SiolNET. Novice Svet
3,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Scholz vse bližje zmagi. Toda zmagovalec še zdaleč ni znan

3,79

termometer

Olaf Scholz in Armin Laschet
Bo novi kancler nekdanji hamburški župan in zdajšnji nemški finančni minister Olaf Scholz? Ali pa se bo za delovno mizo v berlinski kanclerski pisarni na koncu usedel ministrski predsednik zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Armin Laschet? Foto: Guliverimage

V Nemčiji so se končale parlamentarne volitve. Po izidih vzporednih volitev, ki jih je objavila televizija ARD, sta tako CDU/CSU kot SPD dobili po 25 odstotkov glasov. Zeleni so dobili 15 odstotkov glasov, FDP in AfD po 11 odstotkov glasov, Levica pa pet odstotkov.

Malce drugačni so izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila televizija ZDF. Po njih je zmagala SPD s 26 odstotki, CDU/CSU pa ima 24 odstotkov. Sledijo Zeleni (14,5 odstotka), FDP (12 odstotkov), AfD (deset odstotkov) in Levica (pet odstotkov).

Tako po ZDF kot po ARD SPD, Zeleni in Levica ne bodo imeli dovolj sedežev za sestavo t. i. rdeče-rdeče-zelene koalicijske vlade.

Prve številke preštetih glasov

Televizija ARD že objavlja tudi izide prvih preštetih glasovnic. Po njih tesno vodi SPD (25,8 odstotka) pred CDU/CSU (24,1 odstotka). Sledijo Zeleni (14,6 odstotka), FDP (11,5 odstotka), AfD (10,4 odstotka) in Levica (4,9 odstotka). Levica je tako zdrsnila pod petodstotni prag, ampak ker naj bi dobila najmanj tri neposredne mandate, naj bi kljub temu ostala v parlamentu. V bundestag bo z enim poslancem po izračunih prišla tudi stranka danske manjšine. Po prvih izračunih po prvih preštetih glasovih ima SPD v bundestagu 205 sedežev, CDU/CSU pa 197. 

Nemške zvezne volitve so najpomembnejše volitve letos – tako v Evropi kot na svetu. Te volitve so tudi velika prelomnica, saj se bo po sestavi nove vlade dozdajšnja nemška kanclerka Angela Merkel poslovila od politike. Merklova je bila kanclerka kar 16 let.

 

Olaf Scholz Novice Bo imel ta mož čez nekaj mesecev glavno besedo v Evropi? Armin Laschet Novice Bo to novi voditelj Evrope?

Scholz ali Laschet

Na letošnjih volitvah so tri stranke postavile kanclerske kandidate: CDU/CSU (Armin Laschet), SPD (Olaf Scholz) in Zeleni (Annalena Baerbock). Realne možnosti za zmago in kanclerski položaj imata samo Scholz in Laschet.

Današnje volitve pomenijo tudi simbolni konec 16-letne vladavine Angele Merkel. Današnje volitve pomenijo tudi simbolni konec 16-letne vladavine Angele Merkel. Foto: Reuters

Po volitvah bo Nemčiji vladala koalicijska vlada. Največji prelom z zadnjimi 16 leti bi pomenila vlada med SPD, Zelenimi in Levico. CDU/CSU bo morala v opozicijo, tudi če bodo novo vlado sestavile SPD, Zeleni in FDP.

Da je lahko povolilno sklepanje koalicije v Nemčiji dolgotrajno, nam kaže dogajanje po zadnjih nemških volitvah leta 2017. Volitve so bile takrat 24. septembra, Nemčija pa je novo vlado dobila šele marca 2018, torej po skoraj šestih mesecih.

Socialdemokratski kanclerski kandidat Scholz je ob oddaji glasu v Potsdamu, kjer ga je spremljala žena Britta Ernst, volivce še enkrat pozval, naj podprejo socialdemokrate in mu zagotovijo kanclerski mandat.

Laschetova nerodnost ob oddaji glasu

Kandidat unije CDU/CSU Laschet, ki je volil v Aachnu, prav tako v družbi žene Susanne, pa je dejal, da so tokratne volitve zelo pomembne. Tudi on je volivce pozval, naj mu omogočijo, da postane kancler. Ob glasovanju se mu je po poročanju Deutsche Welle zgodila nerodnost, saj ni prepognil volilnega lista in je bilo ob oddaji glasu mogoče videti, kako je glasoval.

Nemčija volitve Foto: Reuters

Pravila v Nemčiji določajo, da mora volivec glasovnico prepogniti, da se ne vidi, komu je dal glas. S tem naj bi preprečili možnost vplivanja na volitve in zagotovili tajnost glasovanja.

Številni mediji so poročali o dogodku in se spraševali, ali bodo Laschetov glas razveljavili. A volilna komisija je na Twitterju sporočila, da je Laschetov glas veljaven in da ni mogoče govoriti o vplivanju na volitve.

Merklova letos glasovala po pošti

Kanclerska kandidatka Zelenih pa je volivce k oddaji glasu pozvala po Twitterju. "Živeti v demokraciji pomeni imeti izbiro. Gre za našo prihodnost," je tvitnila Annalena Baerbock.

Kanclerka Merklova je letos glasovala po pošti.

V bundestagu morda več kot 800 poslancev

Na dan volitev ima volilno pravico okoli 60,4 milijona Nemcev. Volišča so se odprla ob 8. uri zjutraj in so bila odprta do 18. ure. V bundestagu bo v novem sklicu sedelo vsaj 598 poslancev, morda pa celo več kot 800. Za primerjavo: v odhajajočem bundestagu je sedelo 709 poslancev.

Karlie Kloss Novice Indijanski poglavar, ki dviga prah v Nemčiji Zwickau Novice Je to dežela sredi Evrope, v kateri lahko javno pozivaš k pobojem ljudi? Christian Lindner Novice Je usoda Evrope v rokah tega moža? Robert Habeck Novice Veliki osmoljenec, ki ga je pokopalo to, da je moški

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin