Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
9.32

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Benjamin Netanjahu humanitarna pomoč Gaza

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 9.32

1 mesec, 2 tedna

157. DAN VOJNE V IZRAELU

V Italiji zaradi domnevnega načrtovanja napada aretirali tri Palestince

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Policija Italija | Italijanski preiskovalci sumijo, da trije Palestinci pripadajo operativni vojaški strukturi z imenom Skupina za hitri odziv – Brigada Tulkarem. | Foto Guliverimage

Italijanski preiskovalci sumijo, da trije Palestinci pripadajo operativni vojaški strukturi z imenom Skupina za hitri odziv – Brigada Tulkarem.

Foto: Guliverimage

Policija v mestu L'Aquila v osrednji Italiji je prijela tri Palestince, ker naj bi načrtovali teroristični napad z avtomobilom bombo v eni izmed nezakonitih izraelskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa danes sporočilo tamkajšnje tožilstvo.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

19.19 V Italiji zaradi domnevnega načrtovanja napada na Zahodnem bregu aretirali tri Palestince

17.55 Guterres zgrožen zaradi nadaljevanja spopadov v Gazi kljub ramadanu
15.07 Izrael naj bi ob ramazanu Palestincem preprečil dostop do Al Akse
10.28 Netanjahu zavrnil izjave Bidna o napačnem pristopu v Gazi
9.00 Izplutje ladje s Cipra s pomočjo za Gazo preloženo 

19.19 V Italiji zaradi domnevnega načrtovanja napada na Zahodnem bregu aretirali tri Palestince

Policija v mestu L'Aquila v osrednji Italiji je prijela tri Palestince, ker naj bi načrtovali teroristični napad z avtomobilom bombo v eni izmed nezakonitih izraelskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa danes sporočilo tamkajšnje tožilstvo.

Policija je trojico Palestincev aretirala po tem, ko je prestregla sporočila, ki si jih je eden izmed osumljencev Anan Jaeš januarja prek aplikacije Whatsapp izmenjal z vodjem skrajne palestinske skupine Brigade Al Aksa, še poroča Ansa. Osumljeni so načrtovanja napada na civilne in vojaške tarče na tujem ozemlju.

Jaeš sicer v italijanskem zaporu čaka na izročitev Izraelu, je sporočilo tožilstvo. Izraelske oblasti so namreč v začetku leta od italijanskih zahtevale njegovo izročitev, ker naj bi iz Italije sodeloval pri dejavnostih skrajnih skupin na zasedenem Zahodnem bregu.

Italijanski preiskovalci sumijo, da trije Palestinci pripadajo operativni vojaški strukturi z imenom Skupina za hitri odziv – Brigada Tulkarem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupina naj bi bila del Brigade Al Aksa, ki je v EU označena za teroristično skupino, je še sporočilo italijansko tožilstvo.

17.55 Guterres zgrožen zaradi nadaljevanja spopadov v Gazi kljub ramadanu

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes izrazil zgroženost zaradi nadaljevanja spopadov v Gazi kljub začetku muslimanskega svetega meseca ramadana. Ponovno je pozval k prekinitvi ognja ter opozoril na vse večjo lakoto v enklavi in potrebo po dostavi humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je srce parajoče in popolnoma nesprejemljivo. Zgrožen in ogorčen sem, da se v tem svetem mesecu v Gazi nadaljujejo spopadi," je dejal Guterres in ponovil, da je treba odpraviti vse ovire za dostavo pomoči v enklavo.

Ob tem je opozoril, da so oči zgodovine uprte v dogajanje v Gazi, in pozval k ukrepanju, da bi preprečili še več smrtnih žrtev. "Iz meseca v mesec smo priča pobijanju civilistov na ravni, ki je brez primere v vseh letih mojega delovanja v vlogi generalnega sekretarja," je poudaril in dodal, da je mednarodno humanitarno pravo trenutno v razsulu.

