irska, katerih regionalne oblasti izvajajo lastno zdravstveno politiko, za zdaj ukrepe sproščajo v manjši meri kot Anglija, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Air France Posel danes V Franciji prepovedali kratke notranje polete: Pojdite z vlakom!
 
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 16:15 12.04.2021

  V Grčiji odprli šole

  V Grčiji so se z današnjim dnem v šolske klopi vrnili dijaki zadnjih treh letnikov srednjih šol, potem ko so se na daljavo šolali kar pet mesecev. Pouk v živo bo sicer spremljalo več ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja novega koronavirusa, med drugim samotestiranje tako za dijake kot učitelje. Za 14. maj Grčija medtem napoveduje odprtje turizma.

  Grški dijaki, stari od 15 do 18 let, so se zaradi pandemije covida-19 šolali na daljavo od 7. novembra lani. Osnovne in t. i. nižje srednje šole za učence stare od 6 do 15 let so se v vmesnem času za krajše obdobje odprle, nato pa hitro znova zaprle in zaenkrat ostajajo zaprte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin