Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2024,
8.49

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

ZDA Palestina Gaza Izrael

Nedelja, 3. 3. 2024, 8.49

1 mesec, 3 tedne

149. dan vojne v Izraelu

Izraelska vojska: Večina Palestincev umrla v stampedu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Gaza | Pritisk za dosego dogovora o prekinitvi ognja se je okrepil po četrtkovem incidentu v bližini mesta Gaza na severu enklave, ko je bilo ubitih najmanj 112 ljudi, ranjenih pa okoli 760, ko so množice hitele proti konvoju s pomočjo. | Foto Reuters

Pritisk za dosego dogovora o prekinitvi ognja se je okrepil po četrtkovem incidentu v bližini mesta Gaza na severu enklave, ko je bilo ubitih najmanj 112 ljudi, ranjenih pa okoli 760, ko so množice hitele proti konvoju s pomočjo.

Foto: Reuters

Izraelska vojska je na podlagi predhodne preiskave smrti Palestincev, ki so čakali na pomoč v Gazi, zatrdila, da vojaki niso napadli civilistov in da jih je večina umrla v stampedu. V Kairu pa se bodo danes nadaljevala pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi, saj je Izrael po navedbah ameriških virov načelno sprejel predlog dogovora s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki predvideva šesttedensko prekinitev sovražnosti in izpustitev najranljivejših talcev Hamasa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarki dneva:

16.53 Izraelska vojska: Večina Palestincev umrla v stampedu
8.48 Izrael po navedbah ZDA načeloma sprejema predlog prekinitve ognja

16.53 Izraelska vojska: Večina Palestincev umrla v stampedu

Izraelska vojska je na podlagi predhodne preiskave smrti Palestincev, ki so čakali na pomoč v Gazi, zatrdila, da vojaki niso napadli civilistov in da jih je večina umrla v stampedu. Četrtkov incident je povečal pritisk za pogovore o prekinitvi ognja v Gazi, ki potekajo danes v Kairu z udeležbo Hamasa, medtem ko Izrael na njih za zdaj ne sodeluje.

Na pogovore o novi prekinitvi ognja v Gazi so danes v egiptovsko prestolnico prispeli posredniki Katarja in ZDA ter delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Udeležbe izraelske delegacije kljub napovedim za zdaj niso potrdili, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na egiptovske in palestinske vire.

Izrael je po navedbah ameriških uradnikov načelno sprejel predlog dogovora s Hamasom, ki predvideva šesttedensko prekinitev sovražnosti in izpustitev najranljivejših talcev Hamasa. Vendar pa naj bi Izrael pred udeležbo na pogajanjih v Kairu zahteval zagotovila glede usode talcev. Po poročanju izraelskih medijev Hamas noče povedati, kateri od izraelskih talcev so še živi, zato se Izrael pogovorov ne bo udeležil, poroča britanski BBC.

Pritisk za dosego dogovora o prekinitvi ognja se je okrepil po četrtkovem incidentu v bližini mesta Gaza na severu enklave, ko je bilo ubitih najmanj 112 ljudi, ranjenih pa okoli 760, ko so množice hitele proti konvoju s pomočjo.

Hamas je izraelsko vojsko obtožil streljanja na civiliste, ko so ti poskušali dobiti hrano, kar pa je Izrael zanikal. Iz sveta so se po incidentu zvrstile obsodbe nasilja, pozivi k neodvisni preiskavi, takojšnji prekinitvi ognja in neovirani dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi.

Tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari je danes dejal, da je bila zaključena predhodna preiskava "nesrečnega dogodka, ko so bili civilisti v Gazi poteptani do smrti in poškodovani, medtem ko so se zapodili h konvoju s pomočjo".

Kot je dejal, je bila večina Palestincev ubitih ali ranjenih v stampedu, poroča agencija Reuters.

"Naša začetna preiskava je potrdila, da IDF (izraelska vojska, op. p.) ni izvedla nobenega napada proti konvoju pomoči," je po poročanju BBC dejal Hagari. Ob tem je zatrdil, da se je več ljudi, ki so plenili, "približalo našim silam in predstavljalo neposredno grožnjo", vojska pa da je izstrelila več opozorilnih strelov, da bi razgnala množico.

Dejal je še, da bo celovito preiskavo izvedlo "neodvisno in strokovno telo" vojske, dodatne ugotovitve pa bodo posredovali v prihodnjih dneh.

Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa, je danes poročalo o novih smrtnih žrtvah vojne v enklavi v preteklih 24 urah. Ubitih naj bi bilo 90 ljudi. S tem se je število mrtvih od začetka spopadov 7. oktobra lani povzpelo na 30.410, ranjenih je 71.700 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na izraelski strani je bilo v oktobrskem napadu pripadnikov Hamasa ubitih več kot 1.160 ljudi, okoli 250 pa so jih ugrabili in jih odpeljali v Gazo, kjer je po podatkih Izraela še vedno okoli 130 talcev.

Na ulice več izraelskih mest se je v soboto zvečer znova podalo na tisoče ljudi, ki so demonstrirali proti vladi premierja Benjamina Netanjahuja in zahtevali izpustitev talcev. Po poročanju izraelskih medijev so protestniki vzklikali geslo "Volitve zdaj", nekateri pa so Netanjahuju, čigar priljubljenost je močno padla, pripisali krivdo za nastale razmere.

8.48 Izrael po navedbah ZDA načeloma sprejema predlog prekinitve ognja

"Izraelci so ga bolj ali manj sprejeli. (...) Žogica je trenutno na Hamasovem igrišču," je po navedbah AFP v soboto zvečer o predlogu dogovora o prekinitvi ognja v Gazi dejal visoki predstavnik ameriške administracije. Izrael sicer za zdaj te informacije ni potrdil. Delegacija Hamasa naj bi danes podala odgovor na predlog, je za AFP dejal vir blizu palestinskih islamistov. Predlog v prvi fazi predvideva šesttedensko prekinitev spopadov in izpustitev 42 izraelskih talcev iz Gaze v zameno za Palestince, ki jih je zaprl Izrael.

Neimenovan visoki predstavnik Hamasa je danes za AFP dejal, da je ob izpolnitvi pogojev premirje v Gazi mogoče zagotoviti v kratkem. "Če se Izrael strinja z zahtevami Hamasa, ki vključujejo vrnitev razseljenih Palestincev v severno Gazo in povečanje humanitarne pomoči, bi to utrlo pot sporazumu v roku naslednjih od 24 do 48 ur," je pojasnil.

Pogajalci upajo, da bi prekinitev ognja začela veljati ob muslimanskem svetem mesecu ramazanu, ki se začne 10. marca. Skrajneži Hamasa so v napadu na Izrael 7. oktobra zajeli okoli 250 talcev, od katerih jih je 130 še vedno v Gazi, vključno z 31, za katere Izrael pravi, da so mrtvi. V izraelski povračilni operaciji je bilo doslej ubitih več kot 30 tisoč Palestincev, večinoma žensk in otrok.

Ne spreglejte