Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2020,
11.54

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Natisni članek

Hrvaška Koronavirus

Nedelja, 1. 11. 2020, 11.54

3 leta, 5 mesecev

Pri naših severnih sosedih v soboto več kot 4 tisoč novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Sebastian Kurz | Zaradi eksponentne rasti okužb bodo v Avstriji od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gostinske obrate, je v soboto sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Kot je dejal, so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege. | Foto Reuters

Zaradi eksponentne rasti okužb bodo v Avstriji od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gostinske obrate, je v soboto sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Kot je dejal, so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege.

Foto: Reuters

Naraščanje števila okužb s koronavirusom po Evropi se ne umirja, zato države po vrsti uvajajo strožje ukrepe, vse več jih ustavlja javno življenje in uvaja karanteno. Tako bo v  Avstriji od torka veljala policijska ura, Slovaška pa je začela testirati celotno prebivalstvo z antigenskimi testi. Spodbudna novica prihaja iz Avstralije, kjer prvič po petih mesecih niso zaznali lokalnega prenosa okužbe.

Koronavirus, Covid-19, zaščitna oprema, obrazni ščit, test
Novice Stanje covid-19 v Sloveniji: okužb je manj, a razloga za veselje še ni

V sosednji Avstriji so v zadnjem dnevu ob 28.742 testih potrdili 4956 novih okužb s koronavirusom, kar je doslej največ ob koncu tedna. Umrlo je še 21 bolnikov s covid-19, od izbruha epidemije skupaj 1130. Zaradi eksponentne rasti okužb bodo v Avstriji od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, je v soboto sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gostinske obrate. Kot je dejal Kurz, so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege, piše STA.

Število okužb je še naprej visoko tudi pri južnih sosedih

Na Hrvaškem so tako v zadnjem dnevu opravili 8026 testov na covid-19, potrdili pa 2179 novih okužb s koronavirusom, umrlo je še 16 bolnikov s covidom. V Istri so v zadnjem dnevu potrdili 34 novih okužb, pozdravilo pa se je 41 bolnikov. V Primorsko-goranski županiji so v zadnjem dnevu potrdili 115 okužb.

Hrvaška | Foto: Reuters Foto: Reuters Ukrepe za zajezitev širjenja virusa so na Hrvaškem zaostrili v ponedeljek, a še niso pokazali učinka. Od tedaj je po vsej državi prepovedano zbiranje več kot 50 oseb na javnih dogodkih. Za poroke, pogrebe in druge zasebne dogodke velja omejitev 30 oseb. Šole ostajajo odprte. Športna tekmovanja bodo lahko potekala samo brez gledalcev.

Novo zaostritev ukrepov pripravlja tudi italijanska vlada, po poročanju medijev naj bi se to zgodilo prihodnji teden. Med drugim naj bi odredili zaprtje nekaterih žarišč, kot je Milano. Nekaterim pa že dosedanje omejitvene ukrepe dojemajo kot prestroge. V Firencah so se petkovi protesti proti ukrepom sprevrgli v hude izgrede. Na desetine protestnikov je prevračalo smetnjake ter policiste obmetavalo s petardami in molotovkami, poroča STA.

Boris Johnson
Novice Državo zapirajo za mesec dni

Strožje ukrepe napovedali tudi v Belgiji in na Portugalskem

Zaradi strmega naraščanja okužb z novim koronavirusom ukrepe zaostrujejo tudi druge evropske države. V Belgiji, ki ima največ okužb na 100.000 prebivalcev v EU, bodo tako v ponedeljek med drugim zaprli trgovine z nenujnim blagom, zaprti bodo frizerski, kozmetični in masažni saloni, je v petek napovedal belgijski premier Alexander De Croo.

Belgija | Foto: Reuters Foto: Reuters Zaostritev ukrepov in delno zaprtje države je v soboto napovedal tudi portugalski premier Antonio Costa. Na Portugalskem jih bodo uvedli v sredo, ukrepi pa bodo zajeli približno 70 odstotkov prebivalcev, je dejal. V skladu z novimi omejitvami bodo ljudje lahko domove zapustili le, če bodo odšli na delo, k zdravniku ali za pomoč družinskim članom. Dovoljeni bodo tudi kratki sprehodi. Šole bodo ostale odprte, prav tako restavracije, ki pa se bodo morale zapreti ob 22.30, v njih pa bo dovoljeno le omejeno število gostov.

Britanski premier Boris Johnson je medtem v soboto napovedal štiritedensko zaprtje javnega življenja v Angliji. V četrtek bodo zaprli gostilne, restavracije, telovadnice in nenujne trgovine, odprte pa bodo ostale šole in fakultete. Prebivalci bodo domove smeli zapustiti le za odhod na delo, v šolo ali na rekreacijo.

Na Slovaškem v soboto začeli množično testirati prebivalstvo

V Grčiji načrtujejo delno ustavitev javnega življenja in gospodarstva, je v soboto napovedal grški premier Kiriakos Micotakis. Ukrepi bodo predvidoma v veljavi mesec dni. Po državi bo veljala tudi policijska ura od polnoči do 5. ure, maske pa bodo obvezne v notranjih prostorih.

Na Slovaškem bodo medtem do realne informacije o prekuženosti prebivalstva poskušali priti z množičnim testiranjem, ki se je začelo v soboto in v okviru katerega nameravajo testirati celotno prebivalstvo. Pri tem sodeluje približno 45.000 zdravstvenih delavcev, vojakov in policistov. Testiranje ni obvezno, vendar pa tistim, ki pri sebi ne bodo imeli negativnega izvida, ko jih bo ustavila policija, grozi plačilo globe.

Neverjetno
Novice Bo po neverjetnem početju to novo evropsko žarišče covid-19? #video

Spodbudne novice prihajajo iz Avstralije

V zadnjem dnevu namreč prvič v skoraj petih mesecih niso potrdili nobenega lokalnega prenosa okužbe, s tem pa se je odprla možnost za nadaljnje rahljanje ukrepov. Zdravstveni minister Greg Hunt se je za to zahvalil vsem zdravstvenim in javnim delavcem ter predvsem vsem Avstralcem.

V Avstraliji je trenutno manj kot 200 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Od začetka epidemije so potrdili 27.500 primerov okužb, umrlo je 907 bolnikov s covid-19. Žarišču epidemije v Avstraliji je bila zvezna država Viktorija, kjer je umrlo 90 odstotkov vseh bolnikov s covidom.

UKC Ljubljana
Novice V UKC Ljubljana na prva usposabljanja prišli prostovoljci Rdečega križa Slovenije

V Rusiji v zadnjem dnevu rekordno število okužb

Povsem drugače je v Rusiji, kjer so v zadnjem dnevu potrdili rekordno število novih okužb, in sicer 18.665. Do zdaj se je v Rusiji s koronavirusom okužilo več kot 1,6 milijona ljudi. V bolnišnicah v Rusiji se zdravi 382.873 bolnikov s covidom.

Iz Rusije pa poročajo tudi o napredku pri razvoju cepiva proti covid-19 Sputnik V. V okviru kliničnega testiranja cepiva so prvič cepili tudi starejše prostovoljce. V prvi skupini je bilo 28 ljudi, ki so imeli tudi kronična obolenja, običajna za takšno starost, med njimi sladkorno bolezen in visok pritisk. Najstarejša oseba v tej skupini ima 82 let. Za zdaj niso opazili negativnih posledic. Klinično testiranje Sputnika se je v Rusiji začelo v začetku septembra, v njem pa sodeluje 40.000 prostovoljcev, še navaja STA.

Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija.
Novice "Nihče se ne drži karantene. Ljudje to skrivajo, okužbe pa se širijo."
Ne spreglejte