Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2019,
8.17

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Giuseppe Conte Italija vlada Sergio Mattarella

Četrtek, 29. 8. 2019, 8.17

4 leta, 7 mesecev

Conte po odstopu prejel mandat za sestavo nove italijanske vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Giuseppe Conte | Giuseppe Conte je dobil mandat za sestavo nove italijanske vlade. | Foto Reuters

Giuseppe Conte je dobil mandat za sestavo nove italijanske vlade.

Foto: Reuters

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je dosedanjemu premierju Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo nove italijanske vlade, ki jo bosta sestavljala Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka. Conte je sprejel mandat in že začel posvetovanja. Vodja Lige Matteo Salvini je ob tem poudaril, da je namen vlade, da se ga znebijo.

"Predsednik republike je danes ob 9.30 v predsedniški palači sprejel profesorja Giuseppeja Conteja, ki mu je zaupal nalogo oblikovanja vlade. Conte je to sprejel," je po srečanju Sergia Mattarelle in Conteja potrdil generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zampetti.

Conte je v nagovoru po sprejemu pri predsedniku napovedal, da nova vlada ne bo nadaljevanje dosedanje vlade gibanja in skrajno desne Lige, ki je vladala zadnjih 14 mesecev.

"To ne bo vlada 'proti', ampak vlada za modernizacijo države in za ljudi," je izpostavil. Zatrdil je, da želi iz Italije narediti pravičnejšo, konkurenčnejšo, bolj solidarno in vključujočo državo.

Luigi Di Maio
Novice Se bodo Italijani vendarle izognili predčasnim volitvam?

Italijanski parlament | Foto: Reuters Foto: Reuters Prednostna naloga vlade bo sprejetje proračuna

"Država doživlja zelo občutljivo obdobje in moramo kar se da hitro končati politično negotovost, ki je sprožila vladno krizo," je zagotovil.

Napovedal je, da bo sprejetje proračuna za prihodnje leto prednostna naloga njegove vlade.

"Nadoknaditi moramo izgubljein čas, da bo Italija lahko znova igrala ključno vlogo (v Evropi), ki si jo ustanovna članica zasluži," je povedal. Zavzel se je tudi za to, da Italija čim prej predlaga komisarskega kandidata.

Popoldne je že začel pogovore s parlamentarnimi strankami o oblikovanju vlade. Srečal se je s predsednikoma poslanske zbornice in senata ter predstavniki manjših strank. V petek pa se bo sestal še s predstavniki večjih strank, tudi gibanja in PD.

Napovedal je, da se bo čez nekaj dni vrnil k predsedniku. Če bo kazalo, da mu ne bo uspelo sestaviti vlade, bi lahko Mattarelli tudi vrnil mandat.

Seznam ministrov bi lahko Mattarelli predstavil v torek ali sredo. Konec tedna pa bi lahko v obeh domovih parlamenta potekalo še glasovanje o zaupnici vladi.

Giuseppe Conte
Novice V Italiji odločilni dan za reševanje politične krize

Politično krizo v državi je z vložitvijo nezaupnice proti premierju Conteju sprožil notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini. | Foto: Reuters Politično krizo v državi je z vložitvijo nezaupnice proti premierju Conteju sprožil notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini. Foto: Reuters "Gre za "vladico, ki temelji samo na sedežih in je kratkega diha"

Vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, ki je doslej vladal skupaj z gibanjem, je v odzivu na podelitev mandata Conteju dejal, da je bila bodoča vlada "rojena v Bruslju, da bi se znebili trna v peti Salvinija".

Poudaril je, da gre za "vladico, ki temelji samo na sedežih in je kratkega diha". "Ne bodo dolgo trajali, se že pripravljamo. Italijanom ne morejo odreči volilne pravice," je povedal. Napovedal je še, da se ne bo predal in da bo ponosno vodil opozicijo.

Posvaril je, da bo bodoča vlada gibanja in PD storila krivico Italijanom, če bo spremenila njegovo politiko na področju priseljevanja in varnosti.

Pozval je tudi k velikemu protestu sredi oktobra v Rimu. "19. oktober bo velik dan italijanskega ponosa," je Salvini povedal v videu, objavljenem na družbenih omrežjih. 21. in 22. septembra bodo pripravili proteste po celi Italiji, na katerih bodo zahtevali "vrnitev demokracije, spoštovanje volitev in pravil", je napovedal.

Matteo Salvini
Novice Preiskava proti Salviniju zaradi domnevne ugrabitve in zlorabe položaja

Juncker Conteju zaželel vse dobro. | Foto: Reuters Juncker Conteju zaželel vse dobro. Foto: Reuters Juncker zaželel Conteju vse dobro pri sestavljanju nove italijanske vlade

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dosedanjemu italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju zaželel vse dobro pri sestavljanju bodoče italijanske vlade, so sporočili v Bruslju.

"Italija igra ključno vlogo v evropski družini in računamo na njen aktiven prispevek k evropskemu projektu," je povedala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Rim je pozvala, naj čim prej predlaga svojega kandidata za člana bodoče Evropske komisije. "Prej kot bo kandidat predlagan predsednici, prej se bo lahko srečala z njim ter videla, kakšna osebnost je in kakšne sposobnosti prinaša. Tako bo lahko začela razmišljati tudi o resorju," je dejala.

V krovnih organizacijah Slovencev v Italiji so zaenkrat še previdni glede delovanja bodoče italijanske vlade Gibanja pet zvezd in Demokratske stranke PD pod Contejevim vodstvom.

Guiseppe Conte
Novice Italijanski senat potrdil Contejevo vlado

Bandelj pričakuje rešitev zajamčenega zastopstva slovenske manjšine v italijanskem parlamentu

Predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj je izrazil pričakovanje, da bo se bo rešilo vprašanje zajamčenega zastopstva slovenske manjšine v italijanskem parlamentu, glede na to, da slovenska senatorka Tatjana Rojc prihaja iz PD.

Rojčeva je povedala, da je glede tega že pisala vodstvu PD in drugim pogajalskim stranem ter jih opozorila, da bo ob sprejetju zmanjšanja števila parlamentarcev umanjkala ustavna pravica Slovencev v Italiji.

Če bo prišlo do zmanjšanja števila parlamentarcev, bo treba začeti vse postopke, da se vgradi zajamčeno zastopstvo v ustavo, pa je poudarila predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila.

V Italiji se s tem končuje politična kriza, ki jo je v začetku meseca sprožil notranji minister Salvini z vložitvijo nezaupnice Conteju. Ta je pretekli teden po 14 mesecih na položaju odstopil, nakar je Mattarella začel pogovore o rešitvi krize.

Giuseppe Conte
Novice Italijanski premier: Salviniju se gre le za nabiranje političnih tok
Ne spreglejte