Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2024,
10.01

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

humanitarna pomoč humanitarna kriza vojna Izrael Gaza

Sobota, 9. 3. 2024, 10.01

1 mesec, 2 tedna

155. DAN VOJNE V IZRAELU

"Razmere na območju Gaze se slabšajo iz ure v uro"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Gaza | Skupno število ubitih zaradi izraelskega bombardiranja in vojaških operacij v oblegani palestinski enklavi je po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi preseglo 30.800. | Foto Reuters

Skupno število ubitih zaradi izraelskega bombardiranja in vojaških operacij v oblegani palestinski enklavi je po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi preseglo 30.800.

Foto: Reuters

Brutalna vojna v Gazi je razblinila ves občutek skupne človečnosti, je danes opozorila predsednica Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Mirjana Spoljaric Egger. Dodala je, da se razmere v Gazi nenehno slabšajo, ter pozvala k prekinitvi sovražnosti zaradi dostave pomoči, izpustitvi talcev Hamasa in dostopu do palestinskih zapornikov.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva
12.38 Rdeči križ opozarja na nečloveške razmere v Gazi
12.00 Erdogan: Turčija trdno stoji za voditelji Hamasa
9.25 S Cipra naj bi proti Gazi odplula prva ladja Open Arms s humanitarno pomočjo

12.38 Rdeči križ opozarja na nečloveške razmere v Gazi

"Pet mesecev po zaostritvi sovražnosti, ki se je začela z grozljivimi dogodki v Izraelu 7. oktobra, se razmere na območju Gaze slabšajo iz ure v uro. Ljudje se ne morejo umakniti nikamor, kjer bi bilo varno. Število smrtnih žrtev med civilisti in pridržanje talcev je šokantno in nesprejemljivo", je danes v izjavi, objavljeni na spletni strani ICRC, opozorila predsednica Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Mirjana Spoljaric Egger.

Izrael mora po njenih besedah omogočiti varno in neovirano dostavo humanitarne pomoči.

Pozvala je k ustavitvi sovražnosti, da bi olajšali delo humanitarnih delavcev. Ponovila je tudi prošnjo ICRC za dovoljenje za obisk talcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas, kot tudi poziv za njihovo brezpogojno izpustitev, pri čemer je pozvala k spoštovanju njihovega dostojanstva, varnosti in zdravstvenih potreb.

Spoljaric Eggerjeva je v izjavi še opozorila, da mora Izrael s palestinskimi zaporniki ravnati človeško in jim omogočiti komunikacijo z družinami. Obenem je dodala, da mora ICRC obvestiti o pridržanih Palestincih in jim dovoliti njihov obisk.

Izraelska ofenziva je Palestince v Gazi pahnila na rob preživetja. Po podatkih ZN od 2,4 milijona prebivalcev na utesnjenem palestinskem ozemlju kar 2,2 milijona prebivalcem grozi lakota.

12.00 Erdogan: Turčija trdno stoji za voditelji Hamasa

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da Turčija trdno stoji za voditelji Hamasa. "Nihče nas ne more prisiliti, da Hamas označimo za teroristično organizacijo. Turčija je država, ki se z voditelji Hamasa odkrito pogovarja o vsem in jih trdno podpira," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal v govoru v Istanbulu.

Erdogan je od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je umrlo najmanj 1.160 ljudi, med najostrejšimi kritiki Izraela.

V Gazi je bilo po navedbah tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva po zadnjih podatkih ubitih že skoraj 31.000 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Erdogan je Izrael večkrat označil za teroristično državo in ga obtožil, da v Gazi izvaja genocid.

Turški voditelj je konec minulega leta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in ocenil, da so mednarodne institucije spričo izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

9.25 S Cipra naj bi proti Gazi odplula prva ladja Open Arms s humanitarno pomočjo

Ladja Open Arms s humanitarno pomočjo naj bi ta konec tedna s Cipra izplula proti Gazi, vendar še vedno ni jasno, kje bo pristala, poroča britanski BBC. Pentagon je v petek sporočil, da bi uresničitev načrta ameriškega predsednika Joeja Bidna za vzpostavitev začasnega pristanišča na obali Gaze lahko trajala do 60 dni.

Ameriška humanitarna organizacija World Central Kitchen je sporočila, da na ladjo nalaga pomoč za Gazo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To naj bi bila prva pošiljka pomoči v okviru pomorskega koridorja, za katerega je Evropska komisija napovedala, da bo odprt ta konec tedna.

Ladja Open Arms z 200 tonami hrane, ki pluje pod špansko zastavo, naj bi izplula iz ciprskega pristanišča Larnaka in bo potrebovala približno dva do tri dni, da doseže nerazkrito lokacijo ob obali Gaze, je za AP dejal ustanovitelj te organizacije Oscar Camps.

Dodal je, da bo zadnja milja potovanja, ki skupaj znaša približno 216 navtičnih milj, "najbolj zapletena operacija", vendar dodal, da ga "sploh ne skrbi varnost".

Na ciljni točki je ekipa iz World Central Kitchen gradila pomol za sprejem pomoči, je pojasnil. Skupina ima 60 kuhinj po vsej Gazi, kamor bo lahko razdeljevala hrano. "Kar se je sprva zdelo nepremostljiv izziv, je zdaj na robu uresničitve," je na omrežju X zapisala organizacija Open Arms.

Glede načrtov ZDA po vzpostavitvi začasnega pristanišča ob obali Gaze za dostavo pomoči prebivalcem je tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Pat Ryder v petek dejal, da bo trajalo približno dva meseca, da bo postalo polno operativno. Ko bo vzpostavljeno, bodo lahko preko pristanišča dostavili do dva milijona obrokov na dan, poroča britanski BBC.

Pristanišče bo lahko sprejelo velike ladje s hrano, vodo, zdravili in začasnimi zatočišči, so sporočili ameriški uradniki. Začetne pošiljke bodo prispele prek Cipra, kjer bodo potekali izraelski varnostni pregledi.

Ryder je poudaril, da si ZDA medtem prizadevajo občutno povečati dostavo po kopnem, saj je to najučinkovitejši način za dostavo pomoči na krizno območje.

Nataša Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar: Zgrožena sem
Gaza
Novice Grozljive razmere: od lakote in dehidracije umrlo več otrok
Ne spreglejte