Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
6.33

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49

Natisni članek

napad Rdeče morje Hutiji Palestina Gaza Izrael

Četrtek, 7. 3. 2024, 6.33

1 mesec, 2 tedna

153. DAN VOJNE V IZRAELU

Nataša Pirc Musar: Zgrožena sem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49
Nataša Pirc Musar | Predsednica republike Nataša Pirc Musar je spričo zločinov v Gazi danes varnostni svet ZN pozvala k sprejetju resolucije za premirje v palestinski enklavi.  | Foto STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je spričo zločinov v Gazi danes varnostni svet ZN pozvala k sprejetju resolucije za premirje v palestinski enklavi.

Foto: STA

"Zgrožena sem, ko vidim, kako zelo je mednarodna skupnost padla na izpitu humanitarnosti in humanosti. Poboji, ki jih dnevno spremljamo v sliki in besedi v različnih delih sveta, postajajo nova normalnost. Tega Slovenija kot demokratična država, zavezana varstvu temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ne more dopustiti," je dejala slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je na varnostni svet ZN naslovila poziv, naj ustavi pobijanje v Gazi.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

20.33 Biden naj bi odredil vzpostavitev pristanišča v Gazi
20.30 Slovenija s članicami EU Izrael pozvala k zaščiti civilistov v Gazi
20.27 Lenarčič na Bližnjem vzhodu pozval h krepitvi dobave pomoči v Gazo
14.07 Gibanje za pravice Palestincev: Nemčija naj preneha s podporo Izraelu
13.21 Predstavniki Hamasa zapustili pogajanja v Kairu
10.13 Pirc Musarjeva s pozivom Varnostnemu svetu ZN, naj ustavi pobijanje v Gazi
6.42 Hutiji napadli grško ladjo: poročajo o žrtvah

20.33 Biden naj bi odredil vzpostavitev pristanišča v Gazi

Predsednik ZDA Joe Biden bo danes v kongresu sporočil, da je ameriški vojski naročil, naj v Gazi vzpostavi pristanišče, preko katerega bi na oblegano ozemlje po morju lahko pripeljali nujno potrebno humanitarno pomoč, so sporočili visoki ameriški uradniki. ZDA je medtem danes že tretjič v tem tednu iz zraka dostavila pomoč Palestincem v Gazi.

"Danes zvečer bo predsednik med govorom o stanju v državi povedal, da je ameriški vojski naročil, naj izvede nujno misijo za vzpostavitev pristanišča v Gazi," je po poročanju agencij dejal neimenovani ameriški uradnik in dodal, da se bo s pristaniščem z začasnim pomolom dobava humanitarne pomoči v Gazo povečala za "več sto dodatnih tovornjakov" na dan.

Načrtovanje in vzpostavitev pristanišča bo predvidoma trajala več tednov, pomoč pa bo prihajala preko pomorskega koridorja iz ciprskega pristanišča v Larnaki. ZDA se bodo z Izraelom usklajevale glede varnosti koridorja, prav tako pa bodo pri dobavi pomoči sodelovale z Združenimi narodi in humanitarnimi organizacijami. Ob tem so poudarili, da ZDA ne bo napotila vojske v Gazo.

Ameriška vojaška transportna letala C-130 so medtem v skupni operaciji z jordansko vojsko danes že tretjič v manj kot tednu dni nad Gazo odvrgla okoli 38.000 obrokov hrane. Po navedbah Centralnega poveljstva ameriške vojske pa že potekajo priprave na nadaljnje dostave pomoči iz zraka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bodo ZDA začele dostavljati humanitarno pomoč prebivalcem Gaze iz zraka, je Biden napovedal v petek, potem ko je v incidentu prejšnji četrtek umrlo 115 ljudi, ki so na severu Gaze čakali na humanitarno pomoč.

Jordanija medtem pomoč prebivalcem Gaze po zraku dostavlja od novembra lani, v zadnjih dneh to počne tudi Egipt. Poleti letal s pomočjo so usklajeni z Izraelom.

20.30 Slovenija s članicami EU Izrael pozvala k zaščiti civilistov v Gazi

Članice EU, med njimi Slovenija, so v sredo izraelskemu zunanjemu ministrstvu predale diplomatsko demaršo glede humanitarne pomoči Gazi. Izrael so med drugim pozvale k spoštovanju resolucij Varnostnega sveta ZN, zaščiti civilistov v Gazi ter odprtju dodatnih mejnih prehodov za dobavo humanitarne pomoči, je danes sporočilo zunanje ministrstvo.

