Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 4. 2020,
18.16

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Koronavirus zdravnik Francija

Četrtek, 16. 4. 2020, 18.16

4 leta

98-letni francoski zdravnik o upokojitvi še ne razmišlja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Navdihujoča zgodba prihaja iz Francije, kjer 98-letnik, ki je najstarejši še aktivni francoski zdravnik, kljub dejstvu, da spada v najbolj ogroženo skupino, še naprej skrbi za svoje paciente. Ker koronavirus duši zdravstveni sistem, Francija je po številu okužb namreč eno izmed treh največjih evropskih žarišč, in ljudje težko pridejo do zdravnika, kljub visoki starosti čuti dolžnost, da je na voljo tistim, ki potrebujejo njegovo pomoč.

Tom Moore
Novice 99-letnik zbral 15 milijonov evrov in postal svetovna zvezda

98-letni Christian Chenay je star toliko, da je za las zgrešil obdobje španske gripe. Med drugo svetovno vojno je zdravil obolele za tifusom, a pandemija je tudi zanj povsem nova, neznana izkušnja.

Poskuša biti previden, zato dela počasneje

"Še nikoli nisem doživel česa takega. Zdi se, kot da bi se epidemija tifusa vračala iz vojne. Takrat je bilo malo zdravnikov, ki so se okužili z njim. Imeli smo maske, bili smo res dobro zaščiteni. Pravzaprav smo imeli celo plinske maske," pripoveduje Chenay.

Bolnikov v svoji ordinaciji po nedavni neprijetni izkušnji, ko sta mu bolnika na agresiven način poskušala zaseči njegovo majhno zalogo zaščitnih mask, trenutno ne sprejema, jim je pa na voljo po telefonu in spletu. "Svoje aktivnosti bi moral zmanjšati iz več razlogov. Delam počasneje kot prej, paziti moram," pojasnjuje.

O upokojitvi še ne razmišlja. Tudi zaradi 19 tisoč prebivalcev predmestja Pariza, za katere skrbijo le trije zdravniki, ki zaradi obremenitve nočejo sprejeti nobenega novega pacienta. Zanje poskrbi skorajšnji stoletnik, in sicer tako, da ko dela, sprejme prvih 20 v vrsti, ki stojijo pred njegovo ordinacijo.

Novice Neverjetna zgodba: 99-letnik zbral skoraj dva milijona evrov #video
Ne spreglejte