Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2024,
13.24

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

vohuni Izrael Turčija

Torek, 2. 1. 2024, 13.24

3 mesece, 3 tedne

Aretirali 33 domnevnih izraelskih vohunov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
Recep Tayyip Erdogan | Odnosi med Turčijo in Izraelom so se zaostrili po začetku izraelske invazije v Gazi pred malo manj kot tremi meseci, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan velja za enega najglasnejših kritikov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. | Foto Reuters

Odnosi med Turčijo in Izraelom so se zaostrili po začetku izraelske invazije v Gazi pred malo manj kot tremi meseci, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan velja za enega najglasnejših kritikov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Foto: Reuters

Turške oblasti so danes sporočile, da so pridržale 33 ljudi, ki jih sumijo vohunjenja za Izrael ter načrtovanja več ugrabitev v imenu izraelske obveščevalne službe Mosad. Po navedbah turškega notranjega ministrstva so jih v Istanbulu pridržali v več racijah, ni pa jasno, ali so pridržani državljani Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški notranji minister Ali Yerliklaya je na družbenih omrežjih zapisal: "Turške oblasti ne bodo dovolile vohunskih dejavnosti, ki ogrožajo narodno enotnost in solidarnost Turčije."

Notranje ministrstvo je objavilo tudi posnetek aretacij, na katerem predstavniki turških varnostnih služb vdirajo v domove domnevnih vohunov in jim natikajo lisice. Tožilstvo v Istanbulu je sporočilo, da so racije opravili pri še 13 posameznikih, ki za zdaj ostajajo na prostosti.

Erdogan kritičen do Izraela

Odnosi med Turčijo in Izraelom so se zaostrili po začetku izraelske invazije v Gazi pred malo manj kot tremi meseci, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan velja za enega najglasnejših kritikov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Erdogan je Netanjahuja prejšnji teden primerjal z Adolfom Hitlerjem in od izraelskih zaveznic zahteval, da prenehajo podpirati teroristične akcije izraelske vojske.

Izrael je tudi zaradi Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdogan je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Po navedbah AFP turška obveščevalna služba Mit pogosto izvaja racije proti domnevnim vohunom, ki naj bi v Mosadovem imenu delovali v Ankari in Carigradu. Večina jih je obtoženih nezakonitega pridobivanja informacij o Palestincih, ki živijo v Turčiji.

Benjamin Netanjahu
Novice Hud udarec za Benjamina Netanjahuja
Gaza v dimu
Novice Izrael nadaljuje napade v Gazi: število ubitih že skoraj 22.000
Ameriški vojaški rušilec USS John S. McCain
Novice Ameriška ladja v Rdečem morju sestrelila dve raketi iz Jemna
Ne spreglejte