Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2024,
16.56

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

Natisni članek

spopadi okupacija vojna Gaza Palestina Izrael

Četrtek, 4. 1. 2024, 16.56

3 mesece, 3 tedne

90. DAN VOJNE V IZRAELU

ZDA: V Gazi ne vidimo genocidnih dejanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00
ICJ Haag | ZDA so tožbo označile za kontraproduktivno in neutemeljeno in da v Gazi ne vidijo dejanj, ki bi jih lahko opisali kot genocidna. Južna Afrika je v petek na ICJ vložila tožbo, v kateri Izraelu očita kršenja konvencije o genocidu.  | Foto Guliverimage

ZDA so tožbo označile za kontraproduktivno in neutemeljeno in da v Gazi ne vidijo dejanj, ki bi jih lahko opisali kot genocidna. Južna Afrika je v petek na ICJ vložila tožbo, v kateri Izraelu očita kršenja konvencije o genocidu.

Foto: Guliverimage

Potem ko je Južna Afrika v petek na meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu vložila tožbo, v kateri Izraelu očita kršenja konvencije o genocidu, so se na to odzvale tudi ZDA in izrazile svoje neodobravanje, saj da v Gazi ne vidijo genocidnih dejanj. V javnem pismu pa je slovenska civilno-družbena iniciativa danes pozvala zunanjo ministrico Tanjo Fajon, naj se Slovenija nemudoma pridruži tožbi Južne Afrike proti Izraelu, podobno kot je to storila leta 2022, ko je kot intervenientka pristopila k tožbi zoper Rusijo.

Poudarki dneva:

21.23 Izraelska vojska po 40-urni raciji na Zahodnem bregu za seboj pustila razdejanje

20.42 Prihodnji teden pričetek postopka v Haagu
20.22 Blinken danes znova na Bližnji vzhod
19.28 ZDA zavračajo tožbo Južne Afrike glede genocida v Gazi
19.20 Jemenski uporniki v Rdečem morju uporabili eksplozivni dron
19.10 Izraelske sile stopnjujejo napade na osrednji in južni del Gaze
17.39 Na pogrebu drugega človeka Hamasa množica pozivala k maščevanju
17.00 Ostri odzivi na izraelski poziv

21.23 Izraelska vojska po 40-urni raciji na Zahodnem bregu za seboj pustila razdejanje

Izraelska vojska je danes po več kot 40 urah končala racijo v begunskem taborišču v mestu Tulkarm za zasedenem Zahodnem Bregu. Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, so med racijo pridržali in zaslišali več sto Palestincev, več njih pa je bilo pretepenih, je sporočil palestinski Rdeči križ. Po pričevanjih so vojaki za seboj pustili razdejanje.

Izraelska vojska je sporočila, da je med protiteroristično operacijo preiskala več sto objektov in aretirala enajst ljudi, pri čemer ni jasno, česa naj bi bili te posamezniki obtoženi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med racijo sta bila ob aktivaciji eksplozivne naprave ranjena dva izraelska vojaka, okupacijske sile pa so na nasilje odgovorile tudi z napadom z brezpilotnim letalnikom.

Po navedbah zdravstvenega ministrstva v Ramali je bil v ločenem dogodku, v spopadih z vojsko, ubit 29-letnik.

20.42 Prihodnji teden pričetek postopka v Haagu

Meddržavno sodišče bo v četrtek 11. in petek 12. januarja 2024 izvedlo javno zaslišanje v zvezi z zahtevo za uvedbo začasnih ukrepov s strani Južne Afrike, ki naj bi Izraelu preprečili nadaljnje kršenje konvencije o preprečevanju genocida. 

20.22 Blinken danes znova na Bližnji vzhod

Ameriški zunanji minister Antony Blinken danes znova potuje na Bližnji vzhod, medtem ko se krepijo strahovi, da bi se lahko izraelska vojna v Gazi razširila na celotno regijo. Gre za četrti obisk ameriškega državnega sekretarja v regiji od začetka vojne, poleg šestih držav na Bližnjem vzhodu pa bo obiskal še Grčijo in Turčijo.

Vodja ameriške diplomacije danes najprej potuje v Turčijo, nato naj bi se ustavil tudi v Grčiji, sledil pa bo obisk na Bližnjem vzhodu, kjer se razmere v zadnjem času vse bolj zaostrujejo. Blinken bo obiskal tako Izrael kot Zahodni breg, kjer deluje Palestinska osvobodilna organizacija (PLO).

Poleg tega se bo v okviru obiska mudil še v Egiptu, Jordaniji, Katarju, Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih, so danes sporočili iz State Departmenta.

Blinken bo s političnimi predstavniki naštetih držav med drugim razpravljal o takojšnjih ukrepih za znatno povečanje humanitarne pomoči Gazi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Dodal je, da bo ena od ključnih tem pogovorov tudi preprečevanje širjenja konflikta na Bližnjem vzhodu. Razmere v regiji se vse bolj zaostrujejo - v izraelskem napadu v libanonski prestolnici Bejrut je bil v torek ubit eden vodilnih pripadnikov Hamasa, še vedno poteka obstreljevanje med izraelskimi silami in šiitskim gibanjem Hezbolah ob libanonsko-izraelski meji, jemenski uporniki pa napadajo ladje v Rdečem morju.

