Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
6.48

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

nasilje droge kartel mamila izredne razmere Ekvador

Četrtek, 11. 1. 2024, 6.48

3 mesece, 2 tedna

Ekvadorski predsednik: Smo v vojni z mamilarskimi karteli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Daniel Noboa, ekvadorski predsednik | Noboa je povedal, da je njegova tarča 22 kriminalnih skupin, med katerimi so najmočnejše Los Choneros, Los Lobos in Tiguerones. | Foto Reuters

Noboa je povedal, da je njegova tarča 22 kriminalnih skupin, med katerimi so najmočnejše Los Choneros, Los Lobos in Tiguerones.

Foto: Reuters

Ekvadorski predsednik Daniel Noboa je v sredo dejal, da je država v vojni z mamilarskimi karteli, ki so v zadnjih dneh sprožili val napadov in ugrabitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po skoraj zapuščenih ulicah ekvadorske prestolnice Quito je v sredo po odmevnih napadih gangsterjev patruljiralo več sto vojakov.

Najnovejša kriza je izbruhnila, ko so oblasti v ponedeljek sporočile, da je iz zapora pobegnil eden najmočnejših šefov mamilarske mafije v državi Jose Adolfo Macias, znan pod vzdevkom Fito.

V torek je iz zapora pobegnil še vodja mamilarskega kartela Los Lobos Fabricio Colon Pico, ki so ga prejšnji teden aretirali zaradi domnevne vpletenosti v zaroto za umor ekvadorskega pravosodnega ministra.

Ekvador, zapor, mamila, pobeg
Novice Iz zapora pobegnil šef mamilarskega kartela: ugrabljeni policisti, na ulicah vojaki #video

Izbruhnili oboroženi napadi 

Noboa je uvedel izredne razmere in policijsko uro, tolpe pa so odgovorile z vojno napovedjo in zagrozile, da bodo pobijale tako policiste kot civiliste. V zaporih so izbruhnili izgredi, oboroženi napadi pa so zahtevali najmanj deset življenj.

Ekvador, izredne razmere, vojaki | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Ekvador, zapor, policija, vojska, pobeg iz zapora, kartel, mamila | Foto: Reuters Foto: Reuters

V pristaniškem mestu Guayaquil so oboroženi napadalci v torek vdrli na sedež televizijske postaje v državni lasti in nekaj časa med prenosom v živo terorizirali novinarje in druge zaposlene. Po napadu na televizijsko postajo je Noboa, ki je na položaju manj kot dva meseca, izdal ukaz, naj kriminalne združbe nevtralizirajo.

Ekvador, izredne razmere, vojaki | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Smo v vojni in ne moremo popuščati terorističnim skupinam," je v sredo povedal za radio Canela. Obljubil je, da se bo neusmiljeno spopadel z več kot 20 tisoč člani terorističnih organizacij.

Daniel Noboa, ekvadorski predsednik | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izredne razmere v državi

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zelo zaskrbljen zaradi poslabšanja razmer v državi, je v sredo povedal tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Zaskrbljenost so izrazile tudi ZDA. Kitajsko veleposlaništvo in konzulati v Ekvadorju so v sredo sporočili, da prekinjajo storitve za javnost, Francija in Rusija pa sta svojim državljanom odsvetovali potovanje v Ekvador.

Peru je na meji z Ekvadorjem razglasil izredne razmere in na mejo poslal dodatnih 500 policistov in vojakov. Kolumbijska vojska je prav tako napovedala okrepitev varnosti na meji med državama.

Ekvador, zapor, mamila, pobeg | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ekvador meji na dve največji svetovni proizvajalki kokaina, Kolumbijo in Peru. Število umorov v državi se je od leta 2018 do leta 2022 povečalo za štirikrat, lani pa je bilo zaseženih rekordnih 220 ton mamil. Noboa je povedal, da je njegova tarča 22 kriminalnih skupin, med katerimi so najmočnejše Los Choneros, Los Lobos in Tiguerones, še poroča STA.

Ekvador, izredne razmere
Novice Teror v Ekvadorju: eksplozije, umori, ugrabitve policistov #video
Ekvador, zapor, policija, vojska, pobeg iz zapora, kartel, mamila
Novice Med oddajo vdrli na nacionalno televizijo #video
Ne spreglejte