Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
2. 1. 2024,
18.26

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

Natisni članek

Izrael terorizem Hamas

Torek, 2. 1. 2024, 18.26

3 mesece, 3 tedne

Ubili pomembnega islamskega terorista

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01
Hamas | Hamas je 7. oktobra izvedel teroristični napad na Izrael. | Foto Guliverimage

Hamas je 7. oktobra izvedel teroristični napad na Izrael.

Foto: Guliverimage

Palestinska islamska teroristična organizacija Hamas je sporočila, da je v eksploziji v libanonski prestolnici Beirut umrl namestnik njihovega vodje Saleh Al Arouri. Poleg njega so bile v eksploziji ubite še tri osebe, poroča BBC.

Izraelske oborožene sile (IDF) so zatrdile, da so ponoči v Beirutu izvedle napad z namenom uničenja zatočišča Saleha Al Arourija, ki je bil med drugim tudi ustanovitelj Hamasovega oboroženega krila in vodja operacij na Zahodnem bregu.

Nekdanji izraelski veleposlanik pri Združenih narodih Danny Danon je varnostnim in obveščevalnim silam svoje države že čestital za izpeljano operacijo.

Hamas je na drugi strani zatrdil, da je Saleh Al Arouri postal mučenik v sionističnem napadu. O smrti Al Arurija je poročala tudi s Hezbolahom, Hamasovimi libanonskimi zavezniki, povezana televizijska postaja Al Manar. Objavila je posnetke, na katerih je videti najmanj en goreč avtomobil na prometni ulici, ob tem je slišati sirene reševalnih vozil v predmestju, ki velja za trdnjavo proiranskega libanonskega gibanja Hezbolah, poroča STA.

Libanonski premier Nadžib Mikati je napad obsodil

Visoki predstavnik Hamasa Izat al Rišk je zatrdil, da današnji uboj drugega moža gibanja ne bo spodkopal upora na območju Gaze. Napad je označil za nov dokaz, da Izraelu ni uspelo doseči nobenega od ciljev na območju Gaze.

Libanonski premier Nadžib Mikati je napad obsodil. Kot je poudaril v izjavi za javnost, je namen tega novega izraelskega zločina potegniti Libanon v novo fazo spora z Izraelom. Spopadi med izraelsko vojsko in Hezbolahom, zaveznikom Hamasa, so bili do zdaj omejeni na obmejna območja na jugu Libanona.

Shod v podporo Palestini
Novice Tega, kar so počeli v Ljubljani, marsikje v Evropi ne bi mogli #foto

Netanjahujev svetovalec vojno v Gazi primerjal z maratonom

Svetovalec predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja Mark Regev je sporočil, da Izrael umika del svojih enot z območja Gaze. Kot je pojasnil v pogovoru za televizijo Sky News, je vojna s palestinskim skrajnim gibanjem Hamas maraton, in ne sprint, izraelski vojaki pa si morajo odpočiti, da bodo lahko v prihodnjih mesecih nadaljevali boje.

"Ker je Hamas oktobra napadel kraje ob meji in izvedel pokol, se mora vojna končati z uničenjem Hamasovih vojaških zmožnosti," je ponovil stališče Izraela. Dodal je, da Gaza ne sme več biti enklava nasilja, ki ogroža njene sosede, poroča britanski BBC.

O prihodnosti Gaze po koncu izraelske ofenzive naj bi razpravljal izraelski vojni kabinet, ki se bo po navedbah neimenovanih virov sešel drevi. Po poročanju BBC so izraelsko vlado v preteklosti številni kritizirali ravno zaradi tega, ker se ni posvečala temu vprašanju.

ZDA, ki veljajo za eno najtesnejših zaveznic Izraela, so Netanjahuja že večkrat pozvale, naj pripravi načrt glede Gaze po koncu ofenzive. Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo Bližnji vzhod sicer znova obiskal v prihodnjih dneh.

Izraelska vlada je do zdaj zagovarjala stališče, da se prebivalci Gaze po koncu invazije vrnejo v svoje domove, v preteklih dneh pa sta tako finančni minister Bezalel Smotrič kot tudi minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir pozvala Palestince naj trajno zapustijo Gazo. Smotrič in Ben Gvir v izraelskem vojnem kabinetu zagovarjata najbolj skrajna stališča, poroča STA.

Hamasov tunel
Novice Izraelska vojska odkrila največji Hamasov predor doslej #video
Izraelska vojska
Novice Izraelska vojska: Ubili smo financerja Hamasa
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu: To ni mogoče, dokler ne uničimo Hamasa
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Hamas naj bi zavrnil predlog nove prekinitve spopadov v Gazi
Ne spreglejte