Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 4. 2021,
14.58

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

69

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 vlada omejitev gibanja

Petek, 9. 4. 2021, 14.58

3 leta

Uradno: nočna omejitev gibanja v celoti odpravljena #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

69

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela načrt sproščanja ukrepov za zajezitev koronavirusa in podaljšala epidemijo za 30 dni. Odpravila je omejitev gibanja ponoči, ostaja pa še naprej prepoved zbiranja in prireditev ter prehajanja med regijami, ki je dovoljeno le izjemoma, spremembe pa so tudi pri izjemah za vstop v državo. Uporaba maske na odprtih javnih krajih oziroma prostorih je obvezna le, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

Med regijami bo prehod možen z negativnim testom PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, prav tako bodo lahko regije prehajali tisti, ki so bili cepljeni ali so covid-19 že preboleli v določenem obdobju pred opravljeno potjo. Prav tako bo možno regije, kot doslej, prehajati za odhod na delo, za nujna vzdrževalna dela ali pomoč osebi, ki jo potrebuje, izjema velja tudi za vzdrževalna dela in sezonska opravila, za tranzit čez regijo in za nujno vzdrževanje groba.

Spet odprte trgovine in številne storitve

Po novem bodo ob pogoju rednega testiranja zaposlenih lahko odprte vse trgovine ter tudi številne storitve, npr. frizerske, kozmetične in tudi turistične agencije.

Nov odlok znova dopušča obratovanje žičniških naprav in smučarskih prog, če bodo uporabniki predložili negativni rezultat test na novi koronavirus. V javnem potniškem prometu se bodo morali vozniki še naprej tedensko testirati.

V odloku o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo je vlada določila določila, da so za vstop v državo poleg testov PCR in potrdil o preboleli bolezni, opravljenih oziroma izdanih v državah članicah EU oziroma schengenskega območja, veljavni tudi testi oziroma potrdila iz ZDA in Velike Britanije, poroča STA. 

Določene nove izjeme za vstop v državo brez karantene in testa

Med izjeme za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez negativnega rezultata testa PCR je vlada dodala akreditirane novinarje na službeni poti v tujini in osebe, ki vstopajo iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje ali nastanek materialne škode, in se vračajo čez mejo v roku 12 ur po prehodu meje.

Prav tako je med izjeme za vstop v Slovenijo namesto dnevnih delovnih migrantov dodala delovne migrante in osebe, ki so napotene na čezmejno opravljanje storitev, pod pogojem, da se v Slovenijo vrnejo najkasneje v petih dneh po prehodu meje.

Po današnji dopisni seji vlade je nekaj sprememb tudi na rdečem seznamu držav. Avstrija je po novem v celoti rdeča, prav tako Danska, v Španiji pa so rdeče vse administrativne enote razen Extremadure, Galicije, Balearskih otokov, Murcie in Valencie.

Minister za zdravje Janez Poklukar je popoldan na novinarski konferenci poudaril, da smo močno zakorakali v tretji val. "Glavno sporočilo je, da ste se državljani držali ukrepov in omogočili, da danes nismo v črni fazi, ampak med oranžno in rdečo fazo. Za to se vam tudi iskreno zahvaljujem. A to še ne pomeni, da smo iz najhujšega. Končnih razsežnosti tretjega vala še ne poznamo," je opozoril Poklukar.

Prispevek Planet o ukrepih po lockdownu:

Krek: Nič ne kaže, da bi se v bližnji prihodnosti krivulja obrnila navzdol

V Sloveniji imamo 300 tisoč cepljenih s prvim odmerkom in to je spodbuden podatek, je povedal Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje: "V Evropi smo priča valu, ki traja že nekaj tednov, in vsi upamo, da bo ta kmalu popustil. Epidemija je tu, virus je tu in treba se je držati vseh predpisanih ukrepov."

