Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
20. 8. 2018,
14.21

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

AfD Jörg Meuthen donacija nezakonito delovanje Nemčija

Ponedeljek, 20. 8. 2018, 14.21

5 let, 8 mesecev

Nemška stranka AfD sredi škandala zaradi nezakonitih donacij

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Joerg Meuthen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je vpletena v škandal nezakonitega financiranja kampanje, saj je prejela za šest milijonov evrov donacij v obliki storitev. Zvezni parlament je potrdil preiskave, stranki grozi večmilijonska kazen.

Stranka bi lahko zaradi spornih donacij prejela visoke kazni, je poročala nemška revija Spiegel. Kot so zapisali, upravni urad zveznega parlamenta (Bundestag) verjame, da je stranka AfD prejela več "nezakonitih donacij" švicarskega oglaševalskega podjetja Goal AG.

V skladu z nemškim pravom mora stranka protivrednost doniranih storitev nemudoma posredovati uradu predsednika zveznega parlamenta.

Doslej niti podjetje Goal AG niti njihovo povezano Združenje za spodbujanje pravne države in državljanskih svoboščin nista želeli razkriti identitete virov financiranja, ki stojijo za več aktivnostmi stranke AfD v okviru volitev od leta 2016.

Zdi se, da AfD zdaj išče načine, kako bi se oddaljila od Goal AG, piše nemški Spiegel. | Foto: Reuters Zdi se, da AfD zdaj išče načine, kako bi se oddaljila od Goal AG, piše nemški Spiegel. Foto: Reuters Sprejemanje donacij brez natančno opredeljenega vira v nemčiji nezakonito

Za nemške politične stranke je sprejemanje donacij brez natančno opredeljenega vira financiranja porabljenih sredstev nezakonito.

Kljub zavrnitvi obtožb o izkoriščanju nezakonitega financiranja kampanje je AfD zveznemu parlamentu prvič prenesla 5.352 evrov v avgustu. Čeprav je vsota enaka vrednosti dveh ukrepov za podporo stranki, ki jih je prej za voditelja stranke Joerga Meuthena izvedlo podjetje Goal AG, stranka v tem ni prepoznala napačnega ravnanja in je vztrajala pri tem, da je bilo financiranje izvedeno preventivno.

Spiegel je zapisal, da je čedalje manj verjetno, da bi se AfD lahko izognila škodi, ki ga bo njenemu ugledu in finančnemu stanju povzročila dvomljiva povezava z Goal AG.

Prvo nakazilo, ki ga je stranka posredovala zveznemu parlamentu, je bilo razmeroma majhno, a strokovnjaki ocenjujejo, da sta Goal AG in povezano združenje od leta 2016 za kampanjo AfD prispevala oglaševalske storitve v protivrednosti vsaj šestih milijonov evrov.

Angela Merkel
Novice Nemčija z Grčijo dosegla dogovor glede vračanja beguncev

Zvezni parlament potrdil preiskave v povezavi z donacijami

V pogovoru s Spieglom je zvezni parlament potrdil, da preiskujejo nekaj sumljivih donacij, ki jih je prejela AfD. Te vključujejo tudi "potencialno pomoč", ki naj bi jo Goal AG izvedel za več politikov AfD po Nemčiji.

V prejšnjih knjigovodskih poročilih je AfD prispevke GOAL AG označila kot prijateljsko pomoč, kar ne more biti opredeljeno kot redni prihodek stranke. Glavni izvršni direktor švicarskega podjetja Alexander Segert je osebni prijatelj vodje AfD Jörga Meuthena.

Če bo AfD v aferi spoznana za krivo, bi bila lahko zvezni vladi prisiljena plačati večmilijonsko kazen za prejem nezakonitih donacij v naturalijah. Razen tega, da bi to morda lahko ogrozilo finančno solventnost stranke, bi lahko tak razvoj dogodkov prekrižal ambiciozne načrte ekstremno desno usmerjenih skupin v Nemčiji in drugod, še poročajo mediji.

javno stranišče v ZDA za oba spola
Novice Nemčija bi v uradnih dokumentih dopuščala tudi tretji spol
Ne spreglejte