Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2020,
16.19

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Natisni članek

Koronavirus

Torek, 14. 4. 2020, 16.19

4 leta

Neverjetna zgodba: 99-letnik zbral skoraj dva milijona evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

V zadnjih dneh lahko beremo spodbujajoče zgodbe nekaterih starejših ljudi, ki so preživeli obe svetovni vojni, nato pa še preboleli zloglasni koronavirus. Izjemen podvig je uspel Britancu Tomu Mooru, 99-letnemu vojaškemu veteranu, ki je do danes zbral več kot milijon in pol funtov za britansko nacionalno zdravstveno službo.

Želel je zbrati tisoč evrov, a zdaj je že skoraj pri dveh milijonih

Tom Moore je še eden tistih, ki se je pridružil ljudem, ki zbirajo sredstva za boj proti novemu koronavirusu. In kot kaže, mu to zelo dobro uspeva. Sprva je mislil, da bi lahko zbral vsaj tisoč funtov (1140 evrov), a je njegov prispevek presenetljivo zrasel na več kot milijon in šesto tisoč funtov (milijon in osemsto tisoč evrov).

Moore denar zbira s hojo po svojem dvorišču in do četrtka želi narediti sto krogov. "Britanski javnosti se zahvaljujem iz dna srca. Kdo bi si lahko mislil, da ko sem si pred tednom postavil cilj 1000 funtov, zdaj pa sem zbral 500 tisoč funtov," so bile še pred dnevi besede 99-letnega junaka. S pomočjo njegove akcije je darovalo skoraj 80 tisoč ljudi in postal je eden glavnih junakov Velike Britanije.

Cilj je, da prehodi 100 krogov

Gospod Moore je do včeraj (nedelja) na svojem vrtu naredil 70 25-metrskih krogov. Kljub zelo toplemu koncu tedna se je odločil, da bo vseeno naredil deset krogov, in upa, da mu bo četrtka uspelo narediti 100 krogov.

Vojni veteran, ki bo 30. aprila praznoval svoj 100. rojstni dan, se je rodil v Keighleyju v zahodnem Yorkshiru. Pred vpisom v vojsko se  je izšolal za gradbenega inženirja, a je nato postal kapetan in služil v Indiji in Burmi. S to akcijo se želi zahvaliti zdravstvenemu osebju. Sam se je namreč pred kratim zdravil zaradi zlomljenega kolka, prav tako pa je prebolel tudi raka.

Svetovali so mu počitek, a vseeno vztraja

Njegova hčerka Hannah Ingram-Moore je v nedeljo razkrila, da ko je izvedel, da je zbral več kot pol milijona evrov, je od šoka obnemel in je še vedno zelo vztrajen. Kaj si misli šele danes, ko je znesek vrtoglavo poskočil. "Rekli smo mu, da potrebuje počitek, vendar pravi, da dokler bo šel počasi in bo vztrajen, da bo dosegel svoj cilj," je za BBC povedala njegova hčerka.

Žal gospod Moore konec aprila zaradi omejevanja druženja ne bo mogel praznovati svojega 100. rojstnega dne s 100 gosti. Zagotovo pa mu je ta uspeh v težkih časih v veliko tolažbo.

Avstrija
Novice Ponekod v Evropi rahljajo ukrepe, guverner New Yorka odgovarja Trumpu #video
zaščitna maska
Novice Kdo ima prav, Nemci ali Francozi? Oboji! #video
sprehod hoja
Novice Ustavno sodišče bo odločalo o prepovedi gibanja zunaj občin
Jan Frodeno
Sportal Navdihujoča zgodba: olimpijski prvak kar v domači hiši izpeljal celoten ironman #video
Ne spreglejte