SiolNET. Novice Svet
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški urad za informacijsko varnost za hekerski napad vedel več tednov

0,57

termometer

Računalnik, heker, internet, kiberkriminal |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Po razkritju, da so hekerji pridobili dostop do osebnih podatkov in zasebnih dokumentov več sto nemških politikov in znanih osebnosti, med njimi tudi kanclerke Angele Merkel, se je zdaj izkazalo, da je nemški zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) za hekerski napad vedel že več tednov. Razkritje je sprožilo ostro kritiko pristojnih oblasti.

Na uradu za kibernetsko varnost so več tednov vedeli za množično krajo podatkov, vendar pa o tem niso obvestili najvišjega policijskega organa, je v petek potrdil zvezni urad za informacijsko varnost.

Zvezni urad za kriminalistično policijo je za hekerski napad izvedel šele tik pred objavo informacij v medijih, izhaja iz dokumenta, ki ga je BSI poslal nemškim poslancem. Razkritje je izzvalo ostro kritiko nadzornika za varnost informacij, saj nekateri poslanci očitno o napadu niso bili obveščeni.

Heker, računalnik Novice V Nemčiji hekerji napadli več sto politikov

Vodja opozicijske stranke Levica zgrožen

Vodja nemškega urada za informacijsko varnost Arne Schönbohm je za televizijo Phoenix potrdil, da je bil BSI o hekerskem napadu in kraji podatkov seznanjen že decembra. Vendar pa je poudaril, da so nekatere poslance o napadu obvestili. "Nekatere poslance, ki so jih napadli hekerji, smo o tem pravočasno obvestili decembra," je dejal.

Vodja opozicijske stranke Levica Dietmar Bartsch je dejstvo, da pristojne oblasti poslancev o napadu niso obvestile, označil kot "popolnoma nesprejemljivo". ''Zgrožen sem, saj sem o uhajanju podatkov izvedel iz medijev, čeprav sem član parlamentarnega odbora za nadzor nad varnostnimi službami," pa je dejal poslanec Levice Andre Hahn.

Fortnite Avtomoto Fortnite: 17-letni Slovenec med najuspešnejšimi hekerji

Kritičen do pristojnih služb je bil tudi poslanec konservativne unije CDU/CSU Günter Krings. Obveznost zvezne vlade, da o takih primerih obvesti parlament, velja tudi med božičnimi in novoletnimi prazniki, je dejal za časnik Rheinische Post.

Heker, uporabnik interneta, kriminalec Digisvet Pozor! Hekerji ukradli podatke okoli 100 milijonov uporabnikov

Telefonske številke, naslovi in tudi številke kreditnih kartic, pogovori, dokumenti in fotografije

Hekerji so v napadu pridobili dostop do osebnih podatkov in zasebnih dokumentov več sto nemških politikov, med njimi tudi kanclerke Angele Merkel, ter pridobljene informacije objavili na spletu. Prizadeti so bili politiki vseh parlamentarnih strank z izjemo skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD).

AfD nemčija Novice Pred uradom AfD na vzhodu Nemčije odjeknila eksplozija

Na spletu so objavili kontaktne informacije, kot so telefonske številke in poštni naslovi zveznih, deželnih in evropskih politikov ter drugih osebnosti, zvezdnikov in novinarjev. Pojavili pa so se tudi drugi osebni podatki, kot so številke kreditnih kartic, zasebni pogovori in fotografije ter interni strankarski dokumenti.

holokavst Novice V Nemčiji za člane AfD prost vstop na projekcijo filma Schindlerjev seznam Alexander Gauland Novice Voditelja AfD obtožili, da se zgleduje po Hitlerju

 

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin