Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2020,
14.26

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Koronavirus Ironman triatlon

Torek, 14. 4. 2020, 14.26

4 leta

Jan Frodeno

Navdihujoča zgodba: olimpijski prvak kar v domači hiši izpeljal celoten ironman #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Potem ko je pandemija novega koronavirusa povsem ohromila športno kolesje, se športniki vsak po svoje spoprijemajo s trenutno situacijo. Večina zaradi karantene trenira doma, nekateri pa gredo še korak dlje in treninge nadgradijo s tekmovalnostjo in humanitarnostjo. Eden takih je tudi trikratni svetovni prvak v ironmanu in v olimpijskem triatlonu, Nemec Jan Frodeno, ki je prejšnji konec tedna kar doma izpeljal celoten ironman. Kako?

Nemški triatlonski as Jan Frodeno je kar v domači hiši izpeljal celoten ironman. Kako? V bazenu, na trenažerju in tekalni stezi. | Foto: Getty Images Nemški triatlonski as Jan Frodeno je kar v domači hiši izpeljal celoten ironman. Kako? V bazenu, na trenažerju in tekalni stezi. Foto: Getty Images Tako, da je najprej v svojem domačem bazenu poleg hiše v španski Gironi, kjer si je z družino ustvaril svoj drugi dom, preplaval 3,8 kilometra. To je bilo videti tako, da je bolj kot ne plaval na mestu, saj je bila v bazenu postavljena naprava, ki je simulirala vodni tok.

Sledil je drugi korak, skok na kolo, vpeto v trenažer, na njem je prevozil 180 kilometrov, za konec pa je na domači tekalni stezi pretekel še 42 kilometrov.

Hišni karantenski ironman je opravil v osmih urah, 33 minutah in 38 sekundah.

Jan Frodeno je po podvigu priznal, da se mu je ideja sprva zdela precej neverjetna in težko izvedljiva, a se je je lotil zelo zagnano in vsem na očeh, saj je z njo želel pritegniti pozornost javnosti in tako zbrati čim več sredstev.

Jan Frodeno | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Zbral je več kot 200 tisočakov

V okviru projekta Tri@Home je zbral več kot 200 tisoč evrov. Del bo namenil fundaciji Laureus Sport for Good, ki bo v okviru svojih programov pomagala mladim v težkih socialnih razmerah, del pa zdravstvenim delavcem v Gironi. "Zdravstveni delavci, zdravniki, gasilci in policisti so naši heroji. To zagotovo ne bo moja zadnja donacija," je napovedal nekdanji plavalec, ki se je s triatlonom začel ukvarjati leta 2000.

Luka Smolko
Sportal Nor kolesarski podvig v najmanjši slovenski občini, opravičil se je sosedom

Ljudje so lahko izvedbo Frodenovega podviga spremljali pod ključnikom #TriatHome in ga spodbujali s komentarji na družbenih omrežjih, podprla pa so ga tudi številna znana imena iz sveta športa, kot so legendarni nemški teniški igralec Boris Becker, nogometaš Mario Gotze, švicarski kolesar Fabian Cancellara, britanski kolesar Chris Hoy in nekdanji nemški smučar Felix Neureuther.

Jan Frodeno | Foto: Getty Images Foto: Getty Images "Začelo se je kot ideja, ki bi bila v drugačnih razmerah preveč nora ali pa celo vprašljiva, končalo pa z enim najbolj čustvenih dni v mojem življenju," je presrečni triatlonec zapisal na Instagramu in se zahvalil vsem, ki so pomagali soustvarjati dan, o katerem bodo morali poslušati njegovi vnuki. "In to večkrat," je obljubil.

Stoletni veteran za 100. rojstni dan po vrtu prehodil 100 krogov in zbral neverjetnega 1,7 milijona evrov

Še ena spodbudna in navdihujoča zgodba, povezana z gibanjem in dobrodelnostjo, pa prihaja iz Anglije, kjer je veteran Tom Moore ob svojem 100. rojstnem dnevu na domačem vrtu prehodil 100 25-metrskih krogov (po deset naenkrat), zraven pa zbral neverjetnega 1,5 milijona angleških funtov (1,7 milijona evrov) za britansko zdravstveno osebje, številka pa še narašča.

Njegov prvotni cilj je bil zbrati tisoč funtov, zbrani denar pa je želel nameniti zdravstvenemu osebju, ki je zanj požrtvovalno skrbelo po operaciji kolka in po raku.
Ne spreglejte