"Izrael smo pozvali, naj nemudoma in brezpogojno začne izvajati resoluciji Varnostnega sveta ZN 2720 in 2712, odpre dodatne mejne prehode, obnovi osnovne storitve za civilno prebivalstvo, zagotovi uvoz medicinskih izdelkov, poveča obseg komercialnega uvoza za ponovno vzpostavitev lokalnih trgov ter zagotovi zaščito humanitarnih delavcev in civilistov," je sporočilo ministrstvo.

Kot je še dodalo na omrežju X, so v demarši izrazili nestrinjanje z odločitvijo Izraela o širitvi nezakonitih izraelskih naselbin in njihove legalizacije. Izrael je namreč v sredo odobril načrte za gradnjo 3476 novih stanovanjskih enot v treh izraelskih naselbinah v bližini Jeruzalema na zasedenem Zahodnem bregu.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je sicer v sredo v telefonskem pogovoru izraelskemu kolegu Izraelu Kacu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, vključno z dogovorom o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev za civiliste v palestinski enklavi.

Spričo dogajanja v Gazi pa je danes predsednica republike Nataša Pirc Musar VS ZN pozvala k sprejetju resolucije za premirje v palestinski enklavi. V času množičnih zločinov zoper civilno prebivalstvo pravica do veta ni več legitimna, je dodala.

Izrael od 7. oktobra lani, ko so njegovo ozemlje napadli pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas, vodi vojaško operacijo na območju Gaze, med katero je bilo doslej ubitih več kot 30.000 Palestincev. Poleg vojaške grožnje prebivalcem Gaze vse bolj grozi tudi lakota.

20.27 Lenarčič na Bližnjem vzhodu pozval h krepitvi dobave pomoči v Gazo

Humanitarni sistem v Gazi je na robu propada, je danes med obiskom na Bližnjem vzhodu opozoril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič ter pozval k prekinitvi spopadov in krepitvi dobave pomoči v Gazo. Evropska komisija pa je sporočila, da je do danes z organizacijami sklenila pogodbe za 81 milijonov evrov pomoči za Palestince v Gazi.

"Že pet mesecev je svet priča človeški tragediji na Bližnjem vzhodu. Hamas še ni izpustil preostalih talcev, medtem ko se v Gazi nadaljuje ena najhujših humanitarnih katastrof doslej. Po petih mesecih vojne je humanitarni sistem v Gazi na robu propada," je opozoril Lenarčič, ki danes v Izraelu zaključuje svoj dvodnevni obisk na Bližnjem vzhodu.

Komisar je na srečanju z oblastmi v Izraelu in na Zahodnem bregu ponovno poudaril, da bo EU še naprej po svojih najboljših močeh poskušala ublažiti trpljenje v Gazi, reševati življenja in osvoboditi preostalih 130 talcev. "Da bi to dosegli, je treba takoj ustaviti spopade in prednostno omogočiti dobavo humanitarne pomoči v Gazo," je še dodal.

Lenarčič se je danes v Izraelu sestal z zunanjim ministrom Izraelom Kacem in humanitarnimi partnerji EU na terenu. Obiskal je kibuc Nir Oz ene od izraelskih skupnosti blizu Gaze, ki so jo pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas napadli 7. oktobra. Prav tako je obiskal mejni prehod Kerem Šalom ter izpostavil nujnost neoviranega in varnega dostopa humanitarne pomoči v Gazo.

V Jordaniji se je v sredo sestal z zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, na Zahodnem bregu pa je obiskal šolo v begunskem taborišču Jalazone. "V šoli sem iz prve roke videl, kako pomembno je delo UNRWA za tisoče učencev in ranljivih palestinskih družin na Zahodnem bregu, ki jih je vojna v Gazi še bolj prizadela," je zapisal na omrežju X.

Spomnil je še, da je Evropska komisija po obtožbah o domnevni vpletenosti uslužbencev agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) v Hamasove oktobrske napade na Izrael že začela izplačevati finančna sredstva tej agenciji.

Evropska komisija je medtem do danes s partnerskimi humanitarnimi organizacijami sklenila pogodbe za 81 od skupno 125 milijonov evrov humanitarne pomoči, namenjene za Gazo. EU je prav tako do danes preko humanitarnega zračnega mostu organizirala 41 poletov, s katerimi je Palestincem prek Egipta dostavila več kot 1.800 ton pomoči, je sporočila Evropska komisija.

14.07 Gibanje za pravice Palestincev: Nemčija naj preneha s podporo Izraelu

Gibanje za pravice Palestincev je danes s protestno akcijo pred nemškim veleposlaništvom v Ljubljani opozarjalo na soodgovornost Nemčije za dogajanje v Gazi. Ducat aktivistov je Berlin pozvalo, naj preneha s politično in vojaško podporo Izraelu, ki da izvaja genocid nad Palestinci.

"Ko Izrael pobija na tisoče otrok in žensk, Nemčija Izrael neomajno podpira. Ko izraelski tanki povozijo ranjene ljudi, Nemčija Izrael še vedno neomajno podpira. Ko Izrael strelja na sestradane ljudi, ki čakajo na humanitarno pomoč, Nemčija Izrael še naprej neomajno podpira," so pred veleposlaništvom opozorili udeleženci protestne akcije.

Kot so opozorili, Nemčija s svojim ravnanjem ignorira Meddržavno sodišče (ICJ), ki je odločilo, da obstaja nevarnost genocida v Gazi, ter strokovnjake Združenih narodov, ki pozivajo k vojaškemu embargu.

Nemške oblasti tudi doma zatirajo proteste in izkazovanje solidarnosti s Palestinci, so prepričani v gibanju. "Kakršnakoli kritika Izraela se zdi, da je v Nemčiji prepovedana in je de facto označena za antisemitsko. To zatiranje kakršne koli kritike Izraela je prišlo tako daleč, da so celo judje, ki pozivajo k prekinitvi ognja, označeni za antisemite," sporočajo aktivisti, ki so v zadnjih mesecih v Sloveniji organizirali več protestov v podporo Palestini.

Ob koncu protestne akcije so prisotni pozvali veleposlanika in veleposlanico Nemčije, naj se zavzameta za enakopravnost vseh držav, ko pride do odgovornosti za kršitve in do spoštovanja mednarodnega prava, ter za zaščito življenj civilistov in civilistk ne glede na njihovo etnično pripadnost ali veroizpoved.

V nasprotnem primeru bo Nemčija tokrat soodgovorna za genocid, na kar že opozarjajo nekatere članice Združenih narodov, še dodajajo aktivisti.

13.21 Predstavniki Hamasa zapustili pogajanja v Kairu

Delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas je danes zapustila Kairo, kjer so potekali pogovori za sklenitev novega premirja v Gazi, je predhodno poročanje egiptovskih medijev potrdilo gibanje. Pogajanja naj bi se nadaljevala prihodnji teden. Medtem naj bi bilo v izraelskih napadih iz zraka na Gazo ubitih 17 palestinskih borcev.

"Delegacija Hamasa je zapustila Kairo," je poročal egiptovski časnik Al Qahera News, ki ima vire v egiptovski obveščevalni službi. Po navedbah časnika se bodo pogajanja o novem premirju v Gazi nadaljevala prihodnji teden.

Kmalu zatem je odhod delegatov iz egiptovske prestolnice po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdilo tudi gibanje.

Zadnji krog pogajanj o premirju, ki so ta teden potekala v Kairu, naj bi se v sredo končal brez preboja. Krivda za to je po besedah gibanja na strani Izraela, ki da je zavrnil zahtevo skupine po umiku izraelske vojske iz Gaze, krepitvi dotoka humanitarne pomoči in vrnitvi razseljenih Palestincev, navaja katarska televizija Al Jazeera.

ZDA, Katar in Egipt si že več tednov neuspešno prizadevajo doseči dogovor, po katerem bi gibanje izpustilo do 40 talcev v zameno za enomesečno prekinitev ognja, izpustitev nekaterih palestinskih zapornikov in povečan dotok pomoči v Gazo.

Izraelska vojska je medtem danes sporočila, da je bilo v napadih iz zraka v južnem in osrednjem delu Gaze ubitih 17 palestinskih borcev. Vojska je po lastnih navedbah med drugim napadla poveljniški center Hamasa in vhode v predore gibanja, odkrila pa naj bi tudi delavnice za proizvodnjo orožja ter skladišča z vojaško opremo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

10.13 Pirc Musarjeva s pozivom Varnostnemu svetu ZN, naj ustavi pobijanje v Gazi

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je zaradi zločinov v Gazi danes varnostni svet ZN pozvala k sprejetju resolucije za premirje v palestinski enklavi. V času množičnih zločinov zoper civilno prebivalstvo pravica do veta ni več legitimna, je dejala predsednica, ki meni, da bi moral varnostni svet z resolucijo Izraelu poslati jasno sporočilo.

"Zgrožena sem, ko vidim, kako zelo je mednarodna skupnost padla na izpitu humanitarnosti in humanosti. Poboji, ki jih dnevno spremljamo v sliki in besedi v različnih delih sveta, postajajo nova normalnost. Tega Slovenija kot demokratična država, zavezana varstvu temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ne more dopustiti," je dejala slovenska predsednica, ki je na varnostni svet ZN naslovila poziv, naj ustavi pobijanje v Gazi.

Mednarodna skupnost, ki jo predstavljata organizacija ZN in varnostni svet, bi po predsedničinem prepričanju morala ukrepati, da se ta zločin dokončno preneha.

Pirc Musarjeva je ob tem opozorila: "Mrtvi, ranjeni, oboleli in celo zaradi lakote umirajoči otroci niso stvar politike ter državnih interesov, zavezništev in meddržavne podpore ali samoobrambe. So preprosto zločin in zanikanje kakršnekoli humanosti."

Države članice varnostnega sveta je zato pozvala, da te grozote končajo. "Tako, da varnostni svet zaukaže premirje v Gazi," je poudarila.

Predsednica je obžalovala, da je bil varnostni svet od nastanka žrtev interesov posameznih držav, še posebej tistih s pravico veta. Zaradi teh interesov so umirali milijoni ljudi po svetu. "Članstvo v varnostnem svetu ni namenjeno ozkim interesom držav, temveč da tam sedijo in ukrepajo v imenu človeštva," je poudarila.

Slovenija si mora kot članica varnostnega sveta po njenem prepričanju še naprej po svojih najboljših močeh ter z vsem znanjem in izkušnjami prizadevati za dosego premirja in takojšnjo humanitarno pomoč civilistom v Gazi.

Pirc Musarjeva je poudarila tudi, da pokola pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas ne bomo pozabili kot tudi ne izraelske politike kolektivnega kaznovanja Palestincev.

"V času množičnih zločinov zoper civilno prebivalstvo pravica do veta preprosto ni več legitimna! Potrebna je takojšnja akcija varnostnega sveta z resolucijo, ki bo Izraelu jasno sporočila, da je to, kar se dogaja v Gazi in tudi na Zahodnem bregu, v nasprotju z ustanovno listino OZN. Ta daje pravico do samoobrambe, tudi narodom, ki so ogroženi. V tej vojni je zdaj ogrožen samo en narod. Palestinski. Ta pa takoj potrebuje mir in humanitarno pomoč. Takoj!" je poudarila.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je že v sredo v telefonskem pogovoru izraelskemu kolegu Izraelu Kacu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, vključno z dogovorom o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev za civiliste v palestinski enklavi.

6.42 Hutiji napadli grško ladjo: poročajo o žrtvah

Grški operaterji tovorne ladje True Confidence so sprva poročali, da je ladja na vodi in gori. Povedali so tudi, da ni na voljo nobenih informacij o stanju 20 članov posadke in treh oboroženih stražarjev na krovu, med katerimi so 15 Filipincev, štirje Vietnamci, dva Šrilančana, Indijec in Nepalec.

Kasneje so sporočili, da so v napadu umrli trije mornarji, najmanj štiri osebe pa so poškodovane. 

Ameriški obrambni uradnik je dejal, da je bil iz tovorne ladje True Confidence viden dim. Navedeno je bilo tudi, da so v vodi blizu ladje videli rešilni čoln.

Grška ladja | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hutiji sicer že od novembra napadajo ladje v Rdečem morju, saj kot pravijo, tako izkazujejo solidarnost s Palestinci med vojno v Gazi.

Velika Britanija in Združene države medtem izvajajo maščevalne napade proti hutijem, potrditev žrtev pa bi lahko povzročila pritisk za močnejšo vojaško akcijo.

Hutijski napadi so prekinili svetovni promet, zaradi česar so se podjetja preusmerila na daljša in dražja potovanja po Južni Afriki. Stroški zavarovanja sedemdnevnega potovanja po Rdečem morju so narasla za več sto tisoč dolarjev.

Ladja True Confidence je v lasti v Liberiji registrirane družbe True Confidence Shipping, upravlja pa jo družba Third January Maritime s sedežem v Grčiji, sta družbi zapisali v izjavi in ​​dodali, da ladja ni povezana z ZDA.

protest v Izraelu
Novice Na tisoče Izraelcev je peš po avtocesti krenilo proti Jeruzalemu #vŽivo
Ameriška letalonosilka
Novice Ameriška vojska izvedla nove napade na položaje hutijev
Hutiji napad
Novice Američani v novih napadih na položaje hutijev ciljali drone
Ne spreglejte