Še naprej pričakujemo trend navzgor, saj bi morale biti številke kar nekaj časa nižje, da bi se obrnil navzdol, še dodaja Krek: "Trend okužb v starostni skupini od pet do 14 let se dviga, kar pomeni neposredno grožnjo obstoju šole."

"Največji delež okuženih imamo v delovni populaciji. Sprejemov v bolnišnico je vse več in to je podatek, ki nas skrbi. Več kot bo covid-19, manj bo prostora za druga obolenja. Covid-19 obremenjuje ves zdravstveni sistem. Za cilj smo si zastavili tudi, da do konca meseca precepimo vse starejše od 60 let," pojasnjuje Krek.

Video: Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Po njegovih besedah bo v naslednjih 14 dneh zasedenost bolnišničnih postelj v porastu: "Raste tudi zasedenost intenzivnih postelj, kar je velika grožnja, saj so ravno te postelje najbolj omejene, pa ne zaradi postelj samih, ampak zaradi ekip, ki skrbijo za te bolnike."

Krek je poudaril, da pričakujejo, da bo večina regij v torek rdečih, katera izmed njih se lahko obarva v črno: "Novi sevi se bistveno hitreje širijo in so bolj nevarni kot stari sevi. Pri tem virusu je za okužbo potrebnega manj virusa. Zato moramo z vsemi preventivnimi ukrepi še naprej skrbeti za svojo varnost in varnost drugih."

V četrtek smo v Sloveniji ob opravljenih 5.198 PCR-testih potrdili 1.279 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 24,6 odstotka opravljenih testov. Dan pred tem je bil delež pozitivnih testov višji, znašal je 28,5 odstotka. Včeraj so umrle tri osebe, okužene z novim koronavirusom.

Cepljenje proti covid-19 v Srbiji
Novice Toliko okužb z novim koronavirusom smo potrdili v četrtek

Ustavno sodišče je v četrtek sprejelo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka, ki omejuje prehajanje meje, ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena.

Notranji minister Aleš Hojs je za STA v četrtek napovedal možnost zaostritve omejitev na način, ki bo omogočal prosto odhajanje ljudi iz države, vstop pa ne bo več tako preprost.

Novice Ustavno sodišče zadržalo vladni odlok, ki omejuje potovanja iz države #video

Prispevek Planet TV o samotestiranju v šolah:

Samotestiranje bodo izvajali v šolah

Že v četrtek je vlada potrdila, da se prihodnji teden v šolske klopi vračajo učenci, v vrtcih bo organizirano varstvo za najmlajše. Strokovna skupina se je na četrtkovem sestanku o testiranju na koronavirus usklajevala tudi s šolstvom.

Ministrica, pristojna za šport, Simona Kustec je napovedala tudi težnjo po sproščanju ukrepov na področju športa. Dejala je, da so predlagali, da se omogočijo tekmovanja tudi na nacionalni ravni in se sprosti rekreativna vadba.

Samotestiranje dijakov in učencev bodo izvajali v šolah, ne doma. Na podlagi predloga stroke in praks iz tujine so prišli do sklepa, da je izvedba testiranja primerna v šolah, je dejal minister Poklukar. 

Hiter test, antigenski test | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predstavniki ministrstev in NIJZ z ravnatelji srednjih šol o samotestiranju dijakov

Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in NIJZ so danes ravnateljem srednjih šol predstavili načrt prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev, s katerim naj bi po napovedih zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja začeli v drugi polovici aprila. Prihodnji teden naj bi načrt predstavili še ravnateljem osnovnih šol.

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, je samotestiranje poleg spoštovanja ukrepov, tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja dodaten ukrep, s katerim želijo zamejiti okužbe z novim koronavirusom v šolah. Ukrep je po njenih besedah dobrodošel in izrazito dobronameren.
Simona Kustec
Novice Simona Kustec: Otroci se v ponedeljek vračajo v vrtce in šole #video
Ne spreglejte