Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2024,
8.10

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

morje droni ladja Rdeče morje Hutiji napad

Četrtek, 1. 2. 2024, 8.10

2 meseca, 3 tedne

Američani v novih napadih na položaje hutijev ciljali drone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Hutiji napad | Napade so začele izvajati zlasti z Iranom povezane skupine v Libanonu, Iraku, Siriji in Jemnu. | Foto posnetek zaslona

Napade so začele izvajati zlasti z Iranom povezane skupine v Libanonu, Iraku, Siriji in Jemnu.

Foto: posnetek zaslona

Ameriške sile so v novih napadih na položaje hutijev v Jemnu ciljale deset dronov in kopensko nadzorno postajo. Obenem so glede na sporočilo osrednjega poveljstva sestrelile protiladijsko raketo in tri v Iranu izdelane drone. Hutiji kljub temu še naprej napadajo ladje v Rdečem morju, v sredo naj bi bila njihova tarča ameriška trgovska ladja.

Brezpilotne letalnike in z njihovim upravljanjem povezan center na tleh so ameriške sile ciljale zgodaj zjutraj, ker so predstavljali neposredno grožnjo trgovskim ladjam in plovilom ameriške mornarice v regiji, je v izjavi sporočilo osrednje poveljstvo (Centcom).

Še pred tem je poročal, da je njihova vojaška ladja USS Carney sestrelila protiladijsko raketo, ki so jo izstrelili hutiji, in kmalu zatem še tri drone iranske izdelave. Že v sredo pa so prav tako na območju Jemna, ki je pod nadzorom hutijev, uničili raketo zemlja-zrak, ki je ogrožala ameriško letalo, sporočila Washingtona povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška vojska, marinci, helikopter
Novice Biden še vedno razmišlja o povračilnih ukrepih po napadu na ameriške vojake

Napadajo že od novembra

Hutiji so napade na ladje v Rdečem morju začeli novembra z utemeljitvijo, da v podporo Palestincem v Gazi obstreljujejo z Izraelom povezana plovila. ZDA in Velika Britanija sta se odzvali z napadi na cilje jemenskih upornikov, ki so nato za legitimne tarče razglasili tudi ameriške in britanske cilje.

ZDA so poleg tega vzpostavile večnacionalne pomorske sile, ki naj bi pred napadi hutijev pomagale ščititi ladje na pomorski poti, prek katere se letno steče do 12 odstotkov globalne trgovine. Washington poskuša tudi diplomatsko in finančno pritisniti na hutije in jih je januarja znova označil za teroristično organizacijo.

USS Gravely, ameriški rušilec, vojska, ZDA, mornarica
Novice Hutiji izvedli nov napad na ameriško vojaško ladjo

To upornikov za zdaj ni odvrnilo od nadaljevanja napadov. Glede na njihove trditve so v sredo z raketami napadli ameriško trgovsko ladjo, namenjeno v Izrael. Britanska družba za upravljanje pomorskih tveganj Ambrey je potrdila, da je bilo trgovsko plovilo jugozahodno od mesta Aden tarča napada z raketo in da je ladja poročala o eksploziji na desnem boku, nacionalnosti pa ne omenja, še piše STA.

Obstreljevanje v Rdečem morju in Jemnu spada v kontekst napetosti. Te so se v regiji razplamtele po ofenzivi Izraela na Gazo, ki jo je sprožil v odziv napad islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra. 

jemenski hutiji, Rdeče morje, napad, ladja
Novice Hutiji napadli britanski tanker, ZDA vračajo udarec
USS Carney
Novice Ameriška bojna ladja ob obali Jemna sestrelila raketo hutijev
Ne spreglejte