Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
10.06

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

Natisni članek

vojna humanitarna pomoč Gaza

Torek, 12. 3. 2024, 10.06

1 mesec, 2 tedna

158. DAN VOJNE V IZRAELU

Neverjetno: to je razlog, da so Izraelci zavrnili tovornjak s pomočjo za prebivalce Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07
Gaza | Foto Reuters

Foto: Reuters

Preživetje prebivalstva Gaze je odvisno od humanitarne pomoči. Prihaja je zelo malo in omejitve se povečujejo, je v ponedeljek opozoril vodja agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. Kot zadnji tak primer je navedel izraelsko zavrnitev tovornjaka s pomočjo, ker je ta vključevala medicinske škarje. Medtem je na poti v Gazo ladja Open Arms z okoli 200 tonami humanitarne pomoči, ki je po preložitvi danes zjutraj le izplula iz ciprskega pristanišča Larnaka. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

16.44 Izraelska vojska v zadnjih petih mesecih zadela 4500 ciljev Hezbolaha
11.14 Slovenija v VS ZN obsodila s konflikti povezano spolno nasilje
10.49 Hezbolah z več kot sto raketami odgovoril na izraelske napade
10.19 Von der Leynova: Prebivalci Gaze potrebujejo takojšnji humanitarni premor
8.40 UNRWA: Izrael širi omejitve pri dobavah pomoči za Gazo
8.27 Ladja s pomočjo za Gazo zapustila Ciper

16.44 Izraelska vojska v zadnjih petih mesecih zadela 4500 ciljev Hezbolaha

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v zadnjih petih mesecih zadela približno 4500 ciljev libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah v Libanonu in Siriji, pri čemer je bilo ubitih 300 borcev te skupine, več kot 750 pa ranjenih. Dodala je še, da so bili napadi odgovor na napade Hezbolaha na civiliste na severu Izraela.

Tarče izraelskih napadov so bila skladišča orožja, vojaške strukture, namenjene ofenzivnim dejavnostim Hezbolaha ter centri za poveljevanje in nadzor. Med ubitimi je bilo pet visokih poveljnikov Hezbolaha, izraelska vojska pa naj bi zadela tudi več deset terorističnih celic, ki so usmerjale ali izvajale napade na Izrael, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do izjav izraelske vojske prihaja po tem, ko je Hezbolah danes sporočil, da je izstrelil več kot sto raket proti položajem izraelske vojske, kar naj bi bil odgovor na ponedeljkov napad izraelskih sil na vzhodu Libanona, v katerem je bila ubita ena oseba.

Hezbolah in izraelske sile se skoraj vsakodnevno medsebojno obstreljujejo vse od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi v Gazi. Večina napadov je bila omejena na območja ob meji med državama, vendar je Izrael izvedel tudi več napadov na domnevne položaje Hezbolaha v notranjosti Libanona.

Od 7. oktobra je bilo zaradi obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom v Libanonu ubitih najmanj 319 ljudi, med katerimi je bilo poleg borcev Hezbolaha tudi 54 civilistov. V Izraelu pa je umrlo deset vojakov in sedem civilistov. Zaradi obstreljevanja je bilo na obeh straneh meje razseljenih že več deset tisoč ljudi.

11.14 Slovenija v VS ZN obsodila s konflikti povezano spolno nasilje

Slovenija je zaskrbljena zaradi ugotovitev poročila misije ZN, ki kažejo na verjetnost spolnega nasilja Hamasa med napadom na Izrael, in obsoja vsakršno s konflikti povezano spolno nasilje, je v ponedeljek v VS ZN dejal predstavnik Slovenije Samuel Žbogar. Zavzel se je za nadaljnjo preiskavo, tudi za poročila o krutem ravnanju s priprtimi Palestinci.

Misija ZN pod vodstvom posebne predstavnice za spolno nasilje v konfliktih Pramile Patten je pretekli teden po obisku Izraela objavila poročilo, v katerem ugotavlja, da obstajajo utemeljeni razlogi za prepričanje, da so pripadniki gibanja Hamas med napadom 7. oktobra in kasneje nad zajetimi talci izvajali spolno nasilje, vključno s posilstvi. Pattnova je v ponedeljek poročilo predstavila v Varnostnem svetu ZN.

Žbogar je ob tej priložnosti spolno nasilje v povezavi s konflikti obsodil kot hudo kršitev človekovih pravic in menil, da je treba obtožbe nadalje preiskati, da bi krivci tudi odgovarjali za svoja dejanja. Od Izraela pričakuje, da bo dovolil dostop pristojnim organom v okviru Združenih narodov, ki bi lahko izvedli celovito preiskavo.

