Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2024,
17.09

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

napad vojna Jemen Rdeče morje Gaza Palestina Izrael

Sobota, 2. 3. 2024, 17.09

1 mesec, 3 tedne

148. DAN VOJNE V IZRAELU

Na tisoče Izraelcev je peš po avtocesti krenilo proti Jeruzalemu #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
protest v Izraelu | Z izraelskimi zastavami, rumenimi baloni in transparenti z obrazi talcev so protestniki končali štiridnevni pohod, ki se je začel na enem od krajev oktobrskega napada,  | Foto Reuters

Z izraelskimi zastavami, rumenimi baloni in transparenti z obrazi talcev so protestniki končali štiridnevni pohod, ki se je začel na enem od krajev oktobrskega napada,

Foto: Reuters

Večtisočglava množica izraelskih pohodnikov, ki zahtevajo izpustitev talcev iz Gaze, je danes dosegla Jeruzalem, pogajalci pa se pripravljajo na nadaljevanje pogajanj v Kairu, ki naj bi vključevala dogovor o izmenjavi talcev in ujetnikov s Hamasom. Kolona protestnikov, ki so jo vodile družine talcev, ki so jih ugrabili skrajneži med Hamasovim smrtonosnim vdorom v južni Izrael 7. oktobra, je ob mraku prispela na avtocesto proti Jeruzalemu.

Pomembnejši dogodki dneva:

20.39 Na tisoče Izraelcev je peš krenilo v Jeruzalem, vse do Netanjahujeve rezidence
18.54 V izraelskem napadu v Rafi mrtvi in ranjeni

17.25 ZDA začele dostavljati pomoč prebivalcem Gaze iz zraka
17.10 Po napadu hutijevcev v Rdečem morju potonila britanska ladja

20.39 Na tisoče Izraelcev je peš krenilo v Jeruzalem, vse do Netanjahujeve rezidence

Z izraelskimi zastavami, rumenimi baloni in transparenti z obrazi talcev so končali štiridnevni pohod, ki se je začel na enem od krajev oktobrskega napada, na shodu pred rezidenco premierja Benjamina Netanjahuja pa so se jim pridružili še drugi protestniki.

"Prišli smo v podporo družinam ugrabljenih z željo, da bi jih kmalu izpustili in da bi bili na varnem. Zanje molimo z vsakim korakom," je dejal Danny Cuperman, eden od protestnikov. Mirovna pogajanja o Gazi naj bi se nadaljevala v nedeljo v Kairu.

Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil upanje, da bo med muslimanskim postnim mesecem ramazanom, ki se začne 10. marca, doseženo premirje. Če bo dosežen dogovor, bi lahko izpustili več deset talcev.

"To je edina človeška stvar, ki se lahko zgodi. Morajo priti domov. To je vse," je dejal Yair Mozes, čigar 79-letni oče Gadi je bil ugrabljen iz kibuca Niz Oz. ZDA, Egipt in Katar posredujejo v pogajanjih o prekinitvi ognja od januarja.

Zadnji dogovor je privedel do enotedenskega zatišja v spopadih novembra, med katerim je Hamas osvobodil več kot 100 talcev, večinoma žensk, najstnikov in otrok, medtem ko je Izrael izpustil približno trikrat več palestinskih žensk in mladoletnih zapornikov.

Po skoraj petih mesecih vojne v Gazi je po podatkih izraelskih oblasti 134 talcev ostalo izoliranih v obalni enklavi. Med njimi so vojaki in civilisti, ženske in moški, en fant in njegov mlajši brat. Skrajneži Hamasa so v napadu 7. oktobra ubili 1200 ljudi na jugu Izraela in jih ugrabili 253, je sporočil Izrael.

18.54 V izraelskem napadu v Rafi mrtvi in ranjeni

Izrael je danes iz zraka napadel šotore blizu bolnišnice v mestu Rafa, kamor so se zatekli razseljeni Palestinci iz drugih delov območja Gaze, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Kot so dodali, je v napadu umrlo najmanj enajst Palestincev, še okoli 50 pa jih je ranjenih.

Kot je še sporočilo ministrstvo, so šotori, ki so jih danes napadli, v eni od četrti Rafe, ki so jih izraelske oblasti opredelile kot varne in pozvale civiliste, naj se umaknejo tja z drugih delov palestinske enklave. Med smrtnimi žrtvami današnjega napada sta po navedbah ministrstva medicinska sestra in reševalec.

Izraelska vojska navedb palestinskega ministrstva za zdaj ni komentirala, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Rafi ob meji z Egiptom, ki je nekdaj štela 300.000 prebivalcev, je po oceni ZN trenutno okoli 1,5 milijona ljudi, ki so se tja tudi na poziv Izraela začeli stekati ob intenziviranju spopadov v drugih delih palestinske enklave.

17.25 ZDA začele dostavljati pomoč prebivalcem Gaze iz zraka

ZDA so danes iz zraka začele dostavljati humanitarno pomoč Palestincem na območju Gaze, je sporočilo Centralno poveljstvo ameriške vojske (Centcom). Kot so pojasnili na omrežju X, so tri ameriška vojaška transportna letala C-130 v skupni operaciji z jordansko vojsko v enklavo odvrgla okoli 38 tisoč obrokov hrane, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa že potekajo priprave na nadaljnje dostave pomoči iz zraka.

Da bodo ZDA začele dostavljati humanitarno pomoč prebivalcem Gaze iz zraka, je v petek napovedal ameriški predsednik Joe Biden, potem ko je v incidentu v četrtek umrlo 115 ljudi, ki so na severu Gaze čakali na humanitarno pomoč.

"Grozljiva vojna je ujela nedolžne ljudi, ki ne morejo nahraniti svojih družin, in videli ste, kaj se dogaja, ko poskušajo priti do pomoči. Moramo storiti več in ZDA bodo v prihodnjih dneh storile več," je napovedal Biden. Dejal je, da ZDA razmišljajo tudi o dostavi pomoči po morju.

Jordanija pomoč prebivalcem Gaze po zraku dostavlja od novembra lani, v zadnjih dneh to počne tudi Egipt. Poleti letal s pomočjo so usklajeni z Izraelom, poroča dpa.

Hrana in zdravila pomagajo ljudem zlasti na območjih, ki jih je težko ali nemogoče doseči po kopnem, kot je sever Gaze. Vendar organizacije ZN opozarjajo, da so količine, ki jih je mogoče dostaviti z letalskimi prevozi, precej majhne. Glede na veliko število ljudi, ki potrebujejo pomoč na območju Gaze, bi bilo po mnenju osebja ZN lažje, če bi Izrael dovolil dostavo pomoči s tovornjaki prek mejnih prehodov na severu območja Gaze.

Število smrtnih žrtev spopadov med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas je v četrtek preseglo 30 tisoč. Danes je ministrstvo za zdravje v enklavi sporočilo, da se je število še povečalo in zdaj znaša 30.320, potem ko so v zadnjih 24 urah našteli 92 mrtvih. Še 71.533 je ranjenih.

Medtem humanitarne organizacije opozarjajo na lakoto v enklavi, zlasti na severu, zaradi katere že umirajo otroci.

17.10 Po napadu hutijevcev v Rdečem morju potonila britanska ladja

Tovorno ladjo Rubymar, ki je bila na poti iz Združenih arabskih emiratov v Bolgarijo, so hutijevci napadli 19. februarja v Adenskem zalivu. Posadko ladje so kmalu po napadu evakuirali v Džibuti, iz plovila pa je začelo odtekati gorivo, zaradi česar je v morju nastal velik naftni madež.

Ladja je po navedbah osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) v času napada prevažala več kot 41 tisoč ton gnojila.

Jemenske oblasti so posvarile pred okoljsko katastrofo, ki bi lahko sledila. Programski direktor organizacije Greenpeace na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki Julien Jreissati je pojasnil, da bi lahko gnojilo amonijev nitrat v morju pomembno vplivalo na morske ekosisteme.

Hutijevci so poleg ladje Rubymar pred obalo Jemna 19. februarja napadli še ameriški ladji Sea Champion in Navis Fortuna. Več zahodnih držav, vključno z ZDA in Veliko Britanijo, je v odgovor na napade sprožilo operacije za zaščito ladij v regiji.

Hutijevci napade na tovorne ladje v Rdečem morju izvajajo od novembra lani, pri čemer se sklicujejo na solidarnost s Palestinci v Gazi, ki se spopadajo z intenzivnimi napadi izraelske vojske. V zadnjem času napovedujejo, da jih bodo še stopnjevali.

Ladja je po navedbah osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) v času napada prevažala več kot 41 tisoč ton gnojila, kar lahko prinese okoljsko katastrofo. | Foto: Guliverimage Ladja je po navedbah osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) v času napada prevažala več kot 41 tisoč ton gnojila, kar lahko prinese okoljsko katastrofo. Foto: Guliverimage

Paketi pomoči, Gaza
Novice ZDA naj bi prebivalcem Gaze pomagale s paketi humanitarne pomoči #video
Izrael, vojak
Novice Na bencinski črpalki ubita dva Izraelca
Janez Janša
Novice Zunanje ministrstvo ni bilo obveščeno o obisku Janše v Izraelu
Izrael
Novice Hamas prevzel odgovornost za raketiranje Izraela
Janez Lenarčič
Novice Komisar Lenarčič opozarja: Čez dva tedna je ramadan. Situacija lahko še bolj eskalira.
Ne spreglejte