Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2023,
7.26

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Natisni članek

Denis Šmihal ZDA Rusija Jevgenij Prigožin Skupina Wagner sankcije Ukrajina

Petek, 27. 1. 2023, 7.26

4 mesece

338. DAN VOJNE V UKRAJINI

Kim Jo Džong: Severna Koreja bo vedno stala v istem jarku z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Kim Yo Jong, sestra Kim Jong Una | "Bidnova administracija s pošiljanjem svojih tankov v Ukrajino še naprej prestopa rdečo črto, pravi Kim yo Jong, vplivna sestra severnokorejskega predsednika. | Foto Reuters

"Bidnova administracija s pošiljanjem svojih tankov v Ukrajino še naprej prestopa rdečo črto, pravi Kim yo Jong, vplivna sestra severnokorejskega predsednika.

Foto: Reuters

"Vojaška oprema, s katero se hvalita ZDA in Zahod, bo pred nepopustljivim borbenim duhom in močjo junaške ruske vojske in ljudstva sežgana na koščke," je prepričana Kim Jo Džong, sestra severnokorejskega diktatorja. Na drugi strani sveta poljski premier Mateusz Morawiecki opozarja, da Putin na dan osvoboditve Auschwitza na vzhodu odpira nova taborišča.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

20.30 Kim Jo Džong: Zahodna vojaška oprema bo sežgana na koščke
20.15 Poljski premier: Na dan osvoboditve Auschwitza Putin na vzhodu odpira nova taborišča 
18.08 Ukrajinski premier: Potrebujemo dodatnih 17 milijard dolarjev

13.25 Moskva od Nemčije pričakuje pojasnilo izjave o "vojni proti Rusiji"
11.44 Orban napovedal veto na sankcije proti ruski jedrski energiji
9.55 Francija ne izključuje dobave bojnih letal Ukrajini
8.45 Blizu jedrske elektrarne v Zaporožju močne eksplozije
8.33 Ukrajinske sile uničile več ruskih baz
7.14 ZDA uvedle sankcije proti skupini Wagner

20.30 Kim Jo Džong: Zahodna vojaška oprema bo sežgana na koščke

Severna Koreja je obsodila odločitev ZDA, da Ukrajini dobavi tanke abrams, in dodala, da Washington stopnjuje "proxy" vojno, katere cilj je uničiti Moskvo. Komentarje Kim Jo Džong, vplivne sestre severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, je poročala korejska osrednja tiskovna agencija.

Kim Jo Džong meni, da Bidnova administracija s pošiljanjem svojih tankov v Ukrajino "še naprej prestopa rdečo črto" in da odločitev odraža "zlovešč namen doseči svoj hegemonistični cilj z nadaljnjo širitvijo posredniške vojne za uničenje Rusije."

"Ne dvomim, da bo kakršnakoli vojaška oprema, s katero se hvalita ZDA in Zahod, sežgana na koščke pred nepopustljivim borbenim duhom in močjo junaške ruske vojske in ljudstva," je dejala in opozorila, da bo Severna Koreja vedno "stala v istem jarku z Rusijo." 

20.15 Poljski premier: Na dan osvoboditve Auschwitza Putin na vzhodu odpira nova taborišča

"Na dan osvoboditve nemškega nacističnega taborišča smrti Auschwitz-Birkenau se spomnimo, da Putin odpira nova taborišča na vzhodu," je na Facebooku po poročanju HINA zapisal Mateusz Morawiecki in pozval k pomoči Ukrajini, da se zgodovina "ne bi ponovila."

"Odločno in s skupnimi močmi se moramo upreti zločincem, ki na vzhodu Evrope izvajajo genocid," je opozoril Morawiecki. Za razliko od prejšnjih let letos ruski delegati zaradi ruske invazije na Ukrajino niso bili povabljeni na obeležitev dneva spomina na holokavst.

18.08 Ukrajinski premier: Potrebujemo dodatnih 17 milijard dolarjev

Ukrajinski premier Denis Šmihal je poudaril, da bo njegova država potrebovala dodatnih 17 milijard dolarjev za financiranje obnove energetike, razminiranje in obnovo infrastrukture. Ukrajinska energetska infrastruktura je bila po štirih mesecih ruskih raketnih napadov in napadov z brezpilotnimi letali resno poškodovana, piše Index.hr.

Šmihal je dejal, da je ukrajinska vlada ta teden gostila sestanek z zahodnimi partnerji, na katerem so razpravljali o usklajevanju finančne podpore na pregleden in učinkovit način.

"Letos moramo financirati ogromen proračunski primanjkljaj v višini približno 38 milijard dolarjev. Še 17 milijard dolarjev bo letos nujnih za hitro obnovo energetike, humanitarno razminiranje ter obnovo stanovanjske, kritične in socialne infrastrukture," je poudaril. .

Ukrajinska vlada je tudi sporočila, da ustanavlja državno agencijo za obnovo in razvoj infrastrukture. Novoustanovljeno agencijo bo vodil Mustafa Najem, nekdanji ugledni novinar, ki je od leta 2021 namestnik ministra za infrastrukturo.

13.25 Moskva od Nemčije pričakuje pojasnilo izjave o "vojni proti Rusiji"

V Rusiji narašča razburjenje zaradi izjave nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock o "vojni proti Rusiji". Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je danes od nemškega veleposlanika v Moskvi zahtevala pojasnilo o protislovnih izjavah Berlina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po eni strani Nemčija poudarja, da ni vpletena v konflikt v Ukrajini, po drugi strani pa je Baerbock dejala, da so evropske države v vojni z Rusijo, je opozorila. "Ali sami razumejo, o čem govorijo?" je na Telegramu zapisala Zaharova.

Nemška zunanja ministrica Baerbock je v torek na zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope poudarila, da se Nemčija in njene partnerice borijo skupaj v vojni proti Rusiji. "Vojno vodimo proti Rusiji in ne drug proti drugemu," je dejala.

Ruski državni mediji so to izjavo hvaležno izkoristili v propagandni vojni kot dokaz, da so Nemčija in druge države EU neposredne udeleženke konflikta v Ukrajini in da se borijo proti Rusiji, poroča dpa.

Nemška vlada poudarja, da ni vpletena v vojno v Ukrajini. Kancler Olaf Scholz je v sredo zvečer na televiziji ZDF na vprašanje, ali Nemčija in njeni zavezniki sodelujejo v vojni z dobavo tankov Ukrajini, odgovoril: "Ne, nikakor ne." Dodal je: "Med Rusijo in Natom ne sme biti vojne."

Tudi nemško zunanje ministrstvo je po izjavi Baerbockove pojasnilo, da Nemčija "ni stran v konfliktu".

12.15 Putin ob dnevu holokavsta: V Ukrajini delujejo neonacisti

V Ukrajini delujejo neonacisti, naši vojaki pa se pogumno borijo proti temu zlu, je ob današnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Z argumentom boja proti neonacizmu v Ukrajini je Putin sicer že večkrat upravičeval invazijo ruskih sil na sosednjo državo.

"Pozabljanje lekcij iz zgodovine vodi v ponavljanje strašnih tragedij," je dejal ruski predsednik. "To dokazujejo zločini proti civilistom, etnično čiščenje in kazenski ukrepi v organizaciji neonacistov v Ukrajini," je navedel in dodal, da se ruski vojaki "pogumno borijo proti temu zlu", poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto: Reuters "Pozabljanje lekcij iz zgodovine vodi v ponavljanje strašnih tragedij," je dejal ruski predsednik. "To dokazujejo zločini proti civilistom, etnično čiščenje in kazenski ukrepi v organizaciji neonacistov v Ukrajini," je navedel in dodal, da se ruski vojaki "pogumno borijo proti temu zlu", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Foto: Reuters

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani je Putin vojaško posredovanje ruske vojske večkrat upravičeval z argumentom boja proti neonacizmu v Ukrajini oziroma "denacifikacije" te države. Z neonacisti in "odvisniki od mamil" je tudi neposredno zmerjal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce. Nekajkrat jih je označil tudi za privržence ukrajinskega protisovjetskega borca in nacionalističnega voditelja v drugi svetovni vojni Stepana Bandere.

Holokavst je bil genocid na evropskimi Judi med drugo svetovno vojno, ko so nacisti in njihovi sodelavci pobili okoli šest milijonov evropskih Judov, na milijone Sovjetov, več kot milijon Poljakov, na sto tisoče Romov, južnih Slovanov in invalidov, pa tudi več tisoč homoseksualcev.

Umore so večinoma izvajali s pogromi, množičnimi streljanji in sistematičnim iztrebljanjem v koncentracijskih taboriščih. Samo v taborišču Auschwitz-Birkenau, največjem in najbolj zloglasnem, so pobili več kot milijon ljudi.

Od leta 2006 se skladno z resolucijo ZN 27. februar, dan, ko je leta 1945 Rdeča armada osvobodila omenjeno taborišče, obeležuje kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta.

11.44 Orban napovedal veto na sankcije proti ruski jedrski energiji

Madžarska bo vložila veto na vsak predlog Evropske unije o sankcijah proti Rusiji v zvezi z viri energije, surovinami in jedrskimi gorivnimi palicami, je zjutraj v pogovoru za državni radio dejal madžarski premier Viktor Orban. Pri tem je poudaril, da vlada v Budimpešti ne bo podprla nobenih sankcij, ki bi dodatno povečale inflacijo v državi. Decembra je inflacija na Madžarskem znašala 24,5 odstotka, kar je največ v celotni EU.

Ukrajina je namreč Evropsko unijo pozvala naj rusko državno jedrsko podjetje Rosatom uvrsti na seznam sankcioniranih ruskih podjetij. Toda Madžarska, ki že ima eno rusko jedrsko elektrarno Paks in jo želi razširiti s strani Rosatoma, je ta predlog blokirala.

Kot poroča Reuters, je Orban ponovil, da bo treba na sankcije EU glede jedrske energije "očitno dati veto". "Ne bomo dovolili uresničitve načrta za vključitev jedrske energije v paket sankcij. O tem ni govora," je dejal Orban.

9.55 Francija ne izključuje dobave bojnih letal Ukrajini

Francija po poročanju britanskih medijev ne izključuje dobave bojnih letal Ukrajini. "Prošnje moramo preučiti od primera do primera in pustiti odprta vsa vrata," je med obiskom v Londonu izjavil predsednik odbora za obrambo francoskega parlamenta Thomas Gassilloud in dodal, da bo več znanega v prihodnjih tednih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V prihodnjih tednih bomo videli, kaj se bo zgodilo, saj se stvari hitro premikajo," je po pogovoru z britanskim kolegom Tobiasom Ellwoodom in obrabnim ministrom Velike Britanije Benom Wallaceom dejal Gassilloud.

Po poročanju britanskih medijev naj bi Gassilloud kot pogoj dobave bojnih letal Ukrajini navedel, da ta ne sme ogroziti varnosti Francije ali Evrope oziroma zaostriti ruske agresije proti Ukrajini.

Ivica Dačić
Novice Srbija prvič o možnostih uvedbe sankcij proti Rusiji

"Danci in vzhodnoevropske države razmišljajo o tem," je še dodal predsednik francoskega parlamentarnega odbora za obrambo. Namero dobave bojnih letal Ukrajini naj bi sicer izrazila tudi Nizozemska, navaja londonski časnik Evening Standard.

8.45 Blizu jedrske elektrarne v Zaporožju močne eksplozije

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v četrtek sporočila, da so blizu jedrske elektrarne v ukrajinskem Zaporožju, ki je pod nadzorom Rusije, odjeknile močne eksplozije. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je ob tem vnovič pozval k vzpostavitvi varnega območja okoli elektrarne. V Moskvi so trditve IAEA označili za neutemeljene.

"Včeraj okoli 10. ure po lokalnem času je bilo mogoče slišati osem močnih detonacij, zaradi katerih so vibrirala okna pisarn v elektrarni, danes pa jih je bilo slišati še več," je v sporočilu poudaril Grossi, ki je pretekli teden obiskal Ukrajino. Prvi mož IAEA je vnovič pozval k vzpostavitvi varnega območja okoli elektrarne, saj po njegovih besedah stalna ekipa IAEA v tej nenehno poroča o eksplozijah v njeni bližini.

