SiolNET. Novice Slovenija
4,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ustavno sodišče zadržalo vladni odlok, ki omejuje potovanja iz države #video

4,64

termometer

Ustavno sodišče je sprejelo pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 11. člena vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19 ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu. Odločitev je danes objavljena v uradnem listu.

Vlada je 28. marca sprejela odlok, s katerim je močno omejila izstop in vstop v državo, s čimer je želela pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Od 29. marca so tako za slovenske državljane in osebe s prebivališčem v Sloveniji prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme, med katerimi so med drugim osebe, ki so prebolele covid-19 ali pa so se cepile proti tej bolezni, poroča STA.

Pobude za oceno ustavnosti 11. člena odloka so vložili Rok Ban in družba Bas Production, Matic Kocjančič ter nekdanji sodnik in pravosodni minister z vrst stranke LDS Aleš Zalar, ki je vložitev pritožbe konec marca napovedal na Twitterju.

Ustavno sodišče je začasno zadržalo določbo vladnega odloka, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu. Ustavno sodišče je začasno zadržalo določbo vladnega odloka, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu. Foto: STA

Sodišče sprejelo pobude in zadržalo izvrševanje 11. člena odloka

Ustavno sodišče je njihove pobude sprejelo in v sklepu ugotovilo, da so škodljive posledice, ki bi jih lahko povzročilo izvrševanje izpodbijane določbe ob njeni morebitni protiustavnosti, s katero bi se omejila možnost izstopa iz države in prek tega omejile pravica do svobode gibanja, pravica do zasebnega in družinskega življenja ter pravica do svobodne gospodarske pobude, hujše od škodljivih posledic za varstvo javnega zdravja, ki bi jih lahko povzročilo začasno zadržanje izvrševanja te določbe ob njeni morebitni ustavni skladnosti. Sodišče je zato sklenilo zadržati izvrševanje 11. člena odloka do svoje končne odločitve.

Damijan Janković Novice Pogačnikove menjave sodnikov: Preiskava Jankovića razveljavljena in ne ustavljena

Kot je v sklepu poudarilo ustavno sodišče, so izjeme v odloku, ki dopuščajo potovanja v druge države, določene ozko, seznam rdečih držav pa vsebuje 158 držav, kar pomeni, da je možnost izstopa iz Slovenije močno omejena. Sodišče po pisanju STA ob tem poudarja, da so omejitve izstopa iz države bistveno strožje kot pri vstopu.

"Pravica do svobode gibanja je tudi ena od temeljnih svoboščin prava EU," izpostavlja ustavno sodišče. "Pravica do svobode gibanja je tudi ena od temeljnih svoboščin prava EU," izpostavlja ustavno sodišče. Foto: STA Ustavno sodišče: Pravica do svobode gibanja je tudi ena od temeljnih svoboščin prava EU

Pravica posameznika, da zapusti državo, je varovana v okviru pravice do svobode gibanja, pomembnost pravice zapustiti državo pa izhaja iz številnih mednarodnih instrumentov in je ključna za učinkovito delovanje demokratičnega sistema, poudarjajo ustavni sodniki.

"Pravica do svobode gibanja je tudi ena od temeljnih svoboščin prava EU," izpostavlja ustavno sodišče in dodaja, da je pomembno, da se pri omejitvi te pravice upoštevajo individualne okoliščine posameznika in da omejitve ne povzročajo diskriminacije. Nadaljnje izvrševanje te določbe bi posegalo v pravico do zapustitve države velikega števila prebivalcev Slovenije, opozarjajo sodniki.

Ustavno sodišče Novice Ustavno sodišče razveljavilo člen o podaljševanju akreditacij visokošolskim zavodom

Odločitev o sprejetju pobud je podprlo osem ustavnih sodnikov, proti je glasoval sodnik Klemen Jaklič. Odločitev o zadržanju izvrševanja omenjenega člena pa je podprlo sedem sodnikov, proti sta glasovala Jaklič in Marko Šorli.

Jaklič je ob tem podal odklonilno ločeno mnenje, Šorli pa je dal delno pritrdilno in delno odklonilno ločeno mnenje. Sodnici Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs ter sodnik Rok Čeferin so dali pritrdilna ločena mnenja.

Aleš Hojs je dejal, da žal ustavni sodniki za nič ne odgovarjajo, pa tudi sicer so nesposobni odločanja, začasno zadržujejo pravne akte, odločajo pa se ne. Aleš Hojs je dejal, da žal ustavni sodniki za nič ne odgovarjajo, pa tudi sicer so nesposobni odločanja, začasno zadržujejo pravne akte, odločajo pa se ne. Foto: STA

Hojs se je odzval z besedami, da se ne bomo še kmalu znebili virusa.

Notranji minister Aleš Hojs se je na odločitev ustavnega sodišča odzval z besedami, da se ne bomo še kmalu znebili virusa. Za STA je dodal, da žal ustavni sodniki za nič ne odgovarjajo, pa tudi sicer so nesposobni odločanja, začasno zadržujejo pravne akte, odločajo pa se ne. "Ob taki sestavi je težko drugače," je ocenil.

Na vprašanje, ali je možna kakšna prilagoditev odloka, je Hojs odgovoril, da bodo zadeve zaostrili drugače in bodo ljudje lahko, kot pravi ustavno sodišče, prosto odhajali iz države, vstop pa ne bo več tako preprost.

ESČP Novice Evropsko sodišče poziva Slovenijo k pojasnilom o zadevi Čeferin potovanje tujina Novice Upravno sodišče tožniku z začasno odredbo dovolilo zapustiti državo

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin