Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 1. 2024,
6.38

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

izgredi vojska policija kartel mamila Ekvador

Petek, 12. 1. 2024, 6.38

3 mesece, 2 tedna

Kriminalne tolpe v ekvadorskih zaporih zajele 178 paznikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Ekvador, izredne razmere, vojaki | Noboa, ki je bil na položaj izvoljen novembra lani, je okrog 20 mamilarskih tolp razglasil za teroristične organizacije in nadnje poslal vojsko. Gangsterji so odgovorili z bombnimi napadi, pobijanjem in ugrabitvami policistov in civilistov. | Foto Guliverimage

Noboa, ki je bil na položaj izvoljen novembra lani, je okrog 20 mamilarskih tolp razglasil za teroristične organizacije in nadnje poslal vojsko. Gangsterji so odgovorili z bombnimi napadi, pobijanjem in ugrabitvami policistov in civilistov.

Foto: Guliverimage

Kriminalne tolpe v ekvadorskih zaporih so v valu nasilja mamilarskih kartelov zajele 178 zaporniških paznikov in drugih uradnikov, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v četrtek sporočili iz zaporov. Ameriški State Department pa je napovedal, da bo v podporo predsedniku Danielu Noboi Ekvador obiskala delegacija ZDA.

Kriminalci so zajeli 158 paznikov in 20 drugih zaporniških delavcev v najmanj petih zaporih po državi. Nasilje se je pred dnevi okrepilo, ko sta iz zapora pobegnila voditelja mamilarskih tolp Los Choneros Adolfo Macias - Fito in Los Lobos Fabricio Colon - Pico.

Ekvador je pomembna tranzitna država za mamila iz Latinske Amerike na poti v ZDA in Evropo, Noboa pa želi temu narediti konec.

Zgroženost nad nasiljem v državi članici Varnostnega sveta ZN je v četrtek izrazil tudi tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller, ki je napovedal sodelovanje ZDA v boju proti zločinskim organizacijam. Ob tem je naznanil, da bodo Ekvador v kratkem obiskali poveljnica južnega poveljstva ameriške vojske generalka Laura Richardson in drugi predstavniki ZDA.

Najodmevnejši v zadnjih dneh je bil napad oboroženih kriminalcev na postajo državne televizije v mestu Guayaquil v torek. Napadalci so za kratek čas zajeli talce in to v prenosu v živo, vendar pa so jih policisti brez večjih težav obvladali. Policija je do srede aretirala 329 oseb, vrnila 195 ukradenih vozil in rešila 41 talcev.
Daniel Noboa, ekvadorski predsednik
Novice Ekvadorski predsednik: Smo v vojni z mamilarskimi karteli
Ekvador, izredne razmere
Novice Teror v Ekvadorju: eksplozije, umori, ugrabitve policistov #video
Ekvador, zapor, policija, vojska, pobeg iz zapora, kartel, mamila
Novice Med oddajo vdrli na nacionalno televizijo #video
Ekvador, zapor, mamila, pobeg
Novice Iz zapora pobegnil šef mamilarskega kartela: ugrabljeni policisti, na ulicah vojaki #video
 
Ne spreglejte