"Že več mesecev pozivam k vzpostavitvi območja jedrske varnosti in zaščite v jedrski elektrarni Zaporožje. Hvaležen sem za močno podporo, ki sem jo prejel od številnih svetovnih voditeljev (...), vendar je potrebno še več. Ne smemo se ustaviti," je Grossi ta teden povedal v Evropskem parlamentu, piše na spletni strani IAEA.

V Moskvi so trditve generalnega direktorja IAEA zavrnili kot neutemeljene. "V tem obdobju je potekal artilerijski spopad, vendar je bil daleč stran. Na ozemlju jedrske elektrarne ali v njeni bližini ni bilo nobenih eksplozij," je poudaril vodja ruskega jedrskega operaterja Rosenergoatom Renat Karčaa in poročilo agencije označil za provokacijo.

"Tega ne morem opisati drugače kot provokacijo," je dejal. "Preden se takšne informacije objavijo, bi jih bilo treba preveriti in potrditi," je dodal, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

8.33 Ukrajinske sile uničile več ruskih baz

Ukrajinske sile so včeraj uničile štiri ruske nadzorne točke, začasno vojaško bazo, dve topniški bazi, skladišče streliva in dva druga ključna ruska cilja, je sporočil generalštab ukrajinskih oboroženih sil.

Ukrajinska vojska je odvrnila tudi ruske napade v bližini 11 naselij v vzhodnih regijah.

Ukrajina
Novice Nove tragične informacije iz Ukrajine

Po podatkih generalštaba so ukrajinske sile izvedle osem napadov na začasne baze ruskih sil in napadale položaje ruskih protiletalskih raketnih sistemov. Sestreljeni so bili trije izvidniški brezpilotni letalniki.

Generalštab je še poročal, da je ruska vojska včeraj izstrelila 70 raket, izvedla 44 zračnih napadov in 125 napadov z večcevnimi raketnimi sistemi proti Ukrajini.

7.14 ZDA uvedle sankcije proti skupini Wagner

Ameriško finančno ministrstvo je sankcije uvedlo proti šestim posameznikom in 12 organizacijam. V utemeljitvi odločitve je poudarilo, da so ukrepi potrebni za zmanjšanje zmogljivosti Rusije za vojno proti Ukrajini.

"Kremelj obupno išče orožje in podporo – tudi prek okrutne skupine Wagner – za nadaljevanje svoje nepravične vojne proti Ukrajini," je dejala finančna ministrica Janet Yellen.

Wagner
Novice Skupina Wagner na robu propada?

State Department pa je uvedel dodatne sankcije proti tistim, ki po mnenju Washingtona ponujajo podporo operacijam skupine Wagner in Rusije v Ukrajini.

Ministrstvo za zunanje zadeve je na seznam uvrstilo pet organizacij in eno osebo, ki so povezane s skupino Wagner in njenim vodjo Jevgenijem Prigožinom. Poleg tega ministrstvo uvršča na seznam devet posameznikov in 14 organizacij.

Med podjetji, za katera veljajo sankcije, je kitajsko podjetje Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co., ki je po navedbah ministrstva za finance skupini Wagner zagotavljalo satelitske posnetke Ukrajine.

Evgenij Prigožin
Novice Je šef Wagnerja po neuspešnem zavzetju Bahmuta v nemilosti Putina?

Kitajska v vojni v Ukrajini izraža podporo Rusiji, vendar ji uradno ne pomaga.

Ministrstvo za finance je uvedlo sankcije tudi proti letalskemu podjetju Kratol s sedežem v Združenih arabskih emiratih, ki je skupini Wagner zagotovilo letala za premeščanje osebja in opreme med Srednjeafriško republiko, Libijo in Malijem.

Bela hiša je v petek sporočila, da ima Wagner v Ukrajini približno 50 tisoč borcev, med njimi je 80 odstotkov nekdanjih zapornikov.

Wagner
Novice Ključni element ruske agresije proti Ukrajini je skupina Wagner, poveljuje 50 tisoč borcem
Ne spreglejte