Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
8.20

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

Natisni članek

konflikt Bližnji vzhod Antony Blinken Tel Aviv Doha Gaza Palestina Izrael

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 8.20

3 mesece, 2 tedna

94. dan vojne v Izraelu

V izraelskem napadu ubita dva novinarja v Gazi. Izrael njun uboj opravičuje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34
Izraelsko bojno letalo, F-35 | Izraelska vojska je kasneje v nedeljo zvečer pojasnila, da je njihovo bojno letalo "identificiralo in zadelo terorista, ki je upravljal brezpilotni letalnik, tako da je prestavljal grožnjo izraelskim vojakom", navaja dpa. | Foto Reuters

Izraelska vojska je kasneje v nedeljo zvečer pojasnila, da je njihovo bojno letalo "identificiralo in zadelo terorista, ki je upravljal brezpilotni letalnik, tako da je prestavljal grožnjo izraelskim vojakom", navaja dpa.

Foto: Reuters

V izraelskem napadu na jugu Gaze sta bila v nedeljo ubita novinar katarske televizije Al Jazeera in snemalec, ki je delal za francosko tiskovno agencijo AFP. Izraelska vojska je kasneje pojasnila, da je bil napad usmerjen proti "vozilu terorista, ki je upravljal brezpilotni letalnik", v njem pa sta se nahajala tudi ubita novinarja.

Poudarki dneva: 

16.08 Izraelska vojska upravičuje uboj dveh novinarjev v Gazi
15.05 V izraelskem napadu v Libanonu ubit višji poveljnik Hezbolaha
10.20 ZN zaskrbljeni zaradi osrednje bolnišnice v Gazi

8.10 Blinken posvaril pred širitvijo konflikta na Bližnjem vzhodu

16.08 Izraelska vojska upravičuje uboj dveh novinarjev v Gazi

V napadu izraelskih sil sta bila v nedeljo ubita fotoreporter in snemalec Mustafa Turia ter novinar Hamza Uael Dahduh. Tretji novinar, Hazem Radžab, je bil hudo ranjen, poročata Al Jazeera in nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah prič sta bili proti vozilu izstreljeni dve raketi - ena je zadela sprednji del vozila, druga pa Dahduha, ki je sedel poleg voznika.

Izraelska vojska je kasneje v nedeljo zvečer pojasnila, da je njihovo bojno letalo "identificiralo in zadelo terorista, ki je upravljal brezpilotni letalnik, tako da je prestavljal grožnjo izraelskim vojakom", navaja dpa.

"Seznanjeni smo s poročili, da sta bila med napadom zadeta še dva osumljenca, ki sta bila v istem vozilu kot terorist," so še zapisali. Po navedbah izraelskih sil pripadniki palestinskega gibanja Hamas pogosto uporabljajo brezpilotne letalnike za napade ali vohunjenje.

Združenje tujih novinarjev (FPA), neprofitna organizacija, ki zastopa pripadnike mednarodnih novinarskih hiš, ki poročajo iz Izraela, Zahodnega brega in Gaze, je izrazila globoko obžalovanje ob smrti obeh novinarjev in pozvala vse vpletene v spopade v Gazi, naj zagotovijo varnost novinarjev.

Turia je bil samostojni novinar, fotoreporter in snemalec, ki je med drugim delal za agencijo AFP, Hamza pa je bil sin Uaela al Dahduha, glavnega dopisnika Al Jazeere iz Gaze, ki je bil nedavno tudi sam poškodovan v izraelskem napadu. Že pred tem je ostal brez soproge in dveh otrok, ki so bili ubiti v prvih tednih vojne.

Po podatkih ameriškega Komiteja za zaščito novinarjev (CPJ) je bilo od 7. oktobra do danes v Gazi ubitih 79 novinarjev, med njimi 72 Palestincev, štirje Izraelci in trije Libanonci, še poroča dpa.

15.05 V izraelskem napadu v Libanonu ubit višji poveljnik Hezbolaha

V izraelskem napadu z dronom je bil na jugu Libanona danes ubit višji vojaški poveljnik libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Visam al Tavil, je za tuje tiskovne agencije povedalo več neimenovanih libanonskih varnostnih virov. Ubit naj bi bil v napadu na njegov avtomobil. Hezbolah je potrdil njegovo smrt, ne pa tudi, kako je umrl.

Trije neimenovani libanonski varnostni viri so za tiskovno agencijo Reuters potrdili, da je bil Tavil višji poveljnik v elitnih specialnih enotah Hezbolaha, Radvanovih silah.

Neimenovani varnostni vir pa je francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da je imel vodilno vlogo pri vojaških operacijah na jugu države, od koder je proiranski Hezbolah v zadnjih treh mesecih skoraj vsak dan izvajal napade na Izrael v podporo palestinskemu gibanju Hamas. Je tudi najvišji vojaški predstavnik Hezbolaha, ki je bil ubit od začetka vojne med Izraelom in Hamasom 7. oktobra lani.

Po navedbah varnostnih virov je bil še z enim pripadnikom Hezbolaha ubit v napadu izraelskega brezpilotnega letalnika na njegov avto v vasi, ki je približno deset kilometrov oddaljena od meje z Izraelom.

Izraelska vojska, ki običajno ne komentira napadov v tujini ali poročil o njih, tudi tega napada ni komentirala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napad se je zgodil v času naraščajočih bojazni, da bi se vojna z območja Gaze lahko razširila na celoten Bližnji vzhod, potem ko so bili v torek v libanonski prestolnici Bejrut ubiti drugi človek Hamasa Saleh al Aruri ter šest drugih voditeljev in pripadnikov gibanja. Izrael tudi za ta napad ni želel prevzeti odgovornosti.

