Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
21. 4. 2020,
19.58

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

2

Natisni članek

epidemija Koronavirus COVID-19 Francija

Torek, 21. 4. 2020, 19.58

4 leta

Četrta država z več kot 20 tisoč potrjenimi žrtvami koronavirusa

Francija se je pridružila najbolj črnemu trojčku

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

2

Francija koronavirus | V Franciji so do včeraj našteli skupaj več kot 20 tisoč umrlih zaradi epidemije. Pred njimi so ta mejnik presegle tri države. | Foto Reuters

V Franciji so do včeraj našteli skupaj več kot 20 tisoč umrlih zaradi epidemije. Pred njimi so ta mejnik presegle tri države.

Foto: Reuters

Po ZDA, Italiji in Španiji se je na neslavni seznam držav z več kot 20 tisoč potrjenimi žrtvami epidemije covid-19 uvrstila še ena država – Francija.

"Naša država je presegla simboličen in izjemno boleč mejnik," je po poročanju agencije AFP povedal prvi mož francoskega javnega zdravstva Jérôme Salomon. Po drugi strani v padcu števila hospitaliziranih in bolnikov na intenzivni negi vidi dobro znamenje.

Pri nas smrtni davek tudi v relativnih številkah bistveno nižji

Francija, ki ima danes skupaj 20.265 žrtev epidemije, ima okrog 67 milijonov prebivalcev. Večji del, to je 12.513, jih je umrlo v bolnišnicah, preostalih 7.752 pa v domovih za ostarele in drugih ustanovah za oskrbo. Francija je, kot poroča AFP, en od redkih evropskih držav, ki dnevno poroča o številu umrlih v domovih za ostarele.

Če bi imela Slovenija enak delež umrlih kot Francija, bi imeli pri nas 600 umrlih, a jih imamo na srečo veliko manj – smrtni davek epidemije covid-19 je pri nas do danes zahteval 77 življenj.

Novice Janša: Naslednje sproščanje ukrepov lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih #video

Novi črni rekord, a tudi novi spodbudni kazalniki

Solomon je opozoril, da je koronavirus v Franciji vzel več življenj kot najhujša epidemija gripe v tej državi, takrat je ugasnilo 14 tisoč življenj, ali toplotni val leta 2004, ko je umrlo 19 tisoč ljudi.

Ob tem je vendarle izpostavil še nekaj spodbudnih podatkov: dvanajsti dan zapored se je število bolnikov na oddelkih intenzivne nege francoskih bolnišnic zmanjšalo, nazadnje za 61, zdaj znaša 5.863. V francoskih bolnišnicah se zdravi 30.584 obolelih, to število se zmanjšuje šesti dan zapored.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice Ne Italija ne Španija: to je nova evropska država, v kateri je najhuje

Bistvena razlika v primerjavi s 17. marcem

Še najbolj pozitivno je to, da podatki trenutno kažejo, da en okuženi povprečno prenese okužbo na manj kot eno osebo, kar je nujen pogoj za ustavitev epidemije. Za primerjavo, pred uvedbo osamitvenih ukrepov 17. marca je vsak okuženi v Franciji okužil povprečno tri zdrave osebe, zaradi česar se je epidemija hitro širila.

Francija je stroge omejitvene ukrepe uvedla 17. marca, razmišljajo pa, da bi jih po 11. maju, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, začeli postopoma rahljati. | Foto: Reuters Francija je stroge omejitvene ukrepe uvedla 17. marca, razmišljajo pa, da bi jih po 11. maju, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, začeli postopoma rahljati. Foto: Reuters

"Padec je potrjen, a ostaja zelo majhen," je povzel Solomon.

zaščitna maska
Novice Kdo ima prav, Nemci ali Francozi? Oboji! #video

"Še dolgo ne"

Spomnimo, francoski predsednik Emanuel Macron je na valu skromnega optimizma napovedal, da bi Francija lahko začela ukrepe rahljati po 11. maju. Sprva bi lahko postopoma odprli šole, a bodo kavarne, restavracije in kulturne ustanove ostale zaprle. Dogodki, na katerih se zbere veliko ljudi, bodo odpovedani vsaj do sredine julija.

Koronavirus nemčija
Novice Nemški strokovnjak: Nikar ne počnite tega, saj boste omogočili nevarno širjenje virusa

Francoski premier Edouard Philippe je opozoril, da bo postopek vrnitve v vsakdan in dokončnega premagovanja koronavirusa počasen, postopen in dolg.

"Po 11. maju naša življenja ne bodo takšna, kot so bila prej, ne takoj in verjetno še dolgo ne."

francoski zdravnik
Novice 98-letni francoski zdravnik o upokojitvi še ne razmišlja #video

Skupinske prekuženosti (še) ni

Francija ima uradno nekaj več kot 114 tisoč obolelih, a je teh tudi po uradnih izjavah veliko več, ker vseh obolelih ne testirajo in jih tako ne prištejejo k uradnim številkam.

Opustošena italijanska mesta
Novice Italijani neučakano, a s strahom in negotovostjo za popuščanje ukrepov

Na podlagi razpoložljivih podatkov ocenjujejo, da je covid-19 prebolela približno desetina prebivalcev, zato o skupinski prekuženosti ne bo mogoče govoriti niti 11. maja, ko bodo v Franciji morda začeli rahljati ukrepe . Opozarjajo, da je skupinska prekuženost nizka tudi v drugih državah, je pa verjetno večja na območjih, ki jih je epidemija najhuje prizadela.

Luksemburg
Novice To je država z največjo gostoto potrjenih okužb v Evropski uniji

Ker pa dinamike virusa še vedno ni mogoče predvideti, je tako v Franciji kot drugod zelo nehvaležno napovedovati, kako bo potekalo rahljanje ukrepov ali celo, če se virus okrepi, ponovna uvedba ostrejših omejitev.

Ne spreglejte