Slovenija je še naprej zaskrbljena tudi za talce, ki naj bi bili prav tako žrtve spolnega nasilja, ter poziva k njihovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi.

Obenem je Žbogar enako mero zaskrbljenosti v izjavi, ki jo je slovenska misija objavila na omrežju X, izrazil tudi nad poročili o krutem, nečloveškem in ponižujočem ravnanju s Palestinci v priporih, med hišnimi racijami ter na nadzornih točkah. Treba je preiskati tudi ta poročila, je dejal in opozoril, da se je v zadnjih mesecih izjemno povečalo število aretiranih in priprtih Palestincev.

Spomnil je še na izjemno trpljenje žensk v Gazi, ki se soočajo z zlomom zdravstvenega sistema, lakoto, omejenim dostopom do zdravil in higienskih proizvodov ter uničenjem brez primere. Pozval je k spoštovanju mednarodnega prava, vključno s humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic.

10.49 Hezbolah z več kot sto raketami odgovoril na izraelske napade​

Libanonsko oboroženo gibanje Hezbolah je danes po lastnih navedbah izstrelilo več kot sto raket proti položajem izraelske vojske, kar naj bi bil odgovor na ponedeljkov napad izraelskih sil na vzhodu Libanona, v katerem je bila ubita ena oseba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hezbolah je davi na izraelski vojaški oporišči izstrelil več kot sto raket, je šiitska skupina sporočila v izjavi. "To je bil odgovor na izraelske napade na naše ljudi, vasi in mesta, nazadnje v bližini mesta Balbek, kjer je bil ubit libanonski državljan," so dodali.

Izraelska vojska je namreč v ponedeljek napadla mesto Balbek na vzhodu Libanona, kasneje pa tudi položaje Hezbolaha na jugu države. Kot so pojasnili, so bili to povračilni ukrepi za nedavne napade Hezbolaha na Golansko planoto. To območje je sicer del sirskega ozemlja, ki si ga je Izrael po vojaški zasedbi leta 1967 enostransko priključil.

Hezbolah in izraelske sile se skoraj vsakodnevno medsebojno obstreljujejo vse od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi v Gazi. Večina napadov je bila omejena na območja ob meji med državama, vendar je Izrael izvedel tudi več napadov na domnevne položaje Hezbolaha v notranjosti Libanona, kar je povzročilo ostre odzive med pripadniki šiitskega proiranskega gibanja in okrepilo strahove pred zaostrovanjem spopadov v regiji.

Gibanje Hezbolah bo po lastnih navedbah prenehalo z napadi na Izrael šele takrat, ko bodo izraelske sile prenehale z obleganjem Gaze. Izraelski obrambni minister Joav Galant pa je nedavno dejal, da morebitno premirje v Gazi ne bo spremenilo izraelskega cilja – izriniti Hezbolah iz južnega Libanona z diplomacijo ali s silo.

Od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi v Gazi, je bilo zaradi obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom v Libanonu ubitih najmanj 317 ljudi, med katerimi je bilo poleg borcev Hezbolaha tudi 54 civilistov, kažejo podatki AFP. V Izraelu je umrlo deset vojakov in sedem civilistov.

10.19 Von der Leynova: Prebivalci Gaze potrebujejo takojšnji humanitarni premor

Prebivalci Gaze potrebujejo takojšnji humanitarni premor, ki bo privedel do trajne prekinitve ognja, je danes v Evropskem parlamentu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V razpravi pred vrhom EU, ki bo prihodnji teden, je sporočila, da je EU aktivirala mehanizem civilne zaščite, da bi še okrepili podporo Palestincem.

"Seveda ima Izrael pravico, da se brani in bori proti Hamasu. Vendar je treba ves čas zagotavljati varnost civilistov v skladu z mednarodnim pravom. Trenutno obstaja zgolj en način za zagotovitev zadostne humanitarne pomoči. Prebivalci Gaze potrebujejo takojšen humanitarni premor, ki bo privedel do trajne prekinitve ognja. Potrebujejo ga zdaj," je povedala von der Leynova.

Razmere v Gazi so po njenih besedah dosegle točko preloma, pri čemer je opozorila, da otroci umirajo od lakote. "Tega ne smemo dovoliti. Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bi to ustavili," je poudarila.

