Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
6.30

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

posilstvo vojna Gaza Izrael Hamas

Torek, 5. 3. 2024, 6.30

1 mesec, 3 tedne

151. DAN VOJNE V IZRAELU

Grozljive razmere: od lakote in dehidracije umrlo več otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Ekipa Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je konec tedna obiskala dve bolnišnici na severu Gaze, je opozorila na grozljive razmere, v katerih je deset otrok umrlo od lakote, je v ponedeljek opozoril vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

21.12 Biden poudaril potrebo po premirju v Gazi pred ramazanom
21.09 Slovenija v GS ZN izrazila obžalovanje zaradi veta glede Gaze
17.15 Blinken pozval Hamas, naj sprejme pogoje za premirje v Gazi
11.15 V Turčiji prijeli sedem oseb, osumljenih vohunjenja za Izrael
9.48 UNRWA Izraelu očita zlorabe Palestincev v zaporih
7.06 WHO: Otroci v Gazi umirajo od lakote
6.53 ZN: Obstajajo prepričljivi dokazi, da je Hamas množično posilil izraelske ženske
6.31 Podpredsednica ZDA Gancu izrazila zaskrbljenost zaradi humanitarnega položaja v Gazi

21.12 Biden poudaril potrebo po premirju v Gazi pred ramazanom

Če se bodo boji v Gazi nadaljevali tudi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, bo položaj v Izraelu in Jeruzalemu zelo nevaren, je danes dopisnikom iz Bele hiše povedal predsednik ZDA Joe Biden. Dodal je, da je odločitev o šesttedenskem premirju zdaj v rokah Hamasa, Izrael pa je pozval, naj omogoči večjo dostavo pomoči v Gazo.

"Zadeva je v rokah Hamasa. Izraelci sodelujejo, ponudba je razumna. Vedeli bomo v naslednjih dneh, ampak potrebujemo premirje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Biden. Palestinsko islamistično gibanje sicer dogovor o premirju načeloma pogojuje z umikom izraelske vojske.

"Premirje mora biti pred ramazanom, ker če so bo to nadaljevalo v ramazan, potem bo lahko v Izraelu in Jeruzalemu zelo, zelo nevarno," je predsednik ZDA dejal o muslimanskem svetem mesecu, ki se začne v nedeljo.

Dodal je, da si zelo prizadeva, da v Gazo pride več pomoči. "V Gazo mora priti več pomoči. Nobenih izgovorov ne more biti, nobenih," je poudaril.

Medtem danes v Washingtonu nadaljuje obisk član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc, ki se je v ponedeljek srečal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in od nje slišal enako, kot je Biden povedal dopisnikom.

Izraelska vojaška operacija v Gazi po napadu Hamasa 7. oktobra, ki je doslej zahtevala več kot 30.000 žrtev med Palestinci, v ZDA Bidnu povzroča politične težave.

Med javnimi nastopi se redno sooča s propalestinskimi protestniki, Američani arabskega porekla v ključnih državah kot je Michigan pa grozijo, da novembra na predsedniških volitvah ne bodo volili zanj, če ne spremeni svoje politike do Izraela.

21.09 Slovenija v GS ZN izrazila obžalovanje zaradi veta glede Gaze

Slovenija globoko obžaluje ameriški veto na resolucijo za takojšnje premirje v Gazi, je danes v nadaljevanju zasedanja Generalne skupščine ZN povedal slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh. Ob tem je ponovil stališče Slovenije, da je prekinitev sovražnosti edini način za končanje trpljenja v palestinski enklavi.

Zasedanje, ki se je začelo v ponedeljek, se nadaljuje danes, pri čemer velika večina članic ZN zahteva takojšnje premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Države prav tako želijo videti povečanje dostav humanitarne pomoči Palestincem v Gazi, zavračajo načrte Izraela za napad na Rafo in zahtevajo izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra.

Alžirija je 20. februarja predlagala resolucijo za konec spopadov, ki jo je podprlo 13 članic Varnostnega sveta ZN, vključno s Slovenijo, ZDA so vložile veto, Velika Britanija pa se je vzdržala. Po novem se po vsaki uporabi veta s strani katere od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN skliče zasedanje Generalne skupščine o tem.

"Konflikt v Gazi traja že pet mesecev. Pet mesecev neizmernega trpljenja. Slovenski poziv za premirje postaja močnejši z vsakim novim poročilom, z vsakim novim podatkom. Poziv te skupščine je bil jasen, poziv globalne skupnosti je bil jasen. Slovenija zaradi tega globoko obžaluje uporabo veta," je dejal Malovrh in ponovno obsodil napad Hamasa na Izrael ter zahteval brezpogojno izpustitev talcev.

Izrael je pozval, naj ne uresniči načrtov o napadu na Rafo in v polnosti upošteva ukaz Meddržavnega sodišča (ICJ) o zaščiti civilistov v Gazi. Pozval je tudi k neoviranemu dostopu humanitarne pomoči v enklavo in pri tem poudaril, da je po mednarodnem pravu stradanje prebivalstva opredeljeno kot zločin.

Agencijo ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je ponovno označil za hrbtenico humanitarnega odgovora v Gazi, na koncu pa poudaril, da lahko le prekinitev sovražnosti prepreči nadaljevanje alarmantnega obsega pobijanja, trpljenja in uničenja. "Ohranjanje mednarodnega miru in varnosti je osnovna naloga Varnostnega sveta in v tej krizi ima jasno vlogo," je še dejal.

17.15 Blinken pozval Hamas, naj sprejme pogoje za premirje v Gazi

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes ob srečanju s katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem v Washingtonu pozval palestinsko gibanje Hamas, naj sprejme dogovor o takojšnji prekinitvi ognja z Izraelom. Medtem so se v Kairu nadaljevala pogajanja ob posredovanju Egipta in Katarja, v katerih niso dosegli preboja.

Zadnji krog pogajanj o premirju v Gazi, ki v zadnjih treh dneh potekajo v Kairu, se je danes končal brez preboja, poročata AP in katarska televizija Al Jazeera. | Foto: Reuters Zadnji krog pogajanj o premirju v Gazi, ki v zadnjih treh dneh potekajo v Kairu, se je danes končal brez preboja, poročata AP in katarska televizija Al Jazeera. Foto: Reuters

"Imamo priložnost za takojšnjo prekinitev ognja, ki lahko prinese tudi osvoboditev talcev in znatno povečanje humanitarne pomoči za Palestince v Gazi, ki jo krvavo potrebujejo. V nadaljevanju lahko postavimo pogoje za trajno rešitev konflikta," je dejal Blinken.

Blinken je poudaril še, da mora odločitev o pripravljenosti na premirje sedaj sprejeti Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na drugi strani pa je eden od tiskovnih predstavnikov Hamasa za ameriško agencijo AP dejal, da je zdaj "žogica na strani Izraela".

11.15 V Turčiji prijeli sedem oseb, osumljenih vohunjenja za Izrael

Oblasti v Turčiji so danes sporočile, da so turški obveščevalci pridržali sedem oseb, ki jih sumijo vohunjenja za izraelsko obveščevalno službo Mosad. Turčija je v zadnjem času okrepila operacije proti Mosadovim vohunom, potem ko so se v luči dogajanja v Gazi močno poslabšali diplomatski odnosi med Turčijo in Izraelom.

Protiteroristične enote istanbulske policije in enote turške obveščevalne službe so med racijami prijele sedem osumljencev, ki so prodajali informacije izraelskim obveščevalcem, ter odkrile orožje, droge, dokumente, denar in detektorje prisluškovalnih naprav, je na omrežju X sporočil turški notranji minister Ali Yerlikaya.

"Nikoli ne bomo dovolili izvajanja vohunskih dejavnosti znotraj meja naše države. Enega za drugim bomo ujeli in jih privedli pred sodišče," je dodal.

To je bila že tretja operacija proti domnevnim Mosadovim agentom v Turčiji od začetka leta, potem ko so januarja prijeli 34 ljudi, osumljenih načrtovanja ugrabitev in vohunjenja za Mosad, ter nato februarja aretirali še sedem oseb zaradi suma prodaje informacij Mosadu o potencialnih tarčah v Turčiji.

Turške oblasti v zadnjem času krepijo operacije proti domnevnim izraelskim vohunom, potem ko so se odnosi med Turčijo in Izraelom v luči dogajanja v Gazi v zadnjih nekaj mesecih močno poslabšali, poročata nemška tiskovna agencija dpa in francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je konec preteklega leta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in ocenil, da so mednarodne ustanove, ki sicer služijo kot apostoli demokracije, zaradi izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Po januarski aretaciji več kot 30 domnevnih izraelskih vohunov je Erdogan menil, da je turška operacija resno vznemirila oblasti v Izraelu, poroča AFP. "Počakajte malo, boste že spoznali Turčijo," je dejal.

9.48 UNRWA Izraelu očita zlorabe Palestincev v zaporih

Palestinci ob vrnitvi iz izraelskih zaporov po različno dolgih pridržanjih poročajo o številnih zlorabah, je v ponedeljek zatrdil vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. Izrael je navedbe zavrnil, obenem pa agencijo obtožil, da je v njenih vrstah zaposlenih več kot 450 teroristov.

Lazzarini je na novinarski konferenci potrdil predhodno poročanje časnika New York Times o notranji preiskavi, ki je razkrila stanje vrnjenih palestinskih pripornikov. Kot je dejal, ti poročajo o nizu zlorab, vključno z grožnjami z uporabo elektrike, fotografirali naj bi jih gole, jim odrekali spanje in za njihovo ustrahovanje uporabljali pse.

"Videli smo te ljudi, kako se iz pripora po nekaj tednih ali mesecih vračajo popolnoma travmatizirani zaradi preizkušnje, ki so jo prestali," je dejal in potrdil, da so zbrali njihova pričevanja ter pripravili notranje poročilo in ga delili s skupinami, ki se ukvarjajo z zapori.

Še pred njegovim nastopom je agencija sporočila, da so izraelske oblasti priprle tudi številne člane njenega osebja, ki so kasneje poročali o tovrstnem ravnanju v zaporih, navajali pa so tudi primere spolnih zlorab. Med drugim naj bi bili z mučenjem prisiljeni v podpis priznanj v zvezi z napadom palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra.

Izraelska vojska je obtožbe zavrnila kot neutemeljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agencija UNRWA se je znašla v središču pozornosti, ko jo je Izrael januarja obtožil, da so njeni uslužbenci sodelovali v napadu na jugu Izraela, ki je terjal približno 1160 življenj, večino civilistov. Več držav je zaradi obtožb začasno ustavilo financiranje agencije. ZN so več zaposlenih odpustili in uvedli notranjo preiskavo.

Izrael je v ponedeljek svoje obtožbe še razširil. "Glede na obveščevalne podatke UNRWA zaposluje več kot 450 teroristov, ki pripadajo terorističnim organizacijam na območju Gaze, pretežno Hamasu," je v izjavi sporočila vojska.

Delovanje agencije, ki se je zaradi pomanjkanja sredstev znašla v krizi, je v ponedeljek v generalni skupščini ZN branil Lazzarini, ki je posvaril pred ustavitvijo delovanja, češ da bi bilo to kratkovidno. "Z ukinitvijo bi žrtvovali celotno generacijo otrok, zasejali seme sovraštva, zamer in prihodnjih sporov," je opozoril.

7.06 WHO: Otroci v Gazi umirajo od lakote

Ekipa Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je konec tedna obiskala dve bolnišnici na severu Gaze, je opozorila na grozljive razmere, v katerih je deset otrok umrlo od lakote, je v ponedeljek opozoril vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ekipa WHO je obiskala bolnišnici Kamal Adwane in Al Awda na severu Gaze, ki je večinoma odrezan od pomoči, ter zbrala informacije o hudi nedohranjenosti in stradanju otrok, je na družbenem omrežju X opozoril Tedros.

"To je prvi obisk od začetka oktobra 2023 kljub našim prizadevanjem za reden dostop do severnega območja Gaze," je opozoril.

Medtem je urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha), ki se sklicuje na lokalne zdravstvene oblasti, ki jih nadzoruje Hamas, sporočil, da je v bolnišnici Kamal Adwan od nedohranjenosti in dehidracije umrlo najmanj 15 otrok.

Palestinski veleposlanik pri ZN Riad Mansur je v ponedeljek v govoru v generalni skupščini ZN pokazal fotografijo dečka, ki naj bi istega dne umrl od nedohranjenosti v bolnišnici na območju Gaze. "Ubil ga je Izrael, ki je lakoto uporabil kot orožje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Mansur.

Po podatkih ZN v Gazi približno 2,2 milijona ljudem zaradi obleganja Izraela grozi lakota, zlasti na severu enklave, kjer je zaradi uničenja, spopadov in plenjenja skoraj nemogoče preživeti. Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril tudi na pomanjkanje elektrike, kar dodatno ogroža možnosti za delovanje bolnišnic, poročajo tuje agencije.

6.53 ZN: Obstajajo prepričljivi dokazi, da je Hamas množično posilil izraelske ženske

Preiskovalna skupina ZN je sklenila, da obstajajo prepričljivi dokazi, da je bilo med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra storjeno spolno nasilje, vključno s posilstvom in skupinskim posilstvom, piše BBC.

Prav tako trdijo, da obstajajo prepričljive informacije, da so bili talci izpostavljeni spolnemu nasilju. Preiskavo je vodila Pramila Patten, posebna predstavnica ZN za spolno nasilje v sporih.

Poročilo ZN navaja, da so našli jasne in prepričljive dokaze, da je bilo nad talci storjeno spolno nasilje, vključno s posilstvom, mučenjem, krutim, nečloveškim in ponižujočim ravnanjem.  | Foto: Guliverimage Poročilo ZN navaja, da so našli jasne in prepričljive dokaze, da je bilo nad talci storjeno spolno nasilje, vključno s posilstvom, mučenjem, krutim, nečloveškim in ponižujočim ravnanjem. Foto: Guliverimage

Hamas zavrača obtožbe, da so njegovi pripadniki med napadom spolno nadlegovali ženske.

"Ugotovljeno je bilo, da obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da se je med napadom 7. oktobra na več lokacijah zgodilo spolno nasilje, povezano s konfliktom," piše v poročilu ZN. To se je zgodilo na najmanj treh lokacijah, na prizorišču glasbenega festivala Nova in v okolici, na cesti 232 ter kibucu Reim, so dodali.

Poročilo ZN navaja, da so našli jasne in prepričljive dokaze, da je bilo nad talci storjeno spolno nasilje, vključno s posilstvom, mučenjem, krutim, nečloveškim in ponižujočim ravnanjem. Prav tako trdijo, da obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da takšno nasilje še vedno poteka nad tistimi, ki so še v ujetništvu.

Preiskovalna skupina ZN je bila v Izraelu med 29. januarjem in 14. februarjem. Deset članov ekipe je zbiralo in preverjalo obtožbe ter obtožbe o spolnih zlorabah, so sporočili iz ZN. Opravili so 33 srečanj s predstavniki Izraela, pregledali so več kot pet tisoč fotografij in 50 ur videoposnetkov.

6.31 Podpredsednica ZDA Gancu izrazila zaskrbljenost zaradi humanitarnega položaja v Gazi

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v ponedeljek sprejela izraelskega ministra brez resorja in voditelja stranke Nacionalne enotnosti Benija Ganca ter mu ob podpori Izraelu in obsodbi Hamasa izrazila globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnega položaja v Gazi, so sporočili iz njenega kabineta.

Harrisova je obsodila napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani in ugrabitev talcev ter potrdila ameriško podporo izraelski pravici do samoobrambe pred teroristično grožnjo Hamasa ter neomajno podporo ZDA izraelski varnosti.

Nato je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnega položaja v Gazi in nedavne grozljive tragedije okrog konvoja s pomočjo na severu Gaze, so sporočili.

Pozdravila je konstruktivni pristop Izraela k pogajanjem za izpustitev talcev in pozvala Hamas, naj sprejme dogovor, ki bo sprožil takojšnje šesttedensko premirje in omogočil povečanje humanitarne pomoči.

Z Gancem sta govorila tudi o položaju v Rafi in potrebi po verodostojnem in uresničljivem humanitarnem načrtu pred razmišljanjem o veliki vojaški operaciji. Izrael je pozvala, naj v sodelovanju z ZDA in drugimi mednarodnimi partnerji poveča dotok humanitarne pomoči v Gazo ter zagotovi varno razdeljevanje pomoči, so še sporočili iz njenega urada.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je v ponedeljek novinarjem povedal, da je dal pobudo za obisk Washingtona Ganc.

Nekdanji obrambni minister in politični tekmec premierja Benjamina Netanjahuja Ganc vodi sredinsko stranko Nacionalne enotnosti, ki je po napadu Hamasa vstopila v krizno vlado narodne enotnosti oziroma vojni kabinet.

Po poročanju izraelskih medijev naj bi Ganc v Washington potoval proti volji predsednika vlade Netanjahuja.

Ta naj bi izraelskemu veleposlaniku v ameriški prestolnici naročil, naj Gancu ne nudi nobene protokolarne podpore, s čimer naj bi obisk degradiral v zasebni obisk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes naj bi se z Gancem sestal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Eden Golan, Izrael, Evrovizija
Trendi Izrael je popustil, na Evrovizijo pošilja manj politično pesem
Hamas
Novice Hamas Palestince med ramazanom poziva k vsakodnevnim napadom na Izrael
Gaza
Novice Izraelska vojska: Večina Palestincev umrla v stampedu
Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec opozarja: Ostati moramo budni
Ne spreglejte