Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 4. 2021,
20.50

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

1

Natisni članek

Johnson & Johnson AstraZeneca Francija Koronavirus COVID-19 Madžarska

Petek, 9. 4. 2021, 20.50

3 leta

covid-19 dogajanje po svetu

Cepivo Johnson & Johnson pod drobnogledom, polovica tedenske pošiljke AstraZenece preložena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

1

cepivo Johnson & Johnson | Evropska agencija za zdravila je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom proti novemu koronavirusu proizvajalca Johnson & Johnson in krvnimi strdki. | Foto Guliverimage

Evropska agencija za zdravila je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom proti novemu koronavirusu proizvajalca Johnson & Johnson in krvnimi strdki.

Foto: Guliverimage

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes sporočila, da je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson in krvnimi strdki. Gre za štiri primere, od tega je bil eden smrten. EU je tik pred začetkom pogajanj z eno od farmacevtskih družb o nakupu 1,8 milijarde odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu mRNK druge generacije.

20:06

Globa za norveško premierko

20:05

Italija: sproščanje ukrepov

18:26

Hrvaška: ponekod zaostritve

18:12

10 držav povsem nezaščitenih

  • 20:06

    Globa za norveško premierko

    Norveška premierka Erna Solberg je danes prejela visoko globo, ker je z organizacijo večerje ob svojem rojstnem dnevu, ki se je sicer ni udeležila, kršila omejitve, ki veljajo na Norveškem v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, piše STA

    Policija ji je naložila globo v višini 20.000 norveških kron (okoli 2000 evrov), ker je presodila, da je bilo na večerjo povabljenih več ljudi, kot je bilo dovoljeno za zasebne dogodke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    "Četudi je zakon enak za vse, vsi niso enaki," je danes dejal policijski komisar Ole Saeverud na novinarski konferenci. Izpostavil je, da je premierka najpomembnejša izvoljena predstavnica v državi in da je bila mnogokrat vodilna pri odločitvah vlade o ukrepih za zajezitev pandemije covida-19. Zato je upravičeno njeno sankcioniranje, da bi ohranili zaupanje javnosti v ukrepe, je dejal.

  • 20:05

    Italija: sproščanje ukrepov

    Italijansko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da bodo v ponedeljek v deželah Lombardija, Piemont, Toskana, Emilija Romanja, Furlanija - Julijska krajina in Kalabrija zaradi izboljšanja epidemiološke slike odpravili stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

    Omenjene dežele prehajajo iz rdečega v oranžno območje. To pomeni, da bo tam manj omejitev potovanj, odpirajo se trgovine, restavracije in bari pa bodo lahko še naprej prodajali hrano in pijačo samo za s seboj.

    Od prihodnjega tedna v rdečem območju ostajajo samo še Dolina Aoste, Kampanija in Apulija ter Sardinija, ki je bila na seznam dodana danes, piše STA.

  • 18:26

    Hrvaška: ponekod zaostritve

    Zaradi poslabšanja epidemiološke slike v primorsko-goranski županiji je lokalni štab civilne zaščite na Reki napovedal, da bodo od ponedeljka znova zaprti gostinski lokali in del trgovin. V večini hrvaških županij bo pouk znova potekal na daljavo. V minulih 24 urah so v državi potrdili 2599 novih okužb, piše STA.

    V primorsko-goranski županiji so se odločili za poostrene ukrepe, ker imajo že nekaj dni med vsemi županijami najvišjo incidenco okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Županijski štab civilne zaščite je danes odločil, da bodo v ponedeljek za 14 dni poostrili omejitvene ukrepe. Obvezna bo uporaba zaščitnih mask tudi na odprtem, če ni mogoče vzdrževati varne medsebojne razdalje.

    Med drugim so znova prepovedali obratovanje gostinskih lokalov, tudi na terasah. Gostinci bodo lahko prodajali hrano in pijačo za s seboj. Izjema so gostinski lokali v hotelih in kampih, ki lahko strežejo samo svoje goste. Zaprte bodo tudi vse trgovine z oblačili in obutvijo. Preostale bodo lahko odprte med 6. in 19. uro, ob upoštevanju omejitev števila obiskovalcev glede na velikost trgovine. Prepovedali so tudi javne dogodke. Večina šol na območju županije bo po spomladanskih počitnicah med 12. in 16. aprilom izvajala pouk na daljavo. Nato bodo ocenili, ali bodo ukrepe podaljšali tudi za šole.

    Tudi v večini preostalih hrvaških županij bo imela večina učencev in dijakov od ponedeljka znova pouk na daljavo, je potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović na današnji novinarski konferenci, še dodaja STA.