Prvi dan ramadana je za Palestince v Gazi potekal enako kot pretekli dnevi. Medtem ko je muslimanski svet pozdravil sveti mesec, je večino prebivalcev Gaze prebudilo izraelsko bombardiranje. Spopadi še naprej divjajo po vsej enklavi, čeprav je Guterres pozval k utišanju orožja v času ramadana.

V izraelskem napadu na mesto Gaza je bilo danes ubitih najmanj deset ljudi, še trije pa so bili ubiti v napadih na mesto Rafa. Izraelska vojska medtem trdi, da je ubila 15 palestinskih borcev, med napadi na jugu Gaze pa naj bi pridržala več pripadnikov palestinskega gibanja Hamas.

Število smrtnih žrtev vojne med Izraelom in Hamasom je medtem od začetka spopadov, ki so izbruhnili 7. oktobra lani, naraslo na 31.112, še 72.760 ljudi pa je bilo ranjenih. V zadnjih 24 urah je bilo po navedbah oblasti v Gazi ubitih 67 Palestincev, še 106 pa ranjenih, poroča katarska televizija Al Jazeera.

15.07 Izrael naj bi ob ramazanu Palestincem preprečil dostop do Al Akse

Izraelska policija je več sto Palestincem prepovedala vstop v kompleks mošeje al Aksa v vzhodnem Jeruzalemu za prvo molitev ob začetku muslimanskega svetega meseca ramazana, danes poročajo izraelski mediji. Izrael je sicer danes spričo pričakovanih napetosti ob ramazanu posvaril pred morebitnimi napadi in zatrdil, da so pripravljeni.

Izraelska policija je v nedeljo zvečer več sto mladim Palestincem preprečila dostop do Al Akse za nočno molitev, s katero so želeli obeležiti začetek postnega meseca ramazana, pri čemer so policisti med drugim uporabili palice, je poročal izraelski časnik Haaretz.

Na videoposnetkih, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, je videti policiste, kako potiskajo množico in ljudem preprečujejo dostop do Al Akse, tretjega najsvetejšega kraja za muslimane, ki ga Judje častijo kot Tempeljski grič.

Pristnosti posnetkov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za zdaj ni bilo mogoče neodvisno preveriti. Izraelski mediji so poročali o prerivanju in posamičnih spopadih v Jeruzalemu, pri čemer naj bi več mladim uspelo priti na Tempeljski grič.

Palestinska tiskovna agencija Wafa, ki se sklicuje na očividce, pa je danes poročala, da so izraelske sile ljudem onemogočile dostop do Al Akse in jih nekaj tudi aretirale.

Izraelska vlada je prejšnji teden napovedala, da bo muslimanom dovolila molitev med ramazanom, ob upoštevanju varnostnih razmer. Izrael med ramazanom pričakuje povečane napetosti na Zahodnem bregu in okoli svetih krajev v starem delu Jeruzalema, še zlasti spričo trajajoče vojne s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas v Gazi.

Obrambni minister Joav Galant je danes dejal, da bodo oblasti med ramazanom spoštovale svobodo veroizpovedi pri Al Aksi in na drugih svetih krajih, a hkrati posvaril vse, ki bi skušali praznik spremeniti v "džihad". Zatrdil je, da je Izrael pripravljen in naj ne delajo napak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael med ramazanom običajno izda na tisoče posebnih dovoljenj Palestincem z zasedenega Zahodnega brega in Gaze, s katerimi jim omogoči dostop do Al Akse za molitve. V preteklih letih je bilo območje že večkrat prizorišče obračunov med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami.

10.28 Netanjahu zavrnil izjave Bidna o napačnem pristopu v Gazi

Kot je dejal Izraelski premier Benjamin Netanjahu, sicer ne ve, kaj točno je mislil predsednik ZDA, vendar če meni, da on vodi zasebno politiko proti željam večine Izraelcev in da to škodi interesom Izraela, potem se moti. "Stališča, ki jih zagovarjam, podpira velika večina Izraelcev, ki po 7. oktobru pravijo, da ne želijo palestinske države," je poudaril in zavrnil možnost rešitve dveh držav.

