Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
6.52

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

Natisni članek

Gaza Rafa vojska Izrael Benjamin Netanjahu

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 6.52

1 teden, 1 dan

Netanjahu razpustil vojni kabinet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07
Benjamin Netanjahu | Vojska je pojasnila, da so se za dnevne prekinitve vojaških aktivnosti odločili po pogovorih z Združenimi narodi in drugimi organizacijami v okviru prizadevanj za "povečanje obsega humanitarne pomoči, ki vstopa v Gazo". | Foto Guliverimage

Vojska je pojasnila, da so se za dnevne prekinitve vojaških aktivnosti odločili po pogovorih z Združenimi narodi in drugimi organizacijami v okviru prizadevanj za "povečanje obsega humanitarne pomoči, ki vstopa v Gazo".

Foto: Guliverimage

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po poročanju Times of Israel razpustil majhno skupino uradnikov vojnega kabineta, ki je bila ustanovljena za vodenje operacij proti Hamasu in Hezbolahu. 

Razpustitev šestčlanskega vojnega kabineta je bila pričakovana, potem ko je vlado zapustil nekdanji general Benny Gantz in ko je skrajno desni minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir zaprosil za vključitev v delo vojnega kabineta.

Pričakovati je, da bo Netanjahu sprejemal kritične odločitve o vojni med "ad hoc" srečanji z manjšim številom uradnikov brez Bena Gvirja, za odločitve pa bo zahteval odobritev širšega varnostnega kabineta, še piše Times of Israel.

Netanjahu naj bi zdaj posvetovanja o vojni v Gazi opravil z obrambnim ministrom Yoavom Gallantom in ministrom za strateške zadeve Ronom Dermerjem, ki sta bila v vojni kabinetu, poroča Reuters.

Netanjahu nasprotuje "taktičnim prekinitvam" vojaških aktivnosti

Netanjahu nasprotuje tudi dnevnim lokalnim "taktičnim prekinitvam" vojaških aktivnosti, ki so jih v nedeljo napovedale izraelske sile v Gazi, poročajo izraelski mediji. Vojska je zatrdila, da bo kljub tem načrtom nemoteno nadaljevala operacije v Rafi na skrajnem jugu razdejane palestinske enklave.

Izraelska vojska je v nedeljo sporočila, da bo "lokalna, taktična prekinitev vojaških aktivnosti za človekoljubne namene do nadaljnjega trajala vsak dan od 8. do 19. ure vzdolž poti, ki vodi od križišča Kerem Šalom do ceste Salah al-Din in naprej proti severu".

Ko je premier slišal za te načrte, je po navedbah neimenovanega uradnika dal jasno vedeti, da se z njimi ne strinja. "Imamo državo z vojsko, ne vojsko z državo," je po poročanju izraelskih medijev dejal predsednik skrajno desne vlade.

Še bolj kritičen do vojske je bil minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir, ki je povedal, da bi tistega, ki se je tako odločil, morali odpustiti, piše britanski časnik Guardian.

Iz vojske je vlada nato dobila zagotovila, da omenjeni načrti ne bodo vplivali na njihove dejavnosti, saj da se operacije v Rafi nadaljujejo kot prej.

Nedelja je ob siceršnjem nadaljevanju napadov na Gazo minila relativno mirno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V obstreljevanju osrednje Gazi so izraelske sile ubile najmanj devet Palestincev, iz enklave pa danes prihajajo nova poročila o smrtonosnih napadih.

Izraelska vojska
Novice Izraelska vojska napovedala dnevne prekinitve vojaških aktivnosti
Rafa
Novice Na jugu Gaze ubitih osem izraelskih vojakov v eksploziji njihovega avtomobila
Gaza
Novice Izraelci napadli begunsko taborišče, hutiji zadeli tovorno ladjo
Izraelska vojska
Novice Izraelska vojska s tanki prodira globlje v Rafo
Gaza
Novice Preiskava ZN Izrael in Hamas obtožuje vojnih zločinov
Ne spreglejte