Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2023,
8.13

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

6

Natisni članek

Vladimir Putin Skupina Wagner Ukrajina Jevgenij Prigožin

Ponedeljek, 23. 1. 2023, 8.13

1 leto, 3 mesece

Je šef Wagnerja po neuspešnem zavzetju Bahmuta v nemilosti Putina?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

6

Evgenij Prigožin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Jevgenij Prigožin, vodja paravojaške skupine Wagner, je v sporu s Kremljem, potem ko mu ni uspelo izpolniti obljub, da bo s svojimi enotami plačancev zavzel Bahmut v regiji Doneck, je v najnovejšem poročilu zapisal Inštitut za preučevanje vojne (ISW).

Ruska najemniška skupina Wagner v Ukrajini poveljuje do 50 tisoč borcem, med katerimi naj bi bilo okoli 40 tisoč v Rusiji obsojenih zapornikov. Ustanovil jo je Jevgenij Prigožin, ruski oligarh in zaupnik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Skupaj z rusko vojsko je skupina plačancev sodelovala v bitkah tako za Soledar kot za Bahmut v vzhodni regiji Doneck. ZDA so sicer skupino Wagner označile za transnacionalno kriminalno organizacijo.

vojaki ukrajina vojska
Novice Poveljnik Wagnerja pobegnil na Norveško. To je povedal o dogajanju v Ukrajini.

Po navedbah možganskega trusta iz Washingtona se je "ruski diktator Vladimir Putin verjetno obrnil na Prigožina in Prigožinovega domnevnega zaveznika, ruskega generala Sergeja Surovikina, da zlomita voljo Ukrajine in njenih zahodnih podpornikov, potem ko je konvencionalno rusko vojskovanje doseglo vrhunec in utrpelo katastrofalne neuspehe", poroča ukrajinski časnik Kyiv Independent.

"Putin se je očitno odločil dati Prigožinu in Surovikinu priložnost, da pokažeta, kaj zmoreta z mobiliziranimi ujetniki na eni strani in brutalnimi zračnimi napadi, usmerjenimi proti ukrajinski civilni infrastrukturi, na drugi strani. Obe priložnosti sta propadli, saj so Prigožinovi poskusi zavzetja Bahmuta dosegli vrhunec, Surovikinovi zračni napadi pa povzročali trpljenje ukrajinskim civilistom in ob tem porabili večino ruskih zalog natančnih izstrelkov."

Wagner
Novice Ključni element ruske agresije proti Ukrajini je skupina Wagner, poveljuje 50 tisoč borcem

Prigožin je uporabljal poročila o uspehih svojih borcev v Soledarju in njegovi okolici v regiji Doneck kot način za promocijo ugleda skupine Wagner kot učinkovite bojne sile, je ISW zapisal v poročilu.

Ruskim silam je v januarskih napadih uspelo prebiti ukrajinsko obrambo in zavzeti Soledar. Rusija upa, da bo ta uspeh pripomogel k osvojitvi bližnjega Bahmuta, a ISW ocenjuje, da ruski nadzor nad Soledarjem ne bo nujno prispeval k predaji ukrajinskih sil v Bahmutu.

Ukrajina
Novice Hudi spopadi na vzhodu: "Vsak tank, primeren za boj, bi moral biti na naši frontni črti"
Ne spreglejte