Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2023,
7.53

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

74

Natisni članek

Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski

Ponedeljek, 23. 1. 2023, 7.53

1 leto, 3 mesece

Hudi spopadi na vzhodu: "Vsak tank, primeren za boj, bi moral biti na naši frontni črti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

74

Ukrajina | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Vsak tank, primeren za boj, bi moral biti na naši frontni črti," je na Telegramu zapisal vodja urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Andrij Jermak po tem, ko so na vzhodu Ukrajine v bližini Bahmuta in Avdiivke danes znova potekali hudi spopadi med rusko in ukrajinsko vojsko.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

17.58 Lavrov: Bili smo tik pred dogovorom z Ukrajino, Zahod ga je uničil

14.33 Lavrov: Z Zahodom smo praktično v vojni
13.33 Rusija in Estonija izgnali veleposlanika
12.05 Morawiecki: Poljska bo Nemčijo zaprosila za dostavo leopardov Ukrajini
8.23 Je šef Wagnerja po neuspešnem zavzetju Bahmuta v nemilosti Putina?
7.35 Zelenski v luči domnevne korupcije napovedal odločne ukrepe

20.14 Na vzhodu Ukrajine znova hudi spopadi

Na vzhodu Ukrajine so danes v bližini Bahmuta in Avdiivke znova potekali hudi spopadi med rusko in ukrajinsko vojsko, so sporočili z ukrajinskega generalštaba. V Kijevu so medtem opozorili, da ukrajinska vojska potrebuje več sto bojnih tankov za ponovno zavzetje zasedenih ozemelj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski generalštab v Kijevu je zvečer sporočil, da je ukrajinskim silam uspelo odbiti ruske napade, vendar s hudimi izgubami. Da bi osvojila celotno regijo Doneck, je ruska vojska napadla "ne glede na lastne izgube", so zapisali.

Medtem je ruska vojska poročala o okrepitvi spopadov v regiji Zaporožje. Po napredovanju ruskih enot v zadnjih dneh je bilo na ukrajinski strani opaziti prerazporejanje in združevanje enot, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

"Vsak tank, ki se je sposoben boriti, bi moral biti danes na naši frontni črti," je na Telegramu zapisal vodja urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Andrij Jermak. Brez ukrajinske zmage, vrnitve na meje iz leta 1991 in kaznovanja Rusije ne bo niti stabilnega razvoja niti jasnega svetovnega reda, je dejal.

Ukrajina se že skoraj enajst mesecev brani pred rusko invazijo. Kijev je skoraj popolnoma odvisen od Zahoda, tako finančno kot z vidika oborožitve. Pred kratkim je Kijev iz Češke prejel modernizirane tanke sovjetske izdelave. Velika Britanija, Poljska in Finska so Kijevu ponudile možnost dobave zahodnih bojnih tankov, vključno z nemškimi leopardi, vendar Nemčija že več tednov odlaša z odločitvijo o njihovi dobavi.

17.58 Lavrov: Bili smo tik pred dogovorom z Ukrajino, Zahod ga je uničil

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes obiskal Južnoafriško republiko, kjer je imel novinarsko konferenco. Govoril je o mirovnih pogajanjih med Ukrajino in Rusijo, ki naj bi jih državi imeli na mizi na samem začetku vojne.

"Splošno znano je, da smo konec marca podprli predlog ukrajinske strani za pogajanja o začetku posebne vojaške operacije. Nato smo se z delegacijo dogovorili o končanju tega konflikta," je dejal Lavrov.

"Znano in javno objavljeno je bilo tudi, da so naši ameriški, britanski in nekateri evropski kolegi povedali Ukrajini, da je prezgodaj za dogovor. Takrat režim v Kijevu ni niti omenil skoraj doseženega dogovora," je dejal ruski vodja diplomacije.

14.33 Lavrov: Z Zahodom smo praktično v vojni

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na tiskovni konferenci z južnoafriškim zunanjim ministrom Naledijem Pandorom dejal, da Zahod ni več v hibridni vojni z Rusijo, ampak je praktično v pravi vojni.

Sergej Lavrov | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je poleg tega v četrtek dejal, da bo Moskva storila vse, kar je v njeni moči, da bi "streznila" Evropsko unijo in Nato. V televizijskih komentarjih je Lavrov dejal, da bo Moskva poskušala razjasniti zahodne politike o njihovem "prevzetnem" in "kolonialnem" odnosu do Rusije, poroča Euronews. 

