SiolNET. Novice Svet
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Nemčiji za člane AfD prost vstop na projekcijo filma Schindlerjev seznam

0,01

termometer

holokavst
Film pripoveduje resnično zgodbo o nemškem podjetniku Oskarju Schindlerju, ki je v času nacizma pred koncentracijskimi taborišči rešil več kot 1000 Judov. Foto: Reuters

Kino v mestu Hachenburg na zahodu Nemčije bo na dan spomina na žrtve holokavsta konec januarja predvajal z več oskarji nagrajen film Schindlerjev seznam. Vstopnica sicer stane sedem evrov, a bodo imeli člani skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) prost vstop.

Nenavadna poteza kina z brezplačnim vstopom za člane AfD v omenjeni stranki ni bila dobro sprejeta, češ da želijo AfD le potisniti v bližino nacionalsocializma.

Film pripoveduje resnično zgodbo o nemškem podjetniku Oskarju Schindlerju, ki je v času nacizma pred koncentracijskimi taborišči rešil več kot 1000 Judov. V nemškem mestecu bodo film režiserja Stevena Spielberga predvajali 27. januarja, ko svet obeležuje dan spomina na žrtve holokavsta.

Alexander Gauland Novice Voditelja AfD obtožili, da se zgleduje po Hitlerju

Upravljavci kina želijo s tem zagnati razpravo

Vodja AfD v deželi Porenje-Pfalška Uwe Junge je bil danes kritičen. "Gre za nov neroden poskus, da bi se AfD potisnilo v bližino nacionalsocializma," je zapisal na Twitterju.

A so upravljavci kina pojasnili, da je cilj akcije zagnati razpravo. Sporočili so, da s ponujenim brezplačnim vstopom niso želeli užaliti AfD ali trditi, da so njihovi volivci nacisti. "Če potrebujejo pojasnjevanje zgodovine, je odvisno od njih. Po naši oceni pa se lahko iz programa AfD sklepa, da skušajo olepšati takratne dogodke," so dodali.

AfD je bila v preteklosti večkrat tarča kritik, ko so nekateri vidnejši člani, med njimi vodja Alexander Gauland, olepševali nacistično preteklost Nemčije.

Joerg Meuthen Novice Nemška stranka AfD sredi škandala zaradi nezakonitih donacij

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin