Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2020,
10.51

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Natisni članek

Koronavirus virus Slovenija

Torek, 21. 4. 2020, 10.51

4 leta

Janša: Naslednje sproščanje ukrepov lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Predsednik vlade Janez Janša je v videonagovoru na družbenem omrežju Twitter dejal, da lahko naslednje sproščanje ukrepov pričakujemo po prvomajskih praznikih, če bodo rezultati testiranj ugodni.  

21:34

Potrdili protikorona paket 2

18:39

Ministrstvo poziva banke

18:12

Tajvan podaril 150 tisoč mask

17:44

"Zdravstvo bo dražje"

17:26

Za investicije v kmetijstvu

17:23

Vlada sprejema nove ukrepe

16:49

Na odboru o stanju v domovih

16:48

Operaterji odpirajo vrata

15:37

SD za sproščanje kulture

15:36

Na IJS testirajo maske

15:12

Po krizi gospodarstvo zeleno?

14:42

Počitniški dom za okužene

14:27

V Rakičanu razmere stabilne

14:12

Hotel vse bolj prazen

12:56

V šmarskem domu 174 okuženih

12:51

V metliškem domu več okuženih

  • 21:34

    Potrdili protikorona paket 2

    Vlada je potrdila predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije bolezni covid-19, ki bo pomagal gospodarstvu z dodatnimi poroštvi države za najem bančnih posojil, tako imenovani protikorona paket 2. Podrobnosti poroštev in novih ukrepov vlada po seji še ni pojasnila, pristojni ministri jih bodo predstavljali od srede do petka.

    Vlada je sprejela tudi besedilo predlogov Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitvi njenih posledic za državljane in gospodarstvo (tako imenovani protikorona paket 1)

    Oba bo predložila v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru po nujnem postopku.

    Predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19 pristopa k oblikovanju strateških ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Ključni so ukrepi, ki bodo podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti in s tem ohranitev delovnih mest, so zapisali.

    Cilji predloga zakona so olajšati položaj gospodarskih družb pri najemanju nujno potrebnih likvidnostnih bančnih posojil in tako pripomoči k ohranjanju gospodarske stabilnosti v državi, preprečiti hujšo gospodarsko škodo, ohraniti delovna mesta v gospodarskih družbah, zagotoviti zadostne srednjeročne likvidnosti v bančnem sistemu in optimizacija izrabe sicer že precej uporabljenega fiskalnega prostora proračuna Republike Slovenije. Za oživitev proizvodnje bodo potrebni dodatni finančni instrumenti, zlasti v obliki dodatnih poroštev Republike Slovenije za najem bančnih posojil, so še zapisali.

  • 18:39

    Ministrstvo poziva banke

    Medtem ko vlada zakon, ki bo prizadetim podjetjem zaradi epidemije novega koronavirusa zagotovil dodatno likvidnost, še pripravlja, na finančnem ministrstvu banke pozivajo h kreditiranju gospodarstva.

    Vlada predlog zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu prav zdaj obravnava na seji na Brdu pri Kranju. Javnosti bo njegovo vsebino predstavila v sredo, kmalu zatem naj bi stekel tudi postopek v DZ.

    Zakon bo predvidoma uveljavljen konec meseca, vendar pa bo jamstvena shema za posojila podjetjem veljala za nazaj in torej tudi za posojila, ki se podeljujejo te dni, so sporočili s finančnega ministrstva.

    "Banke pozivamo, da pospešijo zagotavljanje likvidnosti, kar bo tudi ključno za hiter izhod iz krize in za okrevanje našega gospodarstva," so dodali. Na nujnost hitre zagotovitve likvidnosti jih opozarjajo tudi mnogi gospodarski subjekti, piše STA.

  • 18:12

    Tajvan podaril 150 tisoč mask

    Tajvan je Sloveniji podaril 150 tisoč zaščitnih kirurških mask. Pošiljko je v imenu tajvanske vlade predstavništvo države na Dunaju danes predalo slovenski civilni zaščiti, so sporočili s tajvanskega predstavništva. Donacijo je na Twitterju potrdila tudi Uprava RS za zaščito in reševanje, piše STA.

    Maske je predala vodja tajvanskega predstavništva v Avstriji Vanessa Shih, prevzel pa jih je namestnik generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič. "Slovenija se Tajvanu iskreno zahvaljuje za donacijo 150 tisoč kirurških mask," je na Twitterju zapisala Uprava RS za zaščito in reševanje.

    Kot je sporočila predstavnica Tajvana, je pandemija bolezni covid-19 prizadela vse države na svetu, njena država pa bi rada ponudila pomoč prijateljskim državam v skupnem boju proti bolezni.

    Tajvan je sicer že v začetku aprila daroval deset milijonov mask najbolj prizadetim državam v pandemiji. Kmalu zatem je naznanil donacijo še šestih milijonov mask, ki naj bi bile med drugim namenjene državam severne, srednje in vzhodne Evrope, še piše STA.

  • 17:44

    "Zdravstvo bo dražje"

    Zdravstvo bo zaradi epidemije covida-19 dražje. Zato bo treba v kratkem opraviti razmislek o košarici pravic, ki jih krije javna zdravstvena blagajna, sta dve od opozoril, ki so jih izrekli sodelujoči na današnjem spletnem pogovoru o nevarnostih in priložnostih za slovenski zdravstveni sistem v času izbruha koronavirusa.

    Tudi po umiritvi epidemije novega koronavirusa, ko bodo v zdravstvu spet izvajali storitve, ne bo več tako kot prej. Glede na napovedi namreč novi koronavirus ne bo kar izginil, ampak je že jeseni pričakovati nov val. To bo terjalo drugačno obravnavo bolnikov, več zaščitne opreme, drugačno razporejanje bolnikov, je na današnjem spletnem pogovoru, ki ga je organizirala ljubljanska ekonomska fakulteta, opozoril prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj. "Zdravstvo bo zaradi epidemije dražje," je poudaril, piše STA.

  • 17:26

    Za investicije v kmetijstvu

    Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo spremembe programa razvoja podeželja 2014-2020, ki bodo šle v smeri večje podpore investicijam, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano. Zadnjo besedo bo sicer imela Evropska komisija.

    Program razvoja podeželja je skupni programski dokument posamezne države članice in Evropske komisije, ki predstavlja programsko osnovo za črpanje finančnih sredstev iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, piše STA.

  • 17:23

    Vlada sprejema nove ukrepe

    Vlada bo današnjo sejo, na kateri bo obravnavala predlog popravkov prvega protikoronskega zakona ter predlog zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu, začela pozno popoldne. Pričakovati je, da se bo seja vlade zavlekla pozno v noč, podrobnosti sprejetih zakonov pa bodo po napovedih javno predstavljene v sredo, piše STA.

  • 16:49

    Na odboru o stanju v domovih

    Na današnji seji odbora DZ za zdravstvo, na kateri so obravnavali stanje v domovih za starejše v času epidemije, je bilo slišati številna opozorila o pomanjkanju kadra, izpostavljene pa so bile tudi hude duševne stiske oskrbovancev zaradi pomanjkanja stikov s svojci. Prekinjeno razpravo bodo člani odbora nadaljevali v sredo popoldan.

    Nujna seja parlamentarnega odbora je bila sklicana na zahtevo Levice, ki želi vladi predlagati sprejetje več ukrepov za zaščito oskrbovancev domov za starejše. Sistem domov je bil po besedah poslanca Levice Primoža Siterja v alarmantnem stanju že pred krizo, v času epidemije pa se je zgodil kolaps, piše STA.

  • 16:48

    Operaterji odpirajo vrata

    Zaradi epidemije novega koronavirusa so morali poslovalnice zapreti tudi telekomunikacijski operaterji, ki jih zdaj postopoma ponovno odpirajo. Telemach jih je začel odpirati v ponedeljek, v A1 Slovenija pa so vsa prodajna mesta odprli danes. T-2 namerava prva prodajna mesta odpreti v sredo, Telekom Slovenije pa bo nekatere centre odprl v četrtek.

  • 15:37

    SD za sproščanje kulture

    Poslanca SD Samo Bevk in Matjaž Nemec sta na vlado naslovila pobudo za sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije tudi pri nekaterih dejavnostih s področja kulture. Med drugim predlagata, da vlada uvrsti med izjeme, za katere že veljajo sproščeni ukrepi, knjigarne in papirnice ter da za javnost odpre galerije, muzeje in muzeje na prostem, piše STA.

    Predlagata tudi, naj vlada pozove župane, naj zagotovijo delovanje knjižnic, v katerih se naj za zdaj zagotovi le izposojo knjig, ter da naj za javnost odpre botanične vrtove.

    Kot piše v pobudi, so v SD zadovoljni, da je najhujši čas epidemije za nami. Hkrati so zadovoljni, da je vlada pričela sproščati ukrepe, ki so bili potrebni za zajezitev epidemije. A ob tem ko si vlada prizadeva omiliti ukrepe na področju gibanja prebivalstva, počasi se odpirajo trgovine in servisne storitve, gospodarstvo in šport, še vedno ni na vidiku sproščanja ukrepov na področju kulture.

    V SD menijo, da bi bilo ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov, poleg naštetega mogoče sprosti tudi ostale dejavnosti, ki državljankam in državljanom omogočajo kvalitetnejše preživljanje časa v izolaciji, še piše STA.

  • 15:36

    Na IJS testirajo maske

    Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so v minulih tednih intenzivno testirali kakovost zaščitnih mask. Rezultati so potrdili, da imajo kirurške maske in doma narejene maske iz gosto tkanega blaga podobno učinkovitost filtracije delcev, namenjene pa so zgolj splošni zaščiti. Bolj izpostavljeni posamezniki naj uporabljajo maske tipov FFP2, FFP3 in N95.

    Ob poplavi vprašanj o ustrezni kakovosti različnih vrst zaščitnih mask ter ob razmahu mask domače izdelave so na IJS na pobudo združenja Mladi zdravniki ter zdravnikov iz UKC Ljubljana in Maribor ter iz Splošnih bolnišnic Novo mesto in Ptuj začeli testirati različne tipe mask in materialov, piše STA.

    Testiranja izvaja posebna skupina, katere naloga je preverjati prepustnost različnih tipov mask za nanodelce in primernost mask glede kakovosti dihanja, testirajo pa tudi lastnosti mask po sterilizaciji z nekaterimi metodami, ki se uporabljajo za sterilizacijo v zdravstvu.

    Testiranja opravljajo z opremo, ki je sicer namenjena spremljanju onesnaženosti zraka z nanodelci. Z njo lahko preverjajo, kako dobro posamezna maska filtrira iz zraka drobne delce standardnega prahu, ki so približno enako veliki kot novi koronavirus. Poleg tega so preverili, ali se v predelanih maskah lahko zadovoljivo diha ter ali se v njih ne nabira ogljikov dioksid, piše v sporočilu za javnost.

    Prvi izsledki kažejo, da imajo kirurške maske in doma narejene maske iz gosto tkanega blaga podobno učinkovitost filtracije delcev. Sama tkanina dobro filtrira, priporočljivo pa je, da se oblika maske prilega obrazu. Te maske se priporočajo kot zaščita za splošno prebivalstvo in okolje, kjer je manjša verjetnost za okužbo, saj preprečujejo, da bi morebitni okuženi nosilec virus širil kapljično, še piše STA.

  • 15:12

    Po krizi gospodarstvo zeleno?

    Slovenija se je pridružila pobudi držav EU za ozelenitev gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa. S tem se je število držav članic, ki menijo, da bi moral vnovičen zagon gospodarstva temeljiti na zelenih tehnologijah in trajnosti, povečalo na 17.

    Pobudo je 9. aprila sprožilo deset držav članic, ki so v pismu Evropski komisiji zapisale, da bi lahko ukrepi za pomoč gospodarstvu po pandemiji temeljili na decembra lani predstavljenemu evropskemu zelenemu dogovoru. Ta med drugim predvideva, da bo Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina, še piše STA.

    Kot so tedaj poudarile Avstrija, Danska, Finska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska, bi morali pri oblikovanju dolgoročnih strategij za okrevanje po pandemiji nasloviti tudi izziv, ki ga predstavljajo podnebne spremembe.

    Kmalu zatem so k pobudi pristopile tudi Francija, Nemčija in Grčija, v ponedeljek pa se je število podpisnic povečalo na 17. Poleg Slovenije so pobudo podpisale še Irska, Slovaška in Malta, piše STA.

  • 14:42

    Počitniški dom za okužene

    Del bolnikov s covidom-19 oziroma okuženih z novim koronavirusom, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, doma pa si ne morejo urediti samoizolacije, prebiva tudi v počitniškem domu UKC Ljubljana v Ratečah. Trenutno so tam štirje taki bolniki, ki jih zdravniško osebje spremlja na daljavo.

    Kot so za STA pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so za nastanitev tovrstnih bolnikov ponudili počitniške zmogljivosti v nekdanji železniški postaji v Ratečah, ki so sicer v običajnih razmerah na voljo zaposlenim v UKC.

    Od 17. marca je tako dnevno v domu nastanjenih od štiri do šest ljudi. Med njimi so tudi bolniki, ki so že bili hospitalizirani, a se jim je stanje toliko popravilo, da bolnišnične obravnave ne potrebujejo več, so pa še vedno pozitivni na novi koronavirus, zato potrebujejo samoizolacijo.

    Tisti, ki so nastanjeni v domu, so prek sodobnih telekomunikacijskih sredstev v stiku z zdravstvenim osebjem v UKC, kamor sporočajo podatke o svojem počutju. Če se jim simptomi poslabšajo, jih tako lahko (znova) hospitalizirajo, so še pojasnili v UKC.

    Dodali so še, da so o nastanitvi bolnikov obvestili tudi občino Kranjska Gora, saj je so sprva nekaj nezaupanja in strahu izražali tudi neposredni sosedi. A kot mirijo v UKC, je gibanje okuženih omejeno na njihovo parcelo. Hrano jim vozijo iz splošne bolnišnice Jesenice, za sledenje pravilom pa skrbi tudi varnostnik, piše STA.

  • 14:27

    V Rakičanu razmere stabilne

    Iz Doma starejših Rakičan v Murski Soboti pa so sporočili, da so razmere tam stabilne in da nimajo novih okužb s covidom-19. V tem času so v domu opravili več kot 200 testov pri stanovalcih in zaposlenih, vsi pa so bili negativni.

    Neuradno so tudi izvedeli, da je bila stanovalka doma, ki je trenutno v UKC Maribor, dodatno testirana in da je bil test na okužbo s covidom-19 negativen, je sporočil direktor doma Zoran Hoblaj. Stanovalko so, čeprav ni več potrebovala bolnišničnega zdravljenja, zadržali v UKC Maribor, potem ko so v domu Rakičan nasprotovali njeni vrnitvi zaradi okužbe z novim koronavirusom in s tem morebitni grožnji okužbe za ostale v domu.

    Zaposleni, ki so bili napoteni v samoizolacijo, so bili dodatno testirani, tudi pri njih so bili vsi testi negativni. Kot je še zapisal Hoblaj, predvidevajo, da bodo tudi vsi stanovalci in ostali zaposleni dodatno testirani do 24. aprila. Če bodo tudi ti testi negativni, se bodo po posvetu s pristojnimi službami uskladili za ukinitev statusa t. i. sive cone v enoti Center za starejše Murska Sobota, kjer se je virus pojavil, piše STA.

  • 14:12

    Hotel vse bolj prazen

    Iz karantene v hotelu Epic v Postojni je danes odšlo šest oseb, tam jih do nadaljnjega ostaja še pet, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

    Poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan je medtem na današnji vladni novinarski konferenci spomnil, da le postojnski hotel Epic trenutno edina delujoča lokacija za karantene od tistih, ki so jih vzpostavili v začetku epidemije. Ob tem je dejal, da bodo najverjetneje 23. aprila vanjo sprejeli še dva policista, ki sta sodelovala v operaciji v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex.

    Curk je medtem izpostavil težave, ki jih imajo na območju, ki ga pokriva njihov regijski štab, zaradi vse večjih potreb po varstvu otrok in pomoči starejšim.

    "Vsak dan se kažejo večje potrebe po oskrbi in pomoči starejšim. Vedno več jih potrebuje zdravstveno oskrbo, veliko pa tudi prevoze do zdravnikov," je povedal.

    Prostovoljci trenutno pazijo že na več kot 30 otrok, potrebe po varstvu so zaradi ponovnega zagona številnih gospodarskih družb iz dneva v dan večje.

    Razmere in delo na Postojnskem si bodo v sredo ogledali obrambni minister Matej Tonin, Šestan in novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš. Iz Postojne se bodo nato v popoldanskem času odpravili še na obisk v Ilirsko Bistrico, še piše STA.

  • 12:56

    V šmarskem domu 174 okuženih

    V šmarskem domu upokojencev je bilo v ponedeljek okuženih z novim koronavirusom 174 stanovalcev in zaposlenih, kar je dve osebi več kot v nedeljo, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 pa je doslej umrlo 25 oseb iz doma, ki so imele tudi pridružene bolezni.

    V ljutomerskem domu starejših pa so v ponedeljek odvzeli 24 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Noben bris ni bil pozitiven. V nedeljo je bilo v domu skupno na covid-19 pozitivnih 110 oseb, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih sodelavcev. Ozdravelo pa jih je 30.

    Direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel je v petek sporočila, da nujno rabijo pomoč zdravstvenih delavcev in čistilnih servisov. Trenutno se namreč soočajo z izredno izčrpanostjo vseh zaposlenih. Delo namreč poteka v 13-urnih turnusih, zato so se prek koordinacijske skupine obrnili po pomoč na vse zdravstvene organizacije in zdravstvene delavce v okolici in širše.

    Prav tako že nekaj časa iščejo pomoč za čiščenje prostorov, vendar jim čistilnega servisa, ki bi prevzel del nalog, ni uspelo najti. V domu, v katerem je nastanjenih okoli 190 starejših, za katere skrbi približno 100 zaposlenih, se še vedno z vsemi preventivnimi ukrepi borijo za zamejitev širjenja okužbe.

    Stare roke | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Tako so v petek znova izvedli dezinfekcijo s hladnim zamegljevanjem. Še naprej dnevno spremljajo zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Pri najmanjšem sumu na okužbo odvzamejo brise tako stanovalcem kot zaposlenim.

    Na delo so se vrnile štiri zaposlene. Večina zaposlenih pa se kljub odsotnosti bolezenskih znakov zaradi še vedno pozitivnega brisa ne more vrniti v službo.

    Za zdravstveno stanje stanovalcev poleg vseh zaposlenih še naprej skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Pomagajo tudi njihovi kolegi iz regionalnih zdravstvenih zavodov, po svojih močeh pa tudi prostovoljci, študenti in Civilna zaščita Šmarje pri Jelšah.

    Dogajanje v šmarskem domu upokojencev spremlja epidemiološka služba, vodstvo doma pa sodeluje tudi s koordinacijsko skupino, ki jo je imenovalo ministrstvo za zdravje, poroča STA.

  • 12:51

    V metliškem domu več okuženih

    V Domu starejših občanov Metlika se je število okuženih stanovalcev v zadnjih desetih dneh okrepilo za 10, število okuženih zaposlenih pa za pet. Do ponedeljka je bilo skupaj okuženih 47 stanovalcev in 15 zaposlenih, je omenjeni dom objavil na svoji spletni strani. Bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, do ponedeljka ni preživelo 13 stanovalcev.

    Po podatkih metliškega doma starejših je bilo do ponedeljka od skupaj 47 okuženih stanovalcev 10 že virusno negativnih, od 15 okuženih zaposlenih pa sedem. Ozdravljeni zaposleni se sicer postopno in odvisno od počutja vračajo na delo.

    Okužene stanovalce in te s sumom okužbe so skladno s strokovnimi navodili preselili v ločeni starejši del te metliške ustanove, kjer so za njihovo nego namestili 29 postelj. S tem so jim zagotovili boljše prostorske pogoje za preprečevanje širjenja okužbe, so dodali.

    Svojce stanovalcev sicer redno obveščajo o zdravstvenem stanju njihovih bližnjih. Zanje skrbi zdravniška ekipa, sestavljena iz osebja Splošne bolnišnice Novo mesto in zdravstvenih domov Novo mesto, Metlika ter Črnomelj.

    V metliškem domu "dosledno izvajajo" varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Z izjemo hrane so uvedli tudi možnost vnosa stvari, ki jih stanovalcem prinesejo svojci. Te pred izročitvijo stanovalcem 72 ur hranijo zaprte v vrečki, so pristavili.

    Zdravi stanovalci se s pomočjo prostovoljcev vsakodnevno sprehajajo pred domom, pogovor s svojci so jim omogočili prek spletne video povezave, so še zapisali v Domu starejših občanov Metlika. Dom sicer lahko gosti 172 oskrbovancev, piše STA.

V spopadu z epidemijo smo na prelomnici, je dejal premier. "V veliki meri nam jo je uspelo zajeziti, vendar je virus še vedno med nami. Tudi število mrtvih nam žal narašča," je dejal. "Dosedanji uspehi pa nam vseeno omogočajo postopno sproščanje nekaterih omejitev." Kot je še dejal, lahko naslednje sproščanje ukrepov pričakujemo po prvomajskih praznikih, če bodo rezultati testiranj na točkah covid in rezultati testiranj na splošnem vzorcu ugodni.

Kot je še dejal, je vlada danes sprejela dva pomembna zakonska predloga, in sicer je dopolnila prvi protikoronski zakon ter sprejela drugi protikoronski zakon. S tem je zaokrožila in dopolnila finančno blazino za čas epidemije in zagotovila likvidnost slovenskega gospodarstva, je dejal. Kot je dejal, je s sprejetjem zakona oblikovan dodaten kreditni potencial v vrednosti več kot dveh milijard evrov, s katerim bo slovensko gospodarstvo bistveno lažje prebrodilo nekatere posledice epidemije. Več v posnetku spodaj:

Koronavirus
Novice Do zdaj je v testiranje privolilo 980 prebivalcev

Včeraj koronavirus ni zahteval smrtnega davka

V Sloveniji so sicer včeraj okužbo z novim koronavirusom potrdili pri devetih ljudeh, opravili so 1.174 testov. Skupno je tako pozitivnih 1.344 ljudi. Včeraj zaradi bolezni covid-19 ni umrl nihče, število smrtnih primerov ostaja pri številki 77. Čeprav je med okuženimi več žensk kot moških, pa so drugi bolj ranljiva skupina. Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil infektolog Matjaž Jereb, je kar dve tretjini bolnikov, ki se zdravijo na intenzivnih oddelkih, moških.

Po zadnjih podatkih imamo uradno potrjenih 1.344 okužb z novim koronavirusom, od včeraj se je število pozitivnih povečalo za devet. Do danes se je z novim koronavirusom okužilo tudi več kot 270 zdravstvenih delavcev. Do zdaj je bilo opravljenih 42.976 testiranj. 

Zaradi bolezni covid-19 je hospitaliziranih 87 ljudi, 25 se jih zdravi na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj do zdaj odpustili 197 ljudi, od tega štiri včeraj. V ponedeljek prav tako ni bilo novih smrtnih žrtev virusa, število umrlih ostaja pri 77, je sporočila vlada prek Twitterja.

 

Kot pojasnjuje Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, lahko ena oseba v povprečju okuži od tri do štiri zdrave osebe. "Število prenosov pa je seveda odvisno od števila okuženih v populaciji in preventivnih ukrepov, ki smo jih na posameznih področjih že sprejeli," je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal Jereb.

Inkubacijska doba bolezni znaša v povprečju od dva do šest dni, izjemoma je lahko daljša, tudi do 14 dni. In čeprav je bolezen covid-19 podobna številnim drugim virusnim okužbam dihal, kot sta gripa in običajni prehlad, je skrb vzbujajoč podatek predvsem to, da novi koronavirus povzroča večjo smrtnost.

Helena Jaklitsch
Novice Porabski Slovenci rojakom donirali dva tisoč mask #video

Med umrlimi več moških

Infektolog Jereb je med drugim opisal najpogostejše znake, ki kažejo na okuženost z novim koronavirusom. Med bolniki, ki kažejo znake bolezni, prevladujeta vročina in suh kašelj. Pri bolnikih v nekoliko odmaknjenem obdobju bolezni pa se lahko pojavijo motnje voha in okusa. "V obdobju okrevanja pa izstopa predvsem hujša utrujenost, še naprej lahko vztraja manj izrazit kašelj," pojasnjuje vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki.

Infektolog Jereb je na današnji novinarski konferenci odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev. Več v posnetku zgoraj.


Na vseh intenzivnih oddelkih v Sloveniji se je po pojasnilih Jereba do danes zdravilo 65 bolnikov, od tega jih je 11 umrlo. Povprečen čas, ki ga oboleli preživijo na oddelkih intenzivne terapije, je deset dni. Na oddelku za intenzivno zdravljenje infekcijske klinike v Ljubljani so do danes zdravili 34 bolnikov z boleznijo covid-19. Povprečna starost bolnikov je 66 let in samo dva od njih predhodno nista imela nobene kronične bolezni. "Gre za mlajša bolnika. Eden je bil star 38, drugi 50 let. Oba sta že premeščena na navadni oddelek in sta okužbo zelo verjetno preživela brez posledic," je razložil Jereb.

Novice Aparat, ki med epidemijo rešuje življenja #video

V okoli petih odstotkih gre za hudo obliko okužbe

Čeprav bolezen pri večini okuženih posameznikov poteka z manj hudo klinično sliko in večina tudi ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja, je vseeno približno od tri do pet odstotkov primerov, pri katerih je potek bolezni hud. V Sloveniji po besedah Jereba težjega poteka bolezni pri otrocih do danes še nismo zabeležili.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je na današnji novinarski konferenci spregovoril o epidemiji koronavirusa v Sloveniji. | Foto: STA , Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je na današnji novinarski konferenci spregovoril o epidemiji koronavirusa v Sloveniji. Foto: STA , "Težji potek bolezni napovedujejo hitro dihanje, občutek pomanjkanja zraka in potreba po dodatnem kisiku. Poslabšanje se najpogosteje pojavi po sedmih ali desetih dneh," je povedal Jereb. 

In čeprav je med 1.344 uradno potrjenimi primeri več žensk kot moških, je težji potek bolezni značilen predvsem za moške. "Če pogledamo bolnike, ki jih obravnavamo na intenzivnih oddelkih, je kar dve tretjini moških. Tudi med umrlimi prevladuje moški spol," je o statistični sliki epidemije v Sloveniji še povedal Jereb.

Kot je poudaril infektolog, je tudi starost pomemben dejavnik tveganja, saj najvišjo smrtnost opažajo pri osebah, starejših od 80 let, vendar to ne pomeni, da za boleznijo ne umirajo tudi mlajši. "Za boleznijo covid-19 umirajo tudi mlajši in redko tudi otroci. Nihče ni varen pred okužbo in morebitnimi zapleti poteka bolezni," je poudaril Jereb.

Okoli 40 odstotkov okuženih ne kaže bolezenskih znakov

Jereb je med drugim navedel podatke iz številnih raziskav, na podlagi katerih stroka ocenjuje, da ima od 20 do 40 odstotkov oseb okužbo brez znakov, tudi takšni posamezniki pa prenašajo virus naprej. Kot je še dejal, sicer ni jasno, koliko posameznikov bolezen preboli popolnoma brez težav. "Odgovor na to bo lahko dala populacijska raziskava, ki jo izvaja Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo," je povedal Jereb.

Kot je še dejal Jereb, epidemija v Sloveniji še ni končana, a jo po njegovem mnenju dobro obvladujemo. "Verjamem, da bomo trend nadaljevali tudi v prihodnjih tednih, ko se bomo spopadali s sproščanjem ukrepov," je pojasnil Jereb in dodal, da imamo v Sloveniji dovolj zaščitne opreme za vsa delovišča, ki za svoje delo potrebujejo zaščitni material.

V domovih za starejše že 58 smrtnih žrtev

V štirih domovih za starejše, ki so med glavnimi žarišči okužbe z novim koronavirusom v državi, se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) doslej okužilo že 267 oskrbovancev in 70 zaposlenih. Umrlo je 58 varovancev, kar pomeni več kot tri četrtine vseh umrlih za koronavirusom v Sloveniji. Med zaposlenimi v domovih smrtnih žrtev ni bilo.

Najhuje je v šmarskem domu, kjer se je doslej okužila že več kot polovica oskrbovancev, umrlo pa jih je 29, piše STA.
Oktoberfest 2018
Trendi Koronavirus odnesel tudi letošnji Oktoberfest #video
Ne spreglejte