Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2024,
18.32

Osveženo pred

5 dni, 19 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

žrtve napad vojna Izrael Gaza

Petek, 14. 6. 2024, 18.32

5 dni, 19 ur

Izraelci napadli begunsko taborišče, hutiji zadeli tovorno ladjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Gaza | Že v zgodnjih jutranjih urah so prebivalci poročali o izraelskih napadih v več predelih Gaze.  | Foto Reuters

Že v zgodnjih jutranjih urah so prebivalci poročali o izraelskih napadih v več predelih Gaze.

Foto: Reuters

Izraelska vojska nadaljuje napade na območje Gaze, kjer je v današnjih napadih v enklavi ubila več kot 20 ljudi, hkrati pa se zaostrujejo razmere na meji med Izraelom in Libanonom. Z juga te države poročajo o smrti dveh civilistov in sedmih ranjenih v izraelskem napadu. Jemenski hutiji pa so medtem z najmanj dvema raketama zadeli tovorno ladjo v Adenskem zalivu, nakar je izbruhnil požar. V napadu je bil huje poškodovan mornar, ki so ga oskrbeli in premestili na bližnjo ladjo, so sporočili iz ameriške vojske.

Že v zgodnjih jutranjih urah so prebivalci poročali o izraelskih napadih v več predelih Gaze, zlasti v središču enklave. Več žrtev naj bi terjali še napadi na območju mesta Gaza. Po navedbah zdravniškega osebja, ki jih povzema katarska televizija Al Jazeera, je bilo v današnjih napadih v enklavi ubitih več kot 20 ljudi.

Razmere se zaostrujejo tudi na meji med Izraelom in Libanonom, kjer je libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah po smrti svojega visokega poveljnika v izraelskem napadu okrepilo obstreljevanje.

V bližini mesta Tir na jugu Libanona sta bila danes v izraelskem napadu ubita civilista, sedem pa jih je bilo ranjenih. Zračni napad je ponoči po navedbah očividcev ciljal oporišče Hezbolaha in pri tem zadel sosednjo hišo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gaza
Novice Preiskava ZN Izrael in Hamas obtožuje vojnih zločinov

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek na vrhu skupine G7 napovedal skupna prizadevanja z ZDA in Izraelom, da bi zajezili napetosti na izraelsko-libanonski meji. Načrt po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predvideva ustavitev nasilja na obeh straneh in umik elitnih enot Hezbolaha in drugih oboroženih skupin na oddaljenost deset kilometrov od meje.

Hezbolah naj sicer ne bil pripravljen na pogajanja, dokler ne bo dosežen dogovor o trajni prekinitvi ognja v Gazi. Načrt za ustavitev spopadov, ki ga je konec maja naznanil predsednik ZDA Joe Biden, se še ni uresničil, tako izraelska vlada kot palestinsko islamistično gibanje Hamas pa vztrajata pri nekaterih svojih stališčih.

Izrael je napade na Gazo sprožil po vdoru Hamasa na svoje ozemlje 7. oktobra lani, ko je bilo ubitih približno 1200 ljudi. Še 250 so jih pripadniki gibanja ugrabili. V Gazi jih je po podatkih izraelske vojske še 116, od tega naj bi jih vsaj 40 že umrlo. Tiskovni predstavnik Hamasa Osama Hamdan je sicer v pogovoru za CNN danes dejal, da nihče ne ve, koliko talcev je še živih.

V napadih izraelske vojske na Gazo je bilo medtem doslej ubitih več kot 37.266 ljudi, od tega 34 v zadnjih 24 urah, izhaja iz podatkov ministrstva za zdravje vlade v enklavi.

Izraelska vojska
Novice Izraelska vojska s tanki prodira globlje v Rafo

V napadu hutijev na ladjo huje poškodovan mornar

Jemenski hutiji so v četrtek z najmanj dvema raketama zadeli tovorno ladjo v Adenskem zalivu, nakar je izbruhnil požar. V napadu je bil huje poškodovan mornar, ki so ga oskrbeli in premestili na bližnjo ladjo, so sporočili iz ameriške vojske.

Posadka se še bori s požarom na tovorni ladji, ki je prevažala les, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ladja Verbena je plula pod zastavo Palaua in je bila na poti iz Malezije v Italijo. Je v lasti ukrajinskega podjetja, z njo pa upravlja poljsko podjetje.

"Nadaljnje brezobzirno ravnanje hutijev, ki jih podpira Iran, ogroža stabilnost v regiji in življenja pomorščakov v Rdečem morju in Adenskem zalivu," so sporočili iz osrednjega poveljstva ameriške vojske.

Hutiji so v četrtek sporočili, da so v zadnjih 24 urah izvedli napade na tri ladje, med njimi na Verbeno.

Gre za zadnje v nizu napadov hutijev na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu od novembra lani. Hutiji, ki uživajo podporo Irana, napade izvajajo v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi.

Napadi so spodbudili nekatere ladjarske družbe, da se preusmerijo na pot okoli juga Afrike, da bi se izognile tvegani poti čez Rdeče morje, po kateri običajno poteka približno 12 odstotkov svetovne trgovine.

ZDA in Združeno kraljestvo so januarja v odgovor začele povračilne napade na cilje hutijev v Jemnu, vendar to ni odvrnilo upornikov, ki so zatrdili, da bodo ciljali ameriška in britanska plovila ter vse ladje, namenjene v izraelska pristanišča.

Adam Yates
Sportal Dvojna zmaga emiratov v Švici dobra popotnica za Tour
Rusija, TV
Novice Hekerji vdrli v rusko televizijo in gledalcem pokazali, koliko Rusov umira v Ukrajini #video
Ne spreglejte