19.28 ZDA zavračajo tožbo Južne Afrike glede genocida v Gazi

ZDA so v sredo izrazile neodobravanje nad tožbo, ki jo je Južna Afrika vložila na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu. V njej Izraelu očita kršenja konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti Palestincem v Gazi. Gibanje za pravice Palestincev medtem Slovenijo poziva, naj se tožbi pridruži.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je na novinarski konferenci tožbo označil za kontraproduktivno in neutemeljeno. Da ZDA v Gazi ne vidijo dejanj, ki bi jih lahko opisali kot genocidna, je v ločenem nastopu povedal govorec State Departmenta Matthew Miller, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovenska civilno-družbena iniciativa pa je danes v javnem pismu zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvala, naj se Slovenija nemudoma pridruži tožbi Južne Afrike proti Izraelu. V pismu, ki ga je podpisalo več deset vidnejših državljanov iz različnih družbenih sfer, avtorji poudarjajo, da smo v Gazi priče izvrševanju genocida, torej "prav tega hudodelstva, za katerega se je tudi Republika Slovenija zaobljubila, da ga ne bo dopustila nikoli več".

V besedilu, objavljenem na spletni strani gibanja, podpisniki ministrico pozivajo k ukrepanju, tako kot je to storila leta 2022, ko se je Slovenija kot intervenientka pridružila tožbi zoper Rusijo na podlagi konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

Pismo je podpisalo 65 ljudi, med drugim nekdanji minister za zunanje zadeve Ivo Vajgl, nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber, zgodovinar Božo Repe, pravnica Barbara Rajgelj, direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori, antropologinja Svetlana Slapšak, ekonomist Bogomir Kovač, sociologa Rastko Močnik in Rudi Rizman ter filozof Rado Riha.

Južna Afrika je tožbo, v kateri Izraelu očita kršenja konvencije o genocidu, vložila v petek. V njej je med drugim navedla, da Izrael deluje s posebnim namenom uničenja Palestincev v Gazi kot del širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade je v torek potrdil, da bo Izrael nastopil pred ICJ, da bi ovrgel te obtožbe.

19.20 Jemenski uporniki v Rdečem morju uporabili eksplozivni dron

Jemenski Hutiji so danes proti trgovskim plovnim potem v Rdečem morju izstrelili dron, obložen z eksplozivom, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal viceadmiral Brad Cooper, poveljnik ameriških pomorskih sil na Bližnjem vzhodu. To je bila prva zabeležena uporaba tovrstnega orožja v več mesecih. Dron sicer ni zadel nobene ladje in ni povzročil žrtev.

Po njegovih besedah je bil to že 25. napad na trgovska plovila v južnem delu Rdečega morja in Adenskega zaliva od 18. novembra. Zaradi povečanega števila napadov na tem strateškem območju so se nekateri lastniki velikih trgovskih ladij začeli izogibati Rdečemu morju, kar je povečalo stroške prevoza.

ZDA so iz tega razloga prejšnji mesec ustanovile večnacionalno pomorsko koalicijo za zaščito ladijskega prometa pred napadi Hutijev, ki iz solidarnosti s Palestinci v Gazi napadajo plovila in ogrožajo tranzitno pot v Rdečem morju, po kateri poteka do 12 odstotkov svetovne trgovine.

"Od začetka operacije smo skupaj z našimi partnerji sestrelili 11 brezpilotnih letalnikov, dve manevrirni raketi in šest protiladijskih balističnih raket, ter potopili tri čolne," je povedal Cooper.

Izstrelitev eksplozivnega drona je sledila sredinemu pozivu ZDA in enajstih zavezniških držav, ki so v sredo posvarile jemenske Hutije pred posledicami, če ne bodo nemudoma prenehali napadati ladij v Rdečem morju. Kljub temu za zdaj ne kaže, da bi jemenske upornike s tem odvrnili od nadaljnjih napadov.

19.10 Izraelske sile stopnjujejo napade na osrednji in južni del Gaze

Izraelska vojska osredotoča svoje napade na osrednji in južni del Gaze, zlasti mesto Han Junis. Ob tem so danes obstreljevali tudi begunski taborišči Nuseirat in Magazi, pri čemer je slednje izraelska vojska pred časom opredelilo za varno območje za civiliste. Skupno število smrtnih žrtev med Palestinci je medtem preseglo 22.400.

V Han Junisu je bilo danes ubitih najmanj 25 Palestincev, na odsekih ključne ceste, ki povezuje srednji in južni del Gaze, pa so očitno nameščeni izraelski ostrostrelci, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Poleg tega izraelske sile obstreljujejo begunski taborišči Magazi in Nuseirat na jugu Gaze. Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo danes v Magaziju ubitih najmanj 14 ljudi, čeprav je to taborišče del območja, ki ga je izraelska vojska pred časom označila za varno.

Po navedbah dopisnika Al Jazeere iz Gaze se zdi, da Izrael prehaja v drugo fazo uničujočega bombardiranja, pri čemer se osredotoča na osrednji in južni del enklave.

Palestinski Rdeči polmesec je ob tem sporočil, da so bili njihovi prostori v Han Junisu tarča obstreljevanja, pri čemer je umrla ena oseba, še šest pa jih je bilo ranjenih. Na nevarne razmere za zdravstvene delavce v Gazi so v objavi na družbenih omrežjih danes opozorili tudi Zdravniki brez meja (MSF).

V zadnjih 90 dneh je bilo v izraelskih silovitih napadih na Gazo skupaj ubitih 22.438 Palestincev, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Še 57.614 ljudi je ranjenih, večinoma žensk in otrok.

V zadnjih 24 urah je bilo po podatkih ministrstva ubitih najmanj 125 Palestincev, še 318 pa je bilo ranjenih. Ob tem pogrešajo še približno 7000 ljudi, ki so najverjetneje umrli, potem ko so ostali ujeti pod ruševinami.

17.39 Na pogrebu drugega človeka Hamasa množica pozivala k maščevanju

V libanonski prestolnici Bejrut se je danes več kot tisoč ljudi udeležilo pogreba namestnika vodje palestinskega oboroženega gibanja Hamas Saleha al Arurija. Odgovornost za torkov napad, v katerem je bil ubit, je Hamas pripisal Izraelu. Množica je danes mahala s palestinskimi zastavami ter pozivala k maščevanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob strogih varnostnih ukrepih so krsto z njegovimi in posmrtnimi ostanki še dveh ubitih sodelavcev prepeljali iz mošeje na pokopališče v palestinskem taborišču Šatila na jugu libanonske prestolnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Množica je vzklikala "Svoboda Palestini" ter "Smrt Ameriki in Izraelu". Pozivala je Hamas, naj se maščuje za njegovo smrt in za smrt petih drugih članov gibanja.

Al Aruri, namestnik političnega vodje Hamasa, je bil skupaj s šestimi drugimi vodilnimi predstavniki te organizacije v torek zvečer ubit v napadu v predmestju Bejruta, ki je trdnjava libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Atentat je sprožil bojazni pred nadaljnjo širitvijo konflikta.

Izrael uradno ni prevzel odgovornosti za napad, ki naj bi ga izvedel z brezpilotnim letalom. Kot danes poročajo nekateri izraelski mediji, pa naj bi napad izvedlo izraelsko vojaško letalo.

17.00 Ostri odzivi na izraelski poziv

Savdska Arabija in Katar sta ostro obsodila izjavi dveh izraelskih ministrov, ki sta Palestince pozvala, naj zapustijo območje Gaze. Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je v ponedeljek pozval k vrnitvi judovskih naseljencev na območje Gaze po vojni in spodbujanju palestinskega prebivalstva k izseljevanju, dan po podobnem pozivu desničarskega finančnega ministra Bezalela Smotricha.

Izraelski skrajno desno usmerjeni finančni minister Bezalel Smotrič je v nedeljo predlagal vrnitev judovskih naseljencev v Gazo in izselitev Palestincev s tega območja. | Foto: Reuters Izraelski skrajno desno usmerjeni finančni minister Bezalel Smotrič je v nedeljo predlagal vrnitev judovskih naseljencev v Gazo in izselitev Palestincev s tega območja. Foto: Reuters Savdska Arabija obsoja in kategorično zavrača izjave obeh ministrov, je sporočilo savdsko zunanje ministrstvo. Mednarodno skupnost je pozvala k odzivu zaradi vztrajanja izraelske vlade pri kršenju mednarodnega prava z izjavami in dejanji.

Katar, ki je imel vlogo posrednika pri prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom konec novembra, je tudi "najostreje obsodil" izjave obeh ministrov.

"Politika kolektivnega kaznovanja in prisilnega razseljevanja, ki jo izvajajo okupacijske oblasti nad prebivalci Gaze, ne bo spremenila dejstva, da je Gaza palestinska dežela in bo ostala palestinska," je zapisano v izjavi, ki jo je objavilo zunanje ministrstvo.

Izjavi izraelskih ministrov so že obsodile tudi ZDA, Francija in EU.

Izraelska vojska
Novice Izraelska vojska: Pripravljeni smo na vse scenarije
Hamas
Novice Ubili pomembnega islamskega terorista
Recep Tayyip Erdogan
Novice Aretirali 33 domnevnih izraelskih vohunov
Benjamin Netanjahu
Novice Hud udarec za Benjamina Netanjahuja
gaza
Mnenja Franci Kek: Netanjahu v ogledalu vidi Hitlerja
Gaza v dimu
Novice Izrael nadaljuje napade v Gazi: število ubitih že skoraj 22.000
Ne spreglejte