Torek,
21. 4. 2020,
10.51

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Natisni članek

Koronavirus virus Slovenija

Torek, 21. 4. 2020, 10.51

4 leta

Janša: Naslednje sproščanje ukrepov lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

50

Predsednik vlade Janez Janša je v videonagovoru na družbenem omrežju Twitter dejal, da lahko naslednje sproščanje ukrepov pričakujemo po prvomajskih praznikih, če bodo rezultati testiranj ugodni.  

V spopadu z epidemijo smo na prelomnici, je dejal premier. "V veliki meri nam jo je uspelo zajeziti, vendar je virus še vedno med nami. Tudi število mrtvih nam žal narašča," je dejal. "Dosedanji uspehi pa nam vseeno omogočajo postopno sproščanje nekaterih omejitev." Kot je še dejal, lahko naslednje sproščanje ukrepov pričakujemo po prvomajskih praznikih, če bodo rezultati testiranj na točkah covid in rezultati testiranj na splošnem vzorcu ugodni.

Kot je še dejal, je vlada danes sprejela dva pomembna zakonska predloga, in sicer je dopolnila prvi protikoronski zakon ter sprejela drugi protikoronski zakon. S tem je zaokrožila in dopolnila finančno blazino za čas epidemije in zagotovila likvidnost slovenskega gospodarstva, je dejal. Kot je dejal, je s sprejetjem zakona oblikovan dodaten kreditni potencial v vrednosti več kot dveh milijard evrov, s katerim bo slovensko gospodarstvo bistveno lažje prebrodilo nekatere posledice epidemije. Več v posnetku spodaj:

Koronavirus
Novice Do zdaj je v testiranje privolilo 980 prebivalcev

Včeraj koronavirus ni zahteval smrtnega davka

V Sloveniji so sicer včeraj okužbo z novim koronavirusom potrdili pri devetih ljudeh, opravili so 1.174 testov. Skupno je tako pozitivnih 1.344 ljudi. Včeraj zaradi bolezni covid-19 ni umrl nihče, število smrtnih primerov ostaja pri številki 77. Čeprav je med okuženimi več žensk kot moških, pa so drugi bolj ranljiva skupina. Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil infektolog Matjaž Jereb, je kar dve tretjini bolnikov, ki se zdravijo na intenzivnih oddelkih, moških.

Po zadnjih podatkih imamo uradno potrjenih 1.344 okužb z novim koronavirusom, od včeraj se je število pozitivnih povečalo za devet. Do danes se je z novim koronavirusom okužilo tudi več kot 270 zdravstvenih delavcev. Do zdaj je bilo opravljenih 42.976 testiranj. 

Zaradi bolezni covid-19 je hospitaliziranih 87 ljudi, 25 se jih zdravi na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj do zdaj odpustili 197 ljudi, od tega štiri včeraj. V ponedeljek prav tako ni bilo novih smrtnih žrtev virusa, število umrlih ostaja pri 77, je sporočila vlada prek Twitterja.

 

Kot pojasnjuje Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, lahko ena oseba v povprečju okuži od tri do štiri zdrave osebe. "Število prenosov pa je seveda odvisno od števila okuženih v populaciji in preventivnih ukrepov, ki smo jih na posameznih področjih že sprejeli," je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal Jereb.

Inkubacijska doba bolezni znaša v povprečju od dva do šest dni, izjemoma je lahko daljša, tudi do 14 dni. In čeprav je bolezen covid-19 podobna številnim drugim virusnim okužbam dihal, kot sta gripa in običajni prehlad, je skrb vzbujajoč podatek predvsem to, da novi koronavirus povzroča večjo smrtnost.

Helena Jaklitsch
Novice Porabski Slovenci rojakom donirali dva tisoč mask #video

Med umrlimi več moških

Infektolog Jereb je med drugim opisal najpogostejše znake, ki kažejo na okuženost z novim koronavirusom. Med bolniki, ki kažejo znake bolezni, prevladujeta vročina in suh kašelj. Pri bolnikih v nekoliko odmaknjenem obdobju bolezni pa se lahko pojavijo motnje voha in okusa. "V obdobju okrevanja pa izstopa predvsem hujša utrujenost, še naprej lahko vztraja manj izrazit kašelj," pojasnjuje vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki.

Infektolog Jereb je na današnji novinarski konferenci odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev. Več v posnetku zgoraj.


Na vseh intenzivnih oddelkih v Sloveniji se je po pojasnilih Jereba do danes zdravilo 65 bolnikov, od tega jih je 11 umrlo. Povprečen čas, ki ga oboleli preživijo na oddelkih intenzivne terapije, je deset dni. Na oddelku za intenzivno zdravljenje infekcijske klinike v Ljubljani so do danes zdravili 34 bolnikov z boleznijo covid-19. Povprečna starost bolnikov je 66 let in samo dva od njih predhodno nista imela nobene kronične bolezni. "Gre za mlajša bolnika. Eden je bil star 38, drugi 50 let. Oba sta že premeščena na navadni oddelek in sta okužbo zelo verjetno preživela brez posledic," je razložil Jereb.

Novice Aparat, ki med epidemijo rešuje življenja #video

V okoli petih odstotkih gre za hudo obliko okužbe

Čeprav bolezen pri večini okuženih posameznikov poteka z manj hudo klinično sliko in večina tudi ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja, je vseeno približno od tri do pet odstotkov primerov, pri katerih je potek bolezni hud. V Sloveniji po besedah Jereba težjega poteka bolezni pri otrocih do danes še nismo zabeležili.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je na današnji novinarski konferenci spregovoril o epidemiji koronavirusa v Sloveniji. | Foto: STA , Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je na današnji novinarski konferenci spregovoril o epidemiji koronavirusa v Sloveniji. Foto: STA , "Težji potek bolezni napovedujejo hitro dihanje, občutek pomanjkanja zraka in potreba po dodatnem kisiku. Poslabšanje se najpogosteje pojavi po sedmih ali desetih dneh," je povedal Jereb. 

In čeprav je med 1.344 uradno potrjenimi primeri več žensk kot moških, je težji potek bolezni značilen predvsem za moške. "Če pogledamo bolnike, ki jih obravnavamo na intenzivnih oddelkih, je kar dve tretjini moških. Tudi med umrlimi prevladuje moški spol," je o statistični sliki epidemije v Sloveniji še povedal Jereb.

Kot je poudaril infektolog, je tudi starost pomemben dejavnik tveganja, saj najvišjo smrtnost opažajo pri osebah, starejših od 80 let, vendar to ne pomeni, da za boleznijo ne umirajo tudi mlajši. "Za boleznijo covid-19 umirajo tudi mlajši in redko tudi otroci. Nihče ni varen pred okužbo in morebitnimi zapleti poteka bolezni," je poudaril Jereb.

Okoli 40 odstotkov okuženih ne kaže bolezenskih znakov

Jereb je med drugim navedel podatke iz številnih raziskav, na podlagi katerih stroka ocenjuje, da ima od 20 do 40 odstotkov oseb okužbo brez znakov, tudi takšni posamezniki pa prenašajo virus naprej. Kot je še dejal, sicer ni jasno, koliko posameznikov bolezen preboli popolnoma brez težav. "Odgovor na to bo lahko dala populacijska raziskava, ki jo izvaja Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo," je povedal Jereb.

Kot je še dejal Jereb, epidemija v Sloveniji še ni končana, a jo po njegovem mnenju dobro obvladujemo. "Verjamem, da bomo trend nadaljevali tudi v prihodnjih tednih, ko se bomo spopadali s sproščanjem ukrepov," je pojasnil Jereb in dodal, da imamo v Sloveniji dovolj zaščitne opreme za vsa delovišča, ki za svoje delo potrebujejo zaščitni material.

V domovih za starejše že 58 smrtnih žrtev

V štirih domovih za starejše, ki so med glavnimi žarišči okužbe z novim koronavirusom v državi, se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) doslej okužilo že 267 oskrbovancev in 70 zaposlenih. Umrlo je 58 varovancev, kar pomeni več kot tri četrtine vseh umrlih za koronavirusom v Sloveniji. Med zaposlenimi v domovih smrtnih žrtev ni bilo.

Najhuje je v šmarskem domu, kjer se je doslej okužila že več kot polovica oskrbovancev, umrlo pa jih je 29, piše STA.
Oktoberfest 2018
Trendi Koronavirus odnesel tudi letošnji Oktoberfest #video