Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
18.23

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

Natisni članek

strelski napad Češka Praga

Četrtek, 21. 12. 2023, 18.23

4 mesece, 1 teden

Morilec iz Prage identificiran. Moril naj bi že drugič.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15
David Kozak, strelec na praški univerzi | Identificirali so morilca s praške univerze. Napad je izvedel David Kozak. | Foto češka policija

Identificirali so morilca s praške univerze. Napad je izvedel David Kozak.

Foto: češka policija

Množični morilec iz Prage, kot poroča češki portal Novinky, je 24-letni David Kozák. Kot poroča portal, ga je policija iskala v četrtek popoldne, ker ga povezujejo s primerom nasilne smrti v Kladenskem. V družinski hiši naj bi ubil očeta.

Na območju Kladenskega je v četrtek posredovalo več policijskih enot. Izkazalo se je, da je bil iskani morilec tisti, ki je popoldne na filozofski fakulteti v Pragi pobil 16 ljudi in jih ranil več deset. Po napadu naj bi si sodil sam.

streljanje v Pragi
Novice V streljanju na Karlovi univerzi v Pragi umrlo 14 ljudi, več kot 20 je ranjenih #video

Policija je na novinarski konferenci medtem sporočila, da je domnevni strelec 24-letni študent Karlove univerze David Kozak, ki je živel v vasi približno 21 kilometrov od Prage. Že pred napadom na fakulteti so med drugim našli truplo osumljenčevega očeta.

Po navedbah policijskega načelnika Martina Vondraška je osumljenec "odšel v Prago in dejal, da se želi ubiti". Policija je preiskala glavno stavbo filozofske fakultete, kjer naj bi se strelec udeležil predavanja, vendar ga tam ni bilo. Medtem naj bi že odšel v drugo stavbo.

Po približno pol ure streljanja so našli njegovo truplo. Po nepotrjenih informacijah naj bi storil samomor. Nazadnje so ga videli na strehi fakultete.

Za zdaj sumijo, da so strelca navdihnili podobni smrtonosni napadi v tujini, poroča britanski BBC. Mediji tudi poročajo, da naj bi v začetku tega tedna na družbenem omrežju Telegram objavil, da sovraži svet in želi za seboj pustiti čim več bolečine.

Kozak je diplomiral iz zgodovine in evropskih študij in nato vpisal magisterij iz zgodovine. Med študijem se je osredotočil na zgodovino Poljske, njegov motiv za strelski napad pa še ni znan.

Po trenutnih informacijah ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) med žrtvami današnjega streljanja na filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi ni slovenskih državljanov.

Z vsega sveta na Češko prihajajo izrazi sožalja in solidarnosti. Med drugimi so jih poslali tudi s slovenskega ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter kabineta premierja Roberta Goloba.

Streljanje v Pragi ni povezano s terorizmom

Streljanje na filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi ni povezano s terorizmom, je dejal češki notranji minister Vit Rakušan. Strelec, ki so ga po napadu našli mrtvega, je ubil najmanj 15 ljudi, še najmanj 24 jih je ranil, je sporočila policija na novinarski konferenci.

"Nič ne kaže na to, da bi bilo to kaznivo dejanje povezano z mednarodnim terorizmom," je dejal minister po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Vedno smo mislili, da nas to ne zadeva. Zdaj pa se je izkazalo, da se žal tudi naš svet spreminja," je v odzivu po napadu dejal župan Prage Bohuslav Svoboda in incident označil za tragedijo.

V luči napada naj bi se pozno zvečer na nujni seji sestala češka vlada.

Najhujši napad doslej v samostojni Češki

Četrtkov strelski napad je najhujše streljanje s smrtnim izidom po osamosvojitvi Češke pred 30 leti. Zadnji strelski napad pred tem so v državi zabeležili leta 2019, ko je moški začel streljati v čakalnici travmatološke klinike v Ostravi in ubil šest ljudi. Tri ure po napadu je storil samomor.

Pred tem je februarja 2015 v restavraciji v mestu Uhersky Brod 63-letnik ubil osem ljudi, nato pa sodil še sebi.

Karlova univerza, kjer se je zgodil današnji napad, je bila ustanovljena leta 1348 in je ena najstarejših v Evropi. Na njej študira približno 49.500 študentov, od tega približno osem tisoč na filozofski fakulteti.

strelec, Maine, ZDA
Novice Našli osumljenca za strelski napad v Mainu, njegov telefon in sporočilo sinu
Streljanje na Floridi
Novice V rasistično motiviranem strelskem napadu ubite tri temnopolte osebe
Los Angeles, streljanje, policija
Novice V množičnem streljanju v Baltimoru umrli dve osebi, ranjenih 30
Hrvaška policija
Novice Strelski pohod v Sisku: napadalec naj bi imel psihične težave #video
Uroš Blažić
Novice Po petdesetih dneh boja za življenje umrla še deveta žrtev krvavega pohoda v Srbiji
Ne spreglejte