Predsednica Komisije je povedala, da je treba izkoristiti vse mogoče poti za dobavo pomoči, tudi v zadnjih dneh vzpostavljeni pomorski koridor od Cipra do Gaze, ki je rezultat mednarodnega sodelovanja brez primere. Koridor, po katerem se je danes odpravila prva ladja s humanitarno pomočjo, lahko močno prispeva k povečanju pomoči za prebivalce severnega dela območja Gaze, je dejala.

Poleg tega je več držav, tudi nekatere članice EU, humanitarno pomoč začelo dobavljati iz zraka, je še povedala. EU je tako aktivirala tudi mehanizem civilne zaščite, da bi še okrepili podporo. Vse članice je pozvala, naj v okviru mehanizma prispevajo svoje zmogljivosti.

Spomnila je na dramatične prizore med razdeljevanjem humanitarne pomoči v Gazi, zaradi česar je po njenem mnenju ključno sodelovanje z agencijami, ki so na terenu. Med temi je agencija Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA), ki se je znašla pod plazom obtožb zaradi domnevnega sodelovanja nekaterih uslužbencev v oktobrskih napadih palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael.

UNRWA in ZN so sprejeli ustrezne ukrepe, zaradi česar bo Evropska komisija agenciji izplačala 50 milijonov evrov finančne podpore, je von der Leynova povedala v razpravi z evropskimi poslanci o pripravah na vrh EU prihodnji teden.

8.40 UNRWA: Izrael širi omejitve pri dobavah pomoči za Gazo

Preživetje prebivalstva Gaze je odvisno od humanitarne pomoči. Prihaja je zelo malo in omejitve se povečujejo, je v ponedeljek opozoril vodja agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. Kot zadnji tak primer je navedel izraelsko zavrnitev tovornjaka s pomočjo, ker je ta vključevala medicinske škarje.

Kot je na omrežju X zapisal Lazzarini, so škarje, ki jih uporabljajo pri oskrbi otrok, del dolgega seznama, ki jih izraelske oblasti prepovedujejo z utemeljitvijo, da gre za blago z dvojno rabo.

Na tem seznamu so tudi številni drugi medicinski pripomočki, kot so anestetiki, solarne luči, kisikove jeklenke, tablete za čiščenje vode, zdravila proti raku itd.

V luči vse hujše humanitarne krize v Gazi Lazzarini poziva k pospešeni dobavi pomoči, saj da sta od nje odvisna dva milijona življenj.

Iz mesta Gaza na severu palestinske enklave katarska televizija Al Jazeera medtem danes poroča o domnevnem četrtem napadu izraelskih sil na civiliste, ki so čakali na razdeljevanje pomoči. V streljanju naj bi izraelski vojaki ubili devet ljudi, še 20 pa ranili.

8.27 Ladja s pomočjo za Gazo zapustila Ciper

Ladja Open Arms z okoli 200 tonami humanitarne pomoči za prebivalce Gaze je danes zjutraj izplula iz ciprskega pristanišča Larnaka, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica španske dobrodelne organizacije Open Arms.

Predelan vlačilec s približno 200 tonami pitne vode, hrane in zdravil na krovu bi moral iz Larnake prvotno izpluti v nedeljo, vendar so pristojni odhod preložili. Do nerazkrite lokacije ob obali Gaze naj bi potreboval dva ali tri dni. Na cilju bo pomoč predvidoma raztovorila ekipa ameriške humanitarne organizacije World Central Kitchen.

Gre za prvo pošiljko pomoči v okviru pomorskega humanitarnega koridorja za Gazo. Pobude za dostavo pomoči v enklavo iz zraka in prek morja so se okrepile v luči vse resnejših opozoril Združenih narodov in drugih organizacij, da je v Gazi lakota neizbežna in da je več otrok že umrlo zaradi pomanjkanja hrane.

Po navedbah ZN pomoč iz zraka in po morju ne more v celoti nadomestiti pomoči, ki dospe po kopnem. Izrael, ki je tarča obtožb o oviranju dobav pomoči, zato pozivajo, naj z odprtjem dodatnih poti in prehodov omogoči večji dotok pomoči na območje.

Policija Italija
Novice V Italiji zaradi domnevnega načrtovanja napada aretirali tri Palestince
Ameriška ladja The General Frank S Besson
Novice Ameriška ladja pluje proti Gazi, postavili bodo pristanišče
Gaza
Novice "Razmere na območju Gaze se slabšajo iz ure v uro"
Ne spreglejte