Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
10.24

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

Natisni članek

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) Izrael novinarji Palestina Gaza

Sreda, 10. 1. 2024, 10.24

3 mesece, 2 tedna

96. dan vojne v Izraelu

Izrael zavrnil izjave Fajonove za CNN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01
Tanja Fajon | Izraelske sile počnejo vse, kar je v njihovi moči, da bi se izognile civilnim žrtvam, vključno z opozarjanjem na napade in zagotavljanjem varnih koridorjev in con, so za CNN sporočili iz kabineta predsednika izraelske vlade. | Foto Guliverimage

Izraelske sile počnejo vse, kar je v njihovi moči, da bi se izognile civilnim žrtvam, vključno z opozarjanjem na napade in zagotavljanjem varnih koridorjev in con, so za CNN sporočili iz kabineta predsednika izraelske vlade.

Foto: Guliverimage

Izrael je v napadih na Gazo kršil mednarodno humanitarno pravo, je v torek za ameriško televizijo CNN izjavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Njene izjave v Izraelu niso ostale preslišane, iz kabineta premierja Benjamina Netanjahuja pa so očitke zavrnili.

Poudarki dneva:

19.58 Izrael zavrača izjave Fajonove o kršitvah mednarodnega prava v Gazi
19.56 Blinken: Iran hutijem pomaga pri napadih v Rdečem morju
14.25 Podpredsednik izraelskega parlamenta ponovno pozval k požigu Gaze
12.20 Blinken v pogovorih z Abasom potrdil podporo ZDA ustanovitvi palestinske države

11.50 Izrael nadaljuje napade v Han Junisu in begunskem taborišču Magazi
9.50 Mednarodno kazensko sodišče preiskuje smrti novinarjev v Gazi

19.58 Izrael zavrača izjave Fajonove o kršitvah mednarodnega prava v Gazi

Izrael je v napadih na Gazo kršil mednarodno humanitarno pravo, je v torek za ameriško televizijo CNN izjavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Njene izjave v Izraelu niso ostale preslišane. Iz kabineta premierja Benjamina Netanjahuja so očitke zavrnili, krivdo za vse civilne žrtve v Gazi pa pripisali palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Izraelske sile počnejo vse, kar je v njihovi moči, da bi se izognile civilnim žrtvam, vključno z opozarjanjem na napade in zagotavljanjem varnih koridorjev in con, so za CNN sporočili iz kabineta predsednika izraelske vlade.

"To je še posebej težko, ker se je Hamas naselil v palestinske civilne soseske in palestinske civiliste ter izraelske talce uporablja kot živi ščit. To je Hamasova strategija in mednarodna skupnost jim ne sme dovoliti, da bi bila učinkovita. Za vse civilne žrtve je odgovoren Hamas," so še dodali.

Fajonova je za oddajo Isa Soares Tonight na televiziji CNN v pogovoru o razmerah v Gazi sicer izrazila prepričanje, da je svet padel na izpitu človečnosti, in dodala, da je čas za trajno prekinitev ognja.

Dodala je še, da je število smrtnih žrtev med civilnim prebivalstvom v palestinski enklavi previsoko, in se ponovno zavzela za rešitev dveh držav.

19.56 Blinken: Iran hutijem pomaga pri napadih v Rdečem morju

Iran pri napadih na ladje v Rdečem morju jemenskim hutijem pomaga z opremo in obveščevalnimi podatki, je med današnjim obiskom v Bahrajnu izjavil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Opozoril je, da ti napadi vplivajo na ljudi, saj se zaradi motenj v ladijskem prometu zvišujejo cene blaga, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Opozoril je, da so hutiji v torek izvedli najobsežnejše napade v Rdečem morju doslej. Napadli so namreč več deset trgovskih ladij, ameriška in britanska bojna letala pa so skupaj sestrelila 18 dronov in tri rakete, izstreljene z ozemelj, ki jih nadzorujejo jemenski uporniki. V luči tega je ponovil, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za zaustavitev teh napadov.

Uporniški hutiji, ki se v Jemnu borijo proti mednarodno priznani vladi, od začetka vojne v Gazi iz solidarnosti s tamkajšnjimi Palestinci napadajo ladje v Rdečem morju.

Na srečanjih s političnim vrhom v Bahrajnu je Blinken sicer razpravljal predvsem o vlogi, ki jo bodo imele regionalne sile po koncu vojne v Gazi. Ob tem je poudaril, da bo povojno povezovanje držav v regiji potekalo na način, ki bo "zagotovil varnost Izraela, Palestincem pa omogočil pot do lastne države".

Dodal je, da je palestinski predsednik Mahmud Abas na njunem današnjem srečanju v Ramali izrazil pripravljenost reformirati palestinsko upravo, da bo ta lahko prevzela nadzor nad združeno Gazo in zasedenim Zahodnim bregom.

Od izbruha vojne v Gazi je Blinken izvedel že štiri turneje po Bližnjem vzhodu. Na tokratni je pred Bahrajnom obiskal tudi Izrael, Zahodni breg, Savdsko Arabijo, Turčijo, Grčijo, Jordanijo, Katar in Združene arabske emirate.

14.25 Podpredsednik izraelskega parlamenta ponovno pozval k požigu Gaze

Podpredsednik izraelskega parlamenta in poslanec vladajoče stranke Likud Nisim Vaturi je danes ponovno pozval k požigu Gaze. Prepričan je, da so izraelske sile že zdavnaj evakuirale vse nedolžne civiliste s severa palestinske enklave. Tiste, ki so ostali, bi bilo treba uničiti, je še dodal med gostovanjem na eni od izraelskih radijskih postaj.

V pogovoru za radio Kol Barama je poslanec izjavil, da ne obžaluje svoje sicer že izbrisane izjave na omrežju X, v kateri je novembra pozval k požigu Gaze. "Stojim za svojimi besedami. Bolje je zažigati stavbe, kot da bi bili v spopadih poškodovani naši vojaki," je dejal in poudaril, da se je njegova izjava nanašala na odstranitev teroristov v Gazi.

Prepričan je, da so izraelske sile že zdavnaj evakuirale vse nedolžne civiliste s severa Gaze. "Ostalo jih je še sto tisoč. Ne smilijo se mi tisti, ki so še vedno tam. Moramo jih uničiti," je še dodal po poročanju izraelskega časnika Times of Israel. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera je sicer na severu Gaze ostalo približno 800 tisoč Palestincev.

Njegove izjave so povzročile ogorčenje tudi zaradi tega, ker jih je izrekel le dan pred začetkom obravnave tožbe, ki jo je Južna Afrika vložila na Meddržavno sodišče in v kateri Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci.

12.20 Blinken v pogovorih z Abasom potrdil podporo ZDA ustanovitvi palestinske države

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes ob srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu znova potrdil, da ZDA podpirajo konkretne ukrepe za ustanovitev palestinske države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken je ponovil tudi stališče Washingtona, da mora palestinska država obstajati poleg Izraela, v obeh pa morata biti mir in varnost, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Blinken je tudi vztrajal, da bi morali vse davke Palestincev, ki jih pobere Izrael, sistematično prenesti na palestinsko upravo v skladu z veljavnimi sporazumi. Izrael že več let zadržuje del teh sredstev, zaradi česar ima palestinska uprava finančne težave.

V pogovorih z Abasom je Blinken omenil tudi povečano nestabilnost na Zahodnem bregu, kjer je bilo v zadnjih mesecih v racijah izraelske vojske ali napadih judovskih naseljencev ubitih več sto Palestincev.

Blinken, ki je od prejšnjega tedna na maratonski bližnjevzhodni turneji, že četrti od začetka vojne v Gazi, bo danes obiskal še Bahrajn, so sporočili iz State Departmenta. O možnostih preprečitve zaostrovanja spora med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas bo Blinken po napovedih govoril s kraljem Hamadom bin Iso al Kalifo. V Bahrajnu imajo ZDA ameriško oporišče in sedež pete ameriške flote.