Po besedah izraelskega premierja je izraelska vojska do zdaj uničila tri četrtine bojnih bataljonov palestinskega islamističnega gibanja Hamas oziroma okoli 13 tisoč borcev. Ta številka je, kot je dejal, vključena v več kot 30 tisoč žrtev med Palestinci, čeprav ministrstvo za zdravje v Gazi trdi, da je toliko le ubitih civilistov in da so med njimi večinoma ženske ter otroci.

Ob tem je Netanjahu napovedal, da se spopadi bližajo koncu in da ne bodo trajali več kot dva meseca. "Morda šest tednov, morda štiri," je ocenil.

Zavrnil je tudi možnost prekinitve spopadov za muslimanski sveti mesec ramadan, ki se je začel v nedeljo. Kot je dejal, bi sicer rad videl še eno izpustitev talcev, a žal ne vidi preboja v pogajanjih. "Brez izpustitve ne bo prekinitve spopadov," je zatrdil in ponovil, da se bo zgodila kopenska ofenziva na Rafo.

Biden je v soboto za ameriško televizijo MSNBC med drugim dejal, da bi moral Netanjahu med vodenjem vojne proti Hamasu posvetiti več pozornosti nedolžnim življenjem. Več kot 30 tisoč mrtvih Palestincev od začetka izraelske ofenzive na Gazo je ob tem označil za nesprejemljivo.

9.00 Izplutje ladje s Cipra s pomočjo za Gazo preloženo 

Izplutje ladje Open Arms s humanitarno pomočjo za prebivalce Gaze so zaradi tehničnih težav preložili, je v nedeljo poročal ciprski radio RIK. Ladja istoimenske španske humanitarne organizacije s približno 200 tonami pitne vode, hrane in zdravil na krovu naj bi iz ciprskega pristanišča Larnaka prvotno izplula v nedeljo zvečer.

To bo predvidoma prva pošiljka pomoči v okviru pomorskega humanitarnega koridorja za Gazo, za katerega je Evropska komisija napovedala, da ga bodo odprli pretekli konec tedna.

Ladja Open Arms, ki je pravzaprav predelani vlačilec, naj bi do nerazkrite lokacije ob obali Gaze potrebovala dva do tri dni. Na cilju bo pomoč raztovorila ekipa ameriške humanitarne organizacije World Central Kitchen. Ta ima v Gazi 60 kuhinj, kamor naj bi razdeljevala hrano.

Ladja naj bi odplula v prihodnjih urah, je za ciprsko tiskovno agencijo CNA v nedeljo popoldne povedal tiskovni predstavnik ciprske vlade. Dodal je, da iz varnostnih razlogov točnega časa odhoda ne bodo objavili. Na ladji je v nedeljo pred tem potekal varnostni pregled Izraelcev.

Pobude za dostavo pomoči v Gazo tako iz zraka kot prek morja so se okrepile v luči vse resnejših opozoril Združenih narodov in drugih organizacij, da je v palestinski enklavi lakota skoraj neizbežna, več otrok naj bi že umrlo zaradi pomanjkanja hrane.

Po navedbah ZN pomoč iz zraka in po morju sicer ne more v celoti nadomestiti pomoči, ki prispe po kopnem, zato Izrael pozivajo, naj z odprtjem dodatnih poti in prehodov omogoči več dobav. Deležen je tudi obtožb, da ovira dostavo pomoči.

Ameriška ladja The General Frank S Besson
Novice Ameriška ladja pluje proti Gazi, postavili bodo pristanišče
Gaza
Novice "Razmere na območju Gaze se slabšajo iz ure v uro"
humanitarna pomoč, Gaza
Novice Pomoč iz zraka usodna za pet prebivalcev Gaze
Ne spreglejte