Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 4. 2021,
21.49

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

19

Natisni članek

Italija Koronavirus COVID-19 cepivo Sputnik V Nemčija

Četrtek, 8. 4. 2021, 21.49

3 leta

covid-19 dogajanje po svetu

Rusi potrdili, da Nemčija želi cepivo Sputnik V, slabe novice iz Turčije in Indije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

19

Sputnik V | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes napovedal dvostranske pogovore z Rusijo glede morebitne dobave cepiva proti covid-19 Sputnik V. Poudaril je, da je nujen predpogoj odobritev ruskega cepiva v Evropski uniji, za to pa mora Rusija predložiti vse zahtevane podatke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na Češkem odstopil zdravstveni minister Jan Blatny. Iz Turčije in Indije poročajo o največjem številu dnevnih okužb od začetka epidemije. 

17:55

"Francija veliko cepi"

17:23

VB: 32 milijonov že cepljenih

16:28

Grška strategija cepljenja

15:07

Avstralci prikrili pošiljko AZ

14:19

Avstrija brez omejitev o AZ

13:49

Na Poljskem najbolj črn dan

12:05

Pestro dogajanje na Češkem

11:14

Italija pospešuje cepljenje

  • 17:55

    "Francija veliko cepi"

    Francoski premier Jean Castex je danes naznanil, da je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo deset milijonov Francozov. Francija je cilj desetih milijonov cepljenih s prvim odmerkom dosegla teden dni pred zastavljenim rokom.

    "To je zelo dober dosežek. Francija veliko cepi," je bil Castex zadovoljen ob obisku centra za cepljenje vzhodno od Pariza.

    Francija je ob začetku cepljenja v januarju zaostala za drugimi evropskimi državami, zdaj pa cepijo povprečno med 200.000 in 300.000 ljudi na dan, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

  • 17:23

    VB: 32 milijonov že cepljenih

    V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah potrdili 3.030 okužb s covid-19, po podatkih tamkajšnje vlade je umrlo še 53 ljudi. Skupaj je v VB zaradi covida-19 umrlo 126.980 ljudi.

    BBC poroča, da so v Veliki Britaniji s prvim odmerkom enega od cepiv cepili 31.807.124 oseb, z drugim odmerkom pa dobrih šest milijonov.

    V VB so v sredo po poročilu Eme, da so krvni strdki izjemno redek stranski učinek cepiva AstraZenece, za mlajše od 30 let priporočili cepljenje s katerim od drugih cepiv.

  • 16:28

    Grška strategija cepljenja

    V Grčiji so proti covidu-19 najmanj enkrat cepili dva milijona ljudi, so danes sporočile grške oblasti. Od okoli 11 milijonov prebivalcev jih je 691.000 prejelo tudi že drugi odmerek, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

    Grški premier Kiriakos Micotakis je v sredo zvečer vse državljane znova pozval, naj se cepijo, saj je prepričan, da je cepivo najboljši izhod iz pandemije. "Prosim vas, pustite se cepiti," je pozval.

    Grška strategija cepljenja je fleksibilna. Sprva so sicer cepili najstarejše prebivalce, sedaj pa cepijo tudi že mlajše prebivalce otokov, saj so ti največji magnet v poletni turistični sezoni, ki jo želijo letos dobro izkoristiti. Dnevno cepijo več kot 55.000 ljudi, še piše STA.

  • 15:07

    Avstralci prikrili pošiljko AZ

    Več sto tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca so prepeljali iz Velike Britanije v Avstralijo, je danes poročal avstralski časnik Sydney Morning Herald. Prva pošiljka je prispela v Avstralijo konec februarja, vendar so izvor pošiljke skušali prikriti, saj je družba v tistem času že zamujala z dobavami Evropski uniji, poroča STA.

    Prvih 300.000 odmerkov cepiva je prispelo na letališče v Sydneyju 28. februarja, en mesec pred tem pa je Evropska komisija sprejela ukrepe glede omejevanja izvoza cepiv, ki se jih proizvede v EU. Še eno večjo pošiljko je Avstralija prejela v marcu, potem ko je Italija v okviru mehanizma EU že uradno blokirala izvoz 250.000 odmerkov v Avstralijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

    Časopis je citiral neimenovanega britanskega predstavnika, ki je povedal, da izvoz v Avstralijo nikoli ni bil v škodo britanske strategije cepljenja.

    Tiskovni predstavnik avstralskega premierja Scott Morrison se na poročanja ni želel odzvati. Drugi vir pa je sporočil, da Avstralija ne želi niti potrditi niti zanikati poročila. "Zaradi integritete dobavne verige in nacionalne varnosti ne razkrivamo izvora posameznih pošiljk cepiva," je po pisanju STA še povedal.

  • 14:19

    Avstrija brez omejitev o AZ

    V Avstriji bodo cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca še naprej uporabljali v vseh deželah in za vse starostne skupine. Tako so sklenili na posvetu ministrstva za zdravje z zdravstvenimi oblastmi posameznih dežel po objavi Evropske agencije za zdravila, da so določene motnje strjevanja krvi redek stranski učinek cepiva AstraZenece, poroča STA.

    Drugače je v Avstraliji in na Filipinih. Avstralija se je pridružila vrsti držav, ki so se zaradi primerov krvnih strdkov po cepljenju odločile, da s cepivom AstraZenece proti covidu-19 ne bodo cepile mlajših od 50 let. Filipini pa so začasno ustavili cepljenje s tem cepivom mlajših od 60 let, še dodaja STA.

  • 13:49

    Na Poljskem najbolj črn dan

    Na Poljskem je v zadnjih 24 urah umrlo največ covidnih bolnikov v enem dnevu. Umrlo jih je 954, kar je ministrstvo za zdravje označilo za tragično. Naraslo je tudi število novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 27.887, vendar porast pripisujejo tudi kasnejšemu poročanju o primerih med velikonočnim koncem tedna.

    Več kot tri četrtine postelj v poljskih bolnišnicah je zasedenih, tudi tistih s podporo pri dihanju, medtem ko se Poljska sooča s tretjim valom epidemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Na Poljskem, ki ima 38 milijonov prebivalcev, je doslej umrlo 56.000 covidnih bolnikov, potrdili pa so skoraj 2,5 milijona okužb z novim koronavirusom.

  • 12:34

    Argentina zaostruje

    Argentina v luči vse višjega števila okužb z novim koronavirusom uvaja dodatne protikoronske ukrepe, vključno s prepovedjo gibanja v nočnem času. Argentinski predsednik Alberto Fernandez, ki je v izolaciji, ker je tudi sam okužen, je odločitev v sredo sprejel po že drugem dnevu rekordno visokega števila novih primerov.

    Argentina, Buenos Aires.Bolnišnica v Argentini, zdravstveno osebje.Foto: Xinhua/STAArhiv Xinhua/STA

    Gibanje bo ponoči prepovedano med polnočjo in 6. uro. Bari in restavracije se bodo zapirali že ob 23. uri.

  • 12:05

    Pestro dogajanje na Češkem

    Na Češkem je postalo rusko cepivo proti covidu-19 Sputnik V glavna tema. Cepivo naj bi namreč s položaja odneslo nekdanjega ministra za zdravje Jana Blatnyja, ki je nasprotoval dobavi pred odobritvijo v Evropski uniji. Glede nabave Sputnika V si je medtem premislil premier Andrej Babiš, ki je prvi zagovarjal uporabo cepiva pred odobritvijo v EU.

    Blatny naj bi vztrajno nasprotoval, da bi Češka sledila zgledu Madžarske in začela cepiti s Sputnikom V, preden bi ta dobil zeleno luč Evropske unije (Ema). S tem je jezil predvsem češkega predsednika Miloša Zemana, ki je goreči zagovornik ruskega cepiva in je zato zahteval razrešitev ministra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    Babiš sicer zavrača, da je razlog za odhod Blatnyja, ki je bil na položaju manj kot pol leta, spor glede cepiva. Liberalno-konservativna opozicija in mediji pa to navajajo kot glavni razlog.

  • 11:14

    Italija pospešuje cepljenje

    V Italiji pospešujejo cepljenje proti covidu-19. V Genovi bodo tako po novem cepili tudi ponoči, po vsej državi pa bo možno tudi cepljenje v podjetjih. V mestu Biella v deželi Piemont so medtem sprožili preiskavo okoli 60 posameznikov zaradi preskakovanja vrste pri cepljenju.

    V Genovi so odprli prvi cepilni center v državi, v katerem bodo od ponedeljka do sobote cepili do 2. ure zjutraj. "To je prvi center v Italiji, v katerem cepijo tudi ponoči. Cepljenje skušamo čim bolj pospešiti," je ob začetku cepljenja ponoči povedal predsednik dežele Ligurija Giovanni Toti.

    Predstavnik zasebne zdravstvene ustanove Casa della Salute, v kateri cepijo ponoči, Marco Fertonani pa je povedal, da so "pripravljeni cepiti 24 ur na dan", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Hrvaška koronavirus
Novice Visok skok na Hrvaškem: potrdili dvakrat več okužb kot dan pred tem

Spahn je v pogovoru za nemški radio WDR5 poudaril, da bi lahko šele po odobritvi ruskega cepiva v EU sledila nabava, pogovor povzema STA. Evropska komisija je v sredo sicer sporočila, da glede cepiva Sputnik V ne bo sklepala nabavnih pogodb, kot je bilo to pri ostalih cepivih. Spahn je zato napovedal pogovore z Rusijo glede okvirnih količin cepiva in rokov dobave.

"Da bi res pripomoglo k našim razmeram, bi morala dostava slediti v prihodnjih dveh do štirih, petih mesecih, če ne bomo imeli tako ali tako več kot dovolj cepiva," je dodal Spahn. Minister zato pričakuje, da bo Rusija sporočila obvezujoče količine in termine.

Ruski državni sklad za neposredne naložbe (RDIF), ki je financiral razvoj cepiva Sputnik V, je danes na Twitterju sporočil, da so s predstavniki nemške vlade začeli pogovore o sklenitvi predpogodbe za nakup cepiva.

AstraZeneca
Novice Brez enotnih smernic pri uporabi AstraZenece

Podatki o Sputniku so zelo obetavni

Predstojnik nemške stalne komisije za cepiva Thomas Mertens je za nemško televizijo ZDF ocenil, da so do zdaj objavljeni podatki o Sputniku V zelo obetavni, ne ve pa, ali ima Evropska agencija za zdravila (Ema) dostop do dodatnih podatkov. Sam sicer ne oporeka odobritvi ruskega cepiva.

Spahn je danes še glede cepiva AstraZenece dejal, da bodo še naprej z njim cepili le starejše od 60 let, saj imajo na voljo še dovolj različnih cepiv, ki jih lahko uporabijo za mlajše.

V Turčiji največ dnevnih okužb doslej

 V Turčiji so v sredo poročali o več kot 54.000 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. Umrlo je še 276 covidnih bolnikov, piše STA.

V Turčiji prek 50.000 novih okužb z novim koronavirusom, največ doslej. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Turčiji prek 50.000 novih okužb z novim koronavirusom, največ doslej. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Država s približno 83 milijoni prebivalcev ima težave z zajezitvijo porasta okužb, odkar je marca sprostila omejitvene ukrepe. Država je zato znova uvedla nekatere ukrepe, med drugim nočno prepoved gibanja ob koncih tedna na bolj ogroženih območjih, vključno z Istanbulom in Ankaro.

Turško zdravniško združenje (TTB) krivdo za vnovično naraščanje števila okužb pripisuje vladi predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Kritik je bil sam Erdogan med drugim deležen zaradi prirejanja shodov v natrpanih dvoranah. Vodja TTB Sebnem Korur Fincanci je minuli teden posvarila, da v bolnišnicah zmanjkuje prostora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od začetka pandemije so v Turčiji potrdili več kot 3,6 milijona okužb, umrlo je skoraj 33.000 covidnih bolnikov. Doslej so v državi razdelili več kot 18 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, še dodaja STA.

Tako visokih številk v Indiji ne pomnijo V Indiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 127.000 okužb s covidom-19. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Indiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 127.000 okužb s covidom-19. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V Indiji so v zadnjih 24 urah potrdili 126.789 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Umrlo pa je še 685 covidnih bolnikov, kažejo podatki indijskega ministrstva za zdravje.

Čeprav je Indija ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19, tam številni živijo, kot da koronavirusa ne bi bilo več. Obeležujejo velike hindujske praznike in se udeležujejo predvolilnih dogodkov pred regionalnimi volitvami, na katerih številni ne nosijo zaščitnih mask in ne upoštevajo ustrezne medsebojne razdalje, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

V Indiji, kjer tudi proizvajajo cepiva proti covidu-19, so doslej porabili več kot 90 milijonov odmerkov cepiva. Vendar pa ta država šteje 1,3 milijarde prebivalcev.

Ne spreglejte