     

  • 18:12

    10 držav povsem nezaščitenih

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes obsodila pretresljivo neravnotežje pri distribuciji cepiv proti covidu-19 med bogatimi in revnimi državami. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je poudaril, da so prebivalci več kot desetih držav popolnoma nezaščiteni, piše STA

    Njegov cilj, da bi do sobote s cepljenjem poti covidu-19 začeli v vseh državah na svetu, ne bo dosežen. Na novinarski konferenci je danes povedal, da so cepljenje začeli v 194 od skupno 220 držav in ozemelj. V sedmih od 26 so prejeli cepivo in se pripravljajo na začetek cepljenja, v petih pa naj bi ga prejeli v prihodnjih dneh. Od preostalih 14 držav in ozemelj pa nekatere niso naročile cepiva preko sheme Covax, nekatere niso pripravljene, nekatera pa bodo s cepljenjem začele v prihodnjih tednih ali mesecih, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Johnson & Johnson
Novice Prihodnji teden prihaja prva pošiljka cepiva Johnson & Johnson
Novice Uradno: nočna omejitev gibanja v celoti odpravljena #video

Ema je sporočila, da je odbor za varnost zdravil začel pregled, med katerim bo ocenil poročila o trombemboličnih dogodkih pri ljudeh, ki so se cepili s tem cepivom. Gre za štiri resne primere neobičajnih krvnih strdkov z nizkimi trombociti po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson. Kot so sporočil iz Eme, se je en primer zgodil med kliničnim testiranjem, trije pa med cepljenjem v ZDA. Eden od njih je bil smrten, piše STA.

Ema je uporabo cepiva Johnson & Johnsona v EU odobrila 11. marca, cepljenje pa se bo začelo še ta mesec. Ema preiskavo začenja nekaj dni po tistem, ko je sporočila, da gre pri podobnih krvnih strdkih po cepljenju s cepivom AstraZenece za redek stranski učinek.

Agencije je sicer danes še razširila preiskavo cepiva AstraZenece. Kot so pojasnili, preiskujejo pet primerov sindroma kapilarnega prepuščanja, pri katerem prihaja do uhajanja tekočine iz krvnih žil, kar povzroča otekanje tkiva in padec krvnega tlaka.

Kot dodaja STA, cepivi Johnson & Johnsona in AstraZenece uporabljata podobno adenovirusno vektorsko tehnologijo.

Dostava polovice predvidene pošiljke AstraZenece proti covidu-19 za Evropsko unijo ta teden preložena je preložena. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dostava polovice predvidene pošiljke AstraZenece proti covidu-19 za Evropsko unijo ta teden preložena je preložena. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Polovica predvidene pošiljke AstraZeneca ta teden preložena

Britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca je danes sporočila, da bo dostava polovice predvidene pošiljke njihovega cepiva proti covidu-19 za Evropsko unijo ta teden preložena. Tako bo namesto 2,6 milijona odmerkov dostavljenih le 1,3 milijona.

"Minuli teden smo obvestili Evropsko komisijo in države članice, da bo za eno od dveh serij za dostavo ta teden potrebno testiranje in bo dostavljena kmalu," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik AstraZenece.

Družba kljub temu vztraja, da bo izpolnila svoje načrte glede dobave cepiva v drugem četrtletju leta, je dejal tiskovni predstavnik. "Pri tedenskih dobavah običajno prihaja do manjših nihanj, odvisno od vrste operativnih dejavnikov, kot sta distribucija ali zaključek testov kakovosti in varnosti," je pojasnil.

Novice Uradno: Krvni strdki pri AstraZeneci zelo redki, koristi večje od tveganj #video

EU se bo začela pogajati o nakupu 1,8 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19 druge generacije

Vir ni želel razkriti, za katerega dobavitelja gre, prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali gre za BioNTech in Pfizer. | Foto: Reuters Vir ni želel razkriti, za katerega dobavitelja gre, prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali gre za BioNTech in Pfizer. Foto: Reuters EU je tik pred začetkom pogajanj z eno od farmacevtskih družb o nakupu 1,8 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19 mRNK druge generacije, ki bo učinkovito proti novim različicam novega koronavirusa, je danes sporočil vir v Evropski komisiji. Po pisanju STA je vir za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je cilj dogovora, o katerem se bo začela pogajati komisija, da se dobave izvajajo mesečno začenši od konca letošnjega leta do leta 2023.

Vir ni želel razkriti, za katerega dobavitelja gre, prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali gre za BioNTech in Pfizer, ki sta obljubila, da bosta pohitela z dobavo svojega cepiva prve generacije EU.

"Želimo si velike količine. Želimo si trdno pogodbo za 900 milijonov odmerkov z možnostjo nakupa še enkrat toliko odmerkov," je povedal vir. Dodatni odmerki bodo močno povečali dostop do cepiv v EU, ki je za letos in prihodnje leto naročila 2,6 milijarde odmerkov različnih cepiv prve generacije, dodaja STA.

Velika sprememba v Franciji za cepljene z AstraZeneco

Francoski regulator je danes priporočil, da naj mlajše od 55 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-18 družbe AstraZeneca, drugič cepijo s cepivom drugega proizvajalca. | Foto: Reuters Francoski regulator je danes priporočil, da naj mlajše od 55 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-18 družbe AstraZeneca, drugič cepijo s cepivom drugega proizvajalca. Foto: Reuters Francoski regulator je danes priporočil, da naj mlajše od 55 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-18 družbe AstraZeneca, drugič cepijo s cepivom drugega proizvajalca. To vpliva na več kot pol milijona ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski urad za zdravje HAS je prejšnji mesec priporočil, da z AstraZeneco cepijo le starejše od 55 let, potem ko so se pojavila redka poročila o krvnih strdkih. Takrat so še svetovali, da se z AstraZeneco lahko cepi tudi mlajše, ki so že prejeli prvi odmerek tega cepiva. Sedaj so stališče spremenili, povzema STA.

AstraZenece tako ne bodo prejeli niti tisti mlajši od 55 let, ki so bili z njo že cepljeni enkrat. Za njih priporočajo, da kot drugi odmerek uporabijo cepivo Moderne ali Pfizerja.

Po oceni HAS to vpliva na okoli 533 tisoč ljudi. Francija je namreč v prednostno skupino za cepljenje dala zdravstvene delavce, med katerimi je veliko mladih.

Trg republike brez ograj protesti
Novice Recept za katastrofo: bodo v Sloveniji nastala nova žarišča virusa?

WHO opozarja: Za to početje ni dovolj podatkov

World health organization WHO logo stavba | Foto: Reuters Foto: Reuters Po napovedi Francije se je odzvala svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in posvarila, da ni dovolj informacij o menjavi cepiv proti covidu-19 med prvim in drugim odmerkom. 

"Ni dovolj podatkov, da bi lahko rekli, ali je možno kaj takega. Menjava cepiv ni nekaj, kar bi lahko priporočili," je dejala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris.

Čeprav trenutno še nimajo podatkov o varnosti kombiniranja različnih cepiv, pa so podali raziskovalno priporočilo, da se to razišče, da bi lažje razumeli, ali se lahko uporablja to strategijo ali ne.

Načrti Madžarske: do maja bodo cepili štiri milijone ljudi

Madžarska | Foto: Reuters Foto: Reuters Madžarski premier Viktor Orban je v tedenskem pogovoru za radio Kossuth danes napovedal, da bodo do začetka maja proti covid-19 cepili štiri milijone ljudi, do junija pa sedem. Obenem je zamaknil vrnitev dijakov v učilnice na deseti maj, po končanih maturitetnih izpitih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Premier je pojasnil, da bodo tudi letos dijaki zaključnih letnikov imeli le pisne izpite, tako kot je to bilo že lani. Glede načrtov, da bi 19. aprila odprli vrtce in osnovne šole, ni želel govoriti, poroča STA.

Veliko pozornosti je Orban namenil uspehom pri cepljenju. Trenutno so na Madžarskem proti covid-19 najmanj enkrat cepili skoraj 2,7 milijona prebivalcev. Glede na načrte jih bodo do maja cepili štiri milijone, do junija pa več kot sedem. V državi živi okoli deset milijonov ljudi, od tega jih je okoli osem milijonov odraslih.

Sputnik V
Novice Rusi potrdili, da Nemčija želi cepivo Sputnik V, slabe novice iz Turčije in Indije

Orban razočaran nad odzivom

Madžarski premier je sicer zaskrbljen, ker je število ljudi, ki so izrazili željo po cepljenju, precej nižje od zmogljivosti in količin cepiva. Zaenkrat je interes izrazilo okoli štiri milijone ljudi.

Na Madžarskem je v zadnjem dnevu v povezavi s covid-19 umrlo še 285 ljudi, potrdili pa so 7.325 novih okužb. V bolnišnicah je na zdravljenju 11.363 covidnih bolnikov, od tega jih je na ventilatorju 1.364.

Ne spreglejte