11.50 Izrael nadaljuje napade v Han Junisu in begunskem taborišču Magazi

Izraelske sile nadaljujejo napade v mestu Han Junis na jugu in begunskem taborišču Magazi v osrednji Gazi. Po lastnih navedbah je vojska v zadnjih 24 urah napadla okoli 150 ciljev. Pri tem naj bi v Han Junisu ubila več deset borcev palestinskega gibanja Hamas, v Magaziju pa odkrila 15 podzemnih predorov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg predorov je izraelska vojska po lastnih navedbah v leta 1949 ustanovljenem taborišču našla tudi raketomete, brezpilotne letalnike in eksplozivne naprave. Magazi sicer velja za eno manjših begunskih taborišč v Gazi. V njem je pred vojno po podatkih Združenih narodov živelo okoli 33 tisoč Palestincev.

Ponoči naj bi Izrael napadel tudi območje Mavasi na zahodni strani mesta Rafa na skrajnem jugu enklave, kjer Palestinci živijo v začasnih šotorih. V napadu je bilo ubitih 15 ljudi, večinoma žensk in otrok, poroča spletni portal katarske televizije Al Jazeera. Povrhu naj bi vojska obstreljevala tudi vzhodno stran mesta.

Število smrtnih žrtev med Palestinci v Gazi je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v torek naraslo na 23.210, večinoma žensk in otrok. Poleg tega je bilo na palestinski strani v več kot treh mesecih izraelske ofenzive v enklavi ranjenih 59.167 ljudi.

9.50 Mednarodno kazensko sodišče preiskuje smrti novinarjev v Gazi

Mednarodno kazensko sodišče je v torek potrdilo, da preiskuje morebitne zločine proti novinarjem od začetka vojne med Izraelom in islamističnim gibanjem Hamas v Gazi, kjer je bilo ubitih že več deset novinarjev. Pritožbo na sodišče je novembra lani vložila organizacija Novinarji brez meja (RSF), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

RSF je novembra sporočil, da so vložili pritožbo na sodišče, ker gre pri mrtvih novinarjih v Gazi za vojne zločine.

V pisarni tožilca Karima Kana so zagotovili RSF, da bodo v okviru preiskave dogajanja na palestinskih območjih proučili tudi zločine proti novinarjem.

Od začetka vojne pred več kot tremi meseci je bilo ubitih najmanj 79 novinarjev in zaposlenih v medijih, med njimi so večinoma Palestinci, je razvidno iz podatkov Odbora za zaščito novinarjev (CPJ). | Foto: Reuters Od začetka vojne pred več kot tremi meseci je bilo ubitih najmanj 79 novinarjev in zaposlenih v medijih, med njimi so večinoma Palestinci, je razvidno iz podatkov Odbora za zaščito novinarjev (CPJ). Foto: Reuters

Katarska televizija Al Jazeera je ravno v nedeljo sporočila, da sta bila v izraelskem raketnem napadu na avtomobil v Gazi ubita dva njihova novinarja. Televizija trdi, da je bil napad izveden ciljno.

Izraelska vojska je v odgovor sporočila, da so zadeli "terorista, ki je upravljal zračno plovilo, ki je predstavljalo grožnjo," in da so se zavedali, da sta bila med napadom v istem vozilu še dva druga osumljenca.

Anthony Blinken
Novice Blinken: Izrael pristal na ocenjevalno misijo ZN na severu Gaze
snemanje, izraelska serija, Fauda
Novice Igralec iz priljubljene serije huje ranjen na bojišču v Gazi
Izraelsko bojno letalo, F-35
Novice V izraelskem napadu ubita dva novinarja v Gazi. Izrael njun uboj opravičuje.
Eman Al-Kholi, Rafa
Novice Več kot 10 otrok v Gazi vsak dan izgubi okončino
Ne spreglejte