SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Voditelja AfD obtožili, da se zgleduje po Hitlerju

0,08

termometer

Alexander Gauland
Voditelj skrajne nemške desnice Alexander Gauland naj bi pri vodenju uporabljal Hitlerjeve govore in zglede. Foto: Reuters

Nemški zgodovinarji so voditelja skrajne nemške desnice Alexandra Gaulanda obtožili, da je v prispevku za nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) parafraziral nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. Kritično so se odzvali tudi pri mednarodnem odboru Auschwitz. V AfD so že zavrnili vzporednice s Hitlerjevim govorom leta 1933.

Sopredsednik Alternative za Nemčijo (AfD) Gauland je v gostujočem komentarju za sobotno izdajo FAZ zapisal, da "globalizirani razred" zaseda položaje v glavnih organizacijah, vse od mednarodnih korporacij do medijev in univerze in tudi v ključnih političnih strankah.

''Zdi se, da je imel AfD na mizi Hitlerjev govor''

"Njihovi člani živijo skoraj izključno v velikih mestih, govorijo tekoče angleško, in če preselijo iz Berlina v London ali Singapur zaradi službe, vsepovsod najdejo podobna stanovanja, hiše, restavracije, trgovine in zasebne šole," je zapisal. Dodal je, da se skupina druži med seboj, a je kulturno različna in da ni navezana na svojo domovino.

Joerg Meuthen Novice Nemška stranka AfD sredi škandala zaradi nezakonitih donacij

Gauland je v komentarju še posvaril, da bo ta skupina, če bo ostala nedotaknjena, bo ogrozila "tisto, zaradi česar je v naši državi in celini vredno živeti". Zapisal je tudi, da "srednji razred v Nemčiji izgublja svojo domovino, ker se v te milje stekajo migranti".

Nemški zgodovinar Wolfgang Benz, ugledni raziskovalcev Hitlerjevega obdobja, je v odzivu na Gaulandov komentar dejal, da je presenetljivo podoben govoru, ki ga je imel Hitler leta 1933. "Zdi se, da je imel vodja AfD na mizi Hitlerjev govor iz leta 1933, ko je pisal kolumno na FAZ," je menil.

Hitler je novembra 1933, ko je nagovoril delavce tovarne Siemens Dynamo, med drugim svaril pred "majhno mednarodno kliko brez korenin", pri čemer je mislil na Jude.

AfD naj bi uničeval nemško družbo

Zgodovinar Michael Wolffsohn je menil, da ni naključje, da je Gauland kolumno napisal v takšnem slogu. "Slabo je, da Gauland signalizira svojim izobraženim somišljenikom, da pozna govor in slog Hitlerjevega govora in da spreminja Hitlerjeve obtožbe na račun Judov v današnje nasprotnike AfD," je dejal.

Na Gaulandov komentar so se odzvali tudi v Mednarodnemu odboru Auschwitz in voditelja AfD obtožili, da s sovraštvom in promocijo prvinskih nagonov uničuje sestavo nemške družbe.

Angela Merkel Novice Nemška AfD je zaradi begunske politike Merklove vložila tožbo

Podpredsednik odbora, ki so ga ustanovili preživeli iz koncentracijskega taborišča Auschwitz, Christopher Hübner je poudaril, da so preživeli iz Auschwitza v obdobju nacizma na lastni koži občutili Gaulandovo strategijo "stigmatizirati ljudi in jih označiti za druge in brez korenin znotraj domače družbe ter nato mobilizirati ljudski zdravi razum proti njim".

Gaulandov svetovalec Michael Klonovsky je vse tovrstne obtožbe zanikal in dejal, da ne on in ne voditelj stranke ne poznata Hitlerjevega govora. "Ne vidim nobenih vzporednic, gre za preprosto navedbo dejstev," je dejal Klonovsky.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin