Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2024,
6.56

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

Natisni članek

Vladimir Putin aktivisti govor evropski poslanci Aleksej Navalni

Sreda, 28. 2. 2024, 6.56

1 mesec, 4 tedne

Znano je, kdaj in kje bodo pokopali Alekseja Navalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05
Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija | "Pridite zgodaj, da se boste lahko poslovili od Alekseja," je še pozval Ždanov.  | Foto Reuters

"Pridite zgodaj, da se boste lahko poslovili od Alekseja," je še pozval Ždanov.

Foto: Reuters

Ruskega aktivista Alekseja Navalnega, ki je bil tudi eden največjih kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, bodo v petek pokopali na pokopališču Borisovskoje v Moskvi, je sporočila tiskovna predstavnica vodje opozicije. 

47-letni Aleksej Navalni je umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države odgovornost za njegovo smrt neposredno pripisujejo Putinu.

V torek je tiskovna predstavnica vodje opozicije sporočila, da ima ekipa velike težave pri iskanju pogrebnega zavoda, ki bi opravil pogreb, saj so nekateri to izrecno zavrnili, ko so izvedeli, komu je pogrebna slovesnost namenjena.

Ekipa Navalnega je pogreb prvotno želela opraviti 29. februarja, a je "hitro postalo jasno, da na ta dan ni nikogar, ki bi lahko izkopal grob", pa je na družbenem omrežju X objavil Ivan Ždanov, direktor Protikorupcijske fundacije Alekseja Navalnega.

Ždanov je ob tem namignil, da je razlog v tem, da ima na isti dan ruski predsednik Vladimir Putin svoj letni nagovor zvezni skupščini. "V Kremlju razumejo, da se nihče ne bo zmenil za Putina in njegov nagovor na dan Aleksejevega slovesa," je zapisal, še poroča BBC.

Pred evropskimi poslanci govor Julije Navalne

Evropski poslanci pa se bodo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu poklonili nedavno umrlemu ruskemu aktivistu in ob tem prisluhnili nagovoru njegove vdove Julije Navalne. Predvidoma bodo v okviru resolucije obsodili ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegov režim.

Aleksej Navalni in Julija Navalna. | Foto: Reuters Aleksej Navalni in Julija Navalna. Foto: Reuters

Navalna, ki je Putinu v zadnjem tednu večkrat očitala odgovornost za smrt svojega moža, bo danes nagovorila evroposlance. Kasneje bodo o smrti Saharovega nagrajenca poslanci govorili tudi s predstavniki Evropske komisije in belgijskega predsedstva Svetu EU. Glede na napovedi bodo obsodili ruski režim in Putina ter razpravljali o nevarnih razmerah, s katerimi se v Rusiji spopadajo opozicijski politiki, novinarji in zagovorniki človekovih pravic. V četrtek bo na to temo sledilo še glasovanje o resoluciji.

S predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen bodo evropski poslanci danes razpravljali o krepitvi evropske varnosti in obrambe zaradi vse bolj negotovih geopolitičnih razmer. Von der Leyenova, ki bo predvidoma prihodnji teden predstavila skupno strategijo za evropsko obrambno industrijo, se je na nedavni Münchenski varnostni konferenci zavzela za več usklajevanja med državami članicami na področju obrambe.

Po torkovi razpravi bodo evroposlanci danes glasovali o novih pravilih glede vozniških dovoljenj, ki naj bi po napovedih zagotovili večjo varnost na naših cestah, med drugim pa predvidevajo tudi, da bodo vozniška dovoljenja dostopna prek mobilnih telefonov. Končno obliko novih pravil bo sicer sprejela nova sestava Evropskega parlamenta.

Aleksej Navalni, cvetje in sveče pred veleposlaništvom Nemčije.
Novice Navalnega naj bi ubili na predvečer njegove izmenjave za agenta FSB
Aleksej Navalni
Novice Izbrskali še nikoli objavljen intervju z Aleksejem Navalnim
Aleksej Navalni
Novice Truplo Navalnega ruske oblasti le izročile njegovi materi
Julija Navalna
Novice "Mučili ste ga živega, zdaj ga mučite še mrtvega"
Aleksej Navalni
Novice Smrt Navalnega: oglasil se je razvijalec strupa novičok
Ne spreglejte