Vodja Hezbolaha Hasan Nasralah je pretekli teden v televizijskih nagovorih že posvaril Izrael pred sprožitvijo vojne v Libanonu z besedami, da bi to obžaloval.

10.20 ZN zaskrbljeni zaradi osrednje bolnišnice v Gazi

Združeni narodi so zaskrbljeni zaradi razmer v osrednji bolnišnici v Gazi Al Aksa. Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je v poročilu po obisku opozoril, da je morala večina zdravstvenih delavcev in več sto pacientov zaradi povečanih sovražnosti zapustiti bolnišnico. Medtem je dobava pomoči na sever Gaze motena že skoraj dva tedna.

Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Oche so v nedeljo obiskali bolnišnico Al Aksa, kjer jim je direktor bolnišnice dejal, da je morala večina lokalnih zaposlenih ter okoli 600 pacientov ustanovo zapustiti zaradi zaostrovanja napetosti in ukazov Izraela za evakuacijo, poroča katarska televizija Al Jazeera.

V poročilu je Ocha še opozorila, da je bilo med petkom in nedeljo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih 225 Palestincev, skoraj 300 pa ranjenih. V zadnjih dveh dneh je oba mejna prehoda v Gazo prečkalo skupno 218 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Čeprav v Gazo prihaja humanitarna pomoč, ta na sever enklave ni bila dostavljena že 12 dni. WHO je moral konec tedna preklicati dostavo nujno potrebne medicinske opreme na sever enklave zaradi pomanjkanja varnostnih zagotovil, so sporočili na družbenem omrežju X.

Zaradi bombardiranja, omejenega gibanja in motenj v komunikaciji je praktično nemogoče dostaviti pomoč na izolirana obalna območja in sever enklave. "V večini bolnišnic primanjkuje osebja, saj so zdravstveni delavci odšli zaradi evakuacije ali negotovosti. Pacienti imajo zaradi nevarnih razmer otežen dostop do zdravstvenih ustanov," so še zapisali na X.

8.10 Blinken posvaril pred širitvijo konflikta na Bližnjem vzhodu

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na obisku v Katarju v nedeljo posvaril pred zaostritvijo razmer na celotnem Bližnjem vzhodu in širitvijo spora, kar da bi vodilo v še več negotovosti ter trpljenja. Pozval je tudi k zaščiti civilistov v Gazi in izrazil nasprotovanje prisilnemu izseljevanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Antony Blinken. | Foto: AP / Guliverimage Antony Blinken. Foto: AP / Guliverimage "Trenutno v regiji velja močna napetost. To je spor, ki bi zlahka metastaziral in povzročil še večjo negotovost ter še več trpljenja," je dejal Blinken na novinarski konferenci v Dohi.

Katarski predsednik vlade, šejk Mohamed bin Abdulrahman al Tani, pa je na skupni novinarski konferenci dejal, da je Katar že ob začetku vojne med Izraelom in skrajnim gibanjem Hamas posvaril pred verjetno nevarno širitvijo konflikta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Blinken je še pozval Izrael, naj v okviru svoje ofenzive bolje zaščiti civiliste v Gazi in omogoči dostavo humanitarne pomoči. "Nujno je, da Izrael stori več za zaščito civilistov," je dodal. Zagotovil je, da namerava o tem govoriti tudi med obiskom v Izraelu.

Prepričan je še, da Palestincev ne bi smeli prisilno izseljevati iz Gaze, kar so predlagali nekateri izraelski ministri. "Ne morejo jih, ne smejo jih prisiliti, da zapustijo Gazo," je dejal. Po njegovem mnenju bi jim morali dovoliti, da se vrnejo v svoje domove, ko bo to mogoče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski predsednik Izak Hercog je v nedeljo v intervjuju za ameriški NBC sicer zagotovil, da izgon Palestincev iz Gaze ni del uradne vladne politike. "To ni stališče Izraela," je zagotovil.

Blinken je v okviru svoje četrte turneje po Bližnjem vzhodu od začetka vojne v Gazi že obiskal Katar, Jordanijo, Turčijo in Grčijo, pred njim so še postanki v Izraelu, na Zahodnem bregu, v Združenih arabskih emiratih, Savdski Arabiji in Egiptu.

Časnik Washington Post je v nedeljo poročal, da so ZDA posvarile Izrael pred resno zaostritvijo konflikta v Libanonu. Ob tem je navajal tudi oceno ameriške obrambne obveščevalne službe, češ da bo imel Izrael težave boriti se na dveh frontah, v Gazi in Libanonu.

Na Bližnjem vzhodu se mudi tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je pred začetkom svoje četrte poti na območje od začetka vojne pozvala h koncu kroga nasilja. V Izraelu je nato v nedeljo poudarila, da mora izraelska vojska narediti več za zaščito civilistov v Gazi.

"Najti mora način za boj proti Hamasu, ne da bi pri tem škodovala velikemu številu Palestincev," je dejala in dodala, da se trpljenje nedolžnih ne more nadaljevati. Srečala se je sicer s svojim kolegom Izraelom Kacem, ki se ji je zahvalil za podporo, ki jo je izkazala Nemčija na več področjih od začetka vojne. Sprejel jo je tudi izraelski predsednik.

Eman Al-Kholi, Rafa
Novice Več kot 10 otrok v Gazi vsak dan izgubi okončino
Daniel Hagari
Novice Izrael: Hamas na severu Gaze je uničen
Gaza
Novice Izrael razkril, kaj namerava narediti z Gazo
Benjamin Netanjahu
Mnenja In vojni zločinec leta je …
ICJ Haag
Novice ZDA: V Gazi ne vidimo genocidnih dejanj
Ne spreglejte