"Naredili bomo vse, da se naši kolegi iz Nata in Evropske unije čim prej streznijo," je dodal. 

Njegove pripombe so prišle na isti dan, ko je nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev opozoril Nato, da bi poraz Rusije v Ukrajini lahko sprožil jedrsko vojno.

Spregovoril je tudi o Belorusiji, ki ta teden z Rusijo izvaja vojaške vaje. "Imamo skupno stališče o tem, katere cilje je treba doseči in kako zagotoviti, da niti Rusije niti Belorusije ne bodo ogrožale naše sosede − naj bo to Ukrajine ali katere druge države," je dejal Lavrov.

Skupne letalske vaje so se začele v ponedeljek in bodo trajale do 1. februarja z uporabo vseh beloruskih vojaških letališč. Belorusija je dejala, da so izključno obrambne narave.

Ukrajina je večkrat opozorila na možne napade z ozemlja Belorusije, predsednik Volodimir Zelenski pa je prejšnji teden dejal, da morajo biti ukrajinske sile na meji pripravljene.

13.33 Rusija in Estonija izgnali veleposlanika

"Odgovornost za razvoj takšnih razmer med Rusijo in Estonijo je v celoti na estonski strani. Še naprej se bomo odzivali na sovražne poteze estonskih oblasti," je sporočilo rusko ministrstvo.

Ob tem je opozorilo, da je Talin rusofobijo in gojenje sovražnosti do Moskve povzdignil na raven državne politike, in dodalo, da je bil estonski veleposlanik o odločitvi ministrstva že obveščen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kmalu zatem pa se je na izgon veleposlanika odzvalo estonsko zunanje ministrstvo, ki je na Twitterju zapisalo, da se bodo ravnali v skladu z načelom paritete v odnosih z Rusijo. To pomeni, da bo ruski veleposlanik Vladimir Lipajev Estonijo zapustil istega dne kot Laidra Rusijo, in sicer 7. februarja, so dodali.

To je prvič, da je Rusija izgnala veleposlanika članice Evropske unije, odkar je 24. februarja začela invazijo na Ukrajino. Do izgona prihaja po tem, ko se je Estonija 11. januarja odločila, da bo do konca meseca drastično zmanjšala število osebja na ruskem veleposlaništvu v Talinu.

Za zmanjšanje osebja so se estonske oblasti odločile, da bi dosegle "enakopravnost diplomatskega osebja obeh držav". S tem si prizadevajo, da bi bilo število delovnih mest na ruskem veleposlaništvu v Talinu in na estonskem predstavništvu v Moskvi enako.

12.05 Morawiecki: Poljska bo Nemčijo zaprosila za dostavo leopardov Ukrajini

Poljska bo zaprosila nemško vlado za dovoljenje za dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, je danes napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki, čigar država je naklonjena pošiljanju omenjenih tankov Kijevu. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je sprva dejala, da Berlin temu ne bi nasprotoval, je bila danes do tega bolj zadržana.

"Zaprosili bomo za takšno dovoljenje, vendar je to drugotnega pomena," je v poljskem Poznanju danes dejal Morawiecki.

Tudi če Poljska na koncu ne bo dobila soglasja Berlina, bodo, kot je dejal, delovali v okviru majhne koalicije držav. "Če Nemci ne bodo v tej koaliciji, bomo še vedno skupaj z drugimi poslali svoje tanke v Ukrajino," je izjavil Morawiecki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Tank Leopard | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Morawiecki ni natančneje pojasnil, kdaj bodo podali prošnjo za dobavo tankov, dejal je le, da Poljska oblikuje koalicijo držav, ki so pripravljene Ukrajini poslati leoparde nemške izdelave.

Da Nemčija ne bi nasprotovala dobavi tankov leopard iz drugih držav v Ukrajino, je v nedeljo zatrdila nemška zunanja ministrica Baerbock.

"Doslej nas niso vprašali, in (...) če bi nas vprašali, ne bomo stali na poti," je v nedeljo zvečer za francosko televizijo LCI dejala Baerbock, ko je odgovarjala na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi Poljska Ukrajini dostavila tanke leopard. "Zavedamo se, kako pomembni so ti tanki, in zato se o tem zdaj pogovarjamo z našimi partnerji," je še dejala.

Vendar ni bilo povsem jasno, ali je ministrica iz vrst nemških Zelenih dejansko predstavljala končno dogovorjeno stališče vlade v Berlinu, ob tem opozarja dpa.

Kijev že dlje časa poziva Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav