Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 4. 2020,
17.03

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Tom Moore

Četrtek, 16. 4. 2020, 17.03

4 leta

99-letnik zbral 15 milijonov evrov in postal svetovna zvezda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Tom Moore | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Že pred dnevi smo pisali o 99-letnem Tomu Mooru, angleškem vojnem veteranu, ki je s hojo po svojem dvorišču zbiral denar za tamkajšnjo zdravstvo in boj proti koronavirusu. Njegova akcija je na Otoku in po vsem svetu postala prava uspešnica, saj je na koncu zbral skoraj 15 milijonov evrov.

Tom Moore | Foto: Reuters Foto: Reuters

Niti sanjalo se mu ni

Cilj britanskega junaka je bil, da na svojem dvorišču naredi 100 krogov, kar mu je na koncu z zagnanostjo in trmo tudi uspelo. Sprva je bila njegova želja, da bi zbral vsaj tisoč funtov (1.140 evrov). Pred dvema dnevoma smo pisali, kako je zbral skoraj dva milijona evrov in že takrat se je to zdelo nekaj nepredstavljivega. A bolj ko se je Tom bližal svojemu cilju (100. krogu), višji je bil znesek. Ta se je na koncu ustavil pri 13 milijonih funtov, kar je 14,8 milijona evrov. Darovalo je 650 tisoč ljudi.

Ves zbrani denar bo šel za britansko nacionalno zdravstveno službo. "Počutim se dobro in upam, da se tudi vi dobro počutite. Nikoli se mi ni niti sanjalo, da bom vpleten v nekaj takšnega," je ob koncu zadnjega kroga povedal 99-letni "mladenič".

Vojni veteran, ki bo 30. aprila praznoval svoj 100. rojstni dan, se je rodil v Keighleyju v zahodnem Yorkshiru. Pred vpisom v vojsko se je izšolal za gradbenega inženirja, a je nato postal kapetan in služil v Indiji in Burmi. S to akcijo se želi zahvaliti zdravstvenemu osebju. Sam se je namreč pred kratkim zdravil zaradi zlomljenega kolka, prav tako pa je prebolel raka.

Nanj ponosna tudi hčerka

Ob njegovem podvigu me je vseskozi ob strani stala njegova hčerka Hannah Ingram-Moore in ob podvigu svojega očeta komaj zbirala besede. "Vsekakor smo zadovoljni, da mu je uspelo. Ob tem smo veseli, ponižni in ponosni. On je v teh težkih časih žarek upanja in mislim, da v teh trenutkih to vsi potrebujemo," je povedala za BBC.

Optimizem: Na koncu bomo to prebrodili

Ob tem so mu čestitali številni znani ljudje. Kancler Rishi Sunak je povedal, da je Tomu uspelo nekaj izjemnega in da je s tem pokazal močan britanski duh, medtem ko je brigadir brigadir Andrew Jackson, polkovnik jorkširskega polka, gospoda označil kot legendo.

Po končanih 100 krogih in po koncu zbiranja sredstev je bil Tom Moore poln optimizma. "Morate si zapomniti, da bomo na koncu to prebrodili in da bo vse v redu. Za vse ljudi, ki jim je trenutno težko, bo spet posijalo sonce in oblaki se bodo razmaknili."

Novice Neverjetna zgodba: 99-letnik zbral skoraj dva milijona evrov #video

 

Ne spreglejte