Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
24. 10. 2023,
12.17

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

antisemitizem shod Palestina

Torek, 24. 10. 2023, 12.17

6 mesecev, 2 tedna

Tega, kar so počeli v Ljubljani, marsikje v Evropi ne bi mogli #foto

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Shod v podporo Palestini | "Preučili bomo morebiten obstoj znakov kaznivih dejanj in prekrškov, povezanih z vzbujanjem nestrpnosti," pravi policija. | Foto Bojan Puhek

"Preučili bomo morebiten obstoj znakov kaznivih dejanj in prekrškov, povezanih z vzbujanjem nestrpnosti," pravi policija.

Foto: Bojan Puhek

Na četrtkovem shodu v podporo Palestnicem na Trgu republike so med drugim vzklikali tudi geslo "From the river to the sea, Palestine will be free", ki ga oblasti v nekaterih evropskih državah zaradi suma spodbujanja sovraštva in pozivanja k nasilju preganjajo. "Preučili bomo morebiten obstoj znakov kaznivih dejanj in prekrškov, povezanih z vzbujanjem nestrpnosti. Pri tem je treba poudariti, da se preverja, ali so podani vsi zakonski znaki kaznivih ravnanj za vsak posamičen primer posebej," nam je sporočila slovenska policija.

Slavoj Žižek
Novice Slavoj Žižek: Lahko je živeti v vili v Murglah in govoriti o bratstvu

V več državah po Evropi opozarjajo, da je geslo "From the river to the sea, Palestine will be free", ki bi se v slovenskem prevodu glasilo "Od reke do morja, Palestina bo svobodna" izrazito antisemitistično. S tem geslom propalestinski protestniki napovedujejo, da bo na celotnem ozemlju med reko Jordan in Sredozemskim morjem nastalo svobodno palestinsko ozemlje, s čimer pozivajo proti obstanku izraelske države in napovedujejo njen izbris.

Avstrijska policija je tako prepovedala propalestinski shod, ki bi se moral 11. oktobra na Dunaju odvijati v istem času kot protest v podporo Izraelu, saj so podporniki Palestincev na vabilu na shod zapisali tudi omenjeno geslo, kar je policija označila za poziv k nasilju, poroča Reuters. Kot je opozoril predstavnik avstrijske policije, gre v osnovi za geslo Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), ki ga je nato prevzela teroristična organizacija Hamas.

Zaradi suma, da bi pri geslu lahko šlo za hujskanje na verski, rasni ali nacionalni osnovi, ga preganja tudi nemško tožilstvo, poroča zeit.de. Da je geslo antisemistično in da z njim protestniki pozivajo k uničenju Izraela, pa je po poročanju časnika Guardian dejala tudi britanska notranja ministrica Suella Braverman.

Fotogalerija
1 / 22

Foto: Bojan Puhek

Robert Golob, srečanje, EPS; Granada
Novice Golob: Dejanje Hamasa je bilo gnusno. Ni dvoma, da morajo zanj odgovarjati.

Slovenska policija bo preverila morebitno nestrpnost na shodu

"Na shodu, ki je potekal mirno, kršitev javnega reda in miru nismo beležili. Če bodo na podlagi pridobljenih informacij ugotovljeni znaki kaznivih ravnanj, bomo ustrezno ukrepali. Preučili bomo morebiten obstoj znakov kaznivih dejanj in prekrškov, povezanih z vzbujanjem nestrpnosti. Pri tem je treba poudariti, da se preverja, ali so podani vsi zakonski znaki kaznivih ravnanj za vsak posamičen primer posebej," nam je sporočila slovenska policija.

Zapisali so še, da so prekrški s tega področja opredeljeni v zakonu o varstvu javnega reda in miru, pri čemer policija preganja dejanja, storjena z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti. Za tovrstne prekrške je predpisana globa.

Zunanjo ministrico Tanjo Fajon in premierja Roberta Goloba so obtožili, da omogočata genocid v Gazi. | Foto: Bojan Puhek Zunanjo ministrico Tanjo Fajon in premierja Roberta Goloba so obtožili, da omogočata genocid v Gazi. Foto: Bojan Puhek

Na drugi strani pa so kazniva dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let, so še poudarili na policiji.

Enako se kaznuje, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, še pojasnjuje policija.

Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let, so poudarili na policiji. | Foto: Bojan Puhek Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let, so poudarili na policiji. Foto: Bojan Puhek

Specialna enota
Novice Incident na Viču: moški vpil "Alah akbar" in grozil, da se bo razstrelil

Po četrtkovem shodu so se nekateri protestniki odpravili pred Prešernov spomenik, kjer so vzklikali Alahu Akbar.

Organizatorka dogodka molči

K udeležbi na shodu je pozivalo Gibanja za pravice Palestincev, kot organizatorka shoda pa je bila v register e-uprave vpisana Urša Regvar, zaposlena v nevladni organizcaciji Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC). Prosili smo jo za pojasnilo, kako komentira vzklikanje antisemitskih gesel na shodu, vendar nam na naše vprašanje ni odgovorila. Prav tako nam na vprašanja niso odgovorili iz Gibanja za pravice Palestincev, je pa direktorica PIC Katarina Bervar Sternad pojasnila, da njihov center ni bil organizator dogodka, temveč ena od njihovih zaposlenih, ki je v prostem času dejavna v okviru Gibanja za pravice Palestincev.

Urša Regvar je vodja področja azila in migracij v nevladni organizaciji PIC. | Foto: Matic Prevc/STA Urša Regvar je vodja področja azila in migracij v nevladni organizaciji PIC. Foto: Matic Prevc/STA
Oklepnik Namer
Novice Je to čudežno izraelsko orožje, ki bo odločilno v vojni s Hamasom?

Le nekaj dni po terorističnem napadu pozvali k umiku podpore Izraelu

Več organizacij in gibanj, med katerimi sta tudi Gibanje za pravice Palestincev in PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, je le nekaj dni po terorističnem napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael v javnem pismu premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvalo k takojšnjemu umiku "podpore izraelski okupacijski politiki". Kot so zapisali, Izrael krši mednarodno pravo in pravico Palestincev do obstoja.

Podpisniki menijo, da ob političnih obsodbah napadov palestinskega gibanja Hamas na Izrael "ne bi smeli pozabiti na temeljni vzrok nasilja v regiji – na izraelsko politiko apartheida, etničnega čiščenja, kolonizacije in popolnega vojaškega nadzora nad palestinskim prebivalstvom", je poročala STA.

Prepričani so, da enostranska podpora Izraelu, ki jo izkazujeta tudi Golob in Fajonova, prispeva k stopnjevanju nasilja v regiji. Kritični so, češ da se napade Palestincev na Izrael obsoja, medtem ko se izraelske napade na Palestino obravnava kot del pravice do samoobrambe. "Tovrstne izjave ignorirajo kršitve mednarodnega prava Izraela in pravico palestinskega prebivalstva do obstoja, samoodločbe in samoobrambe," so zapisali.

Goloba in Fajonovo so pozvali k takojšnjemu umiku izjav podpore Slovenije Izraelu. Obenem bi morali po prepričanju podpisnikov prekiniti gospodarsko in politično sodelovanje z Izraelom ter priznati Palestino kot samostojno državo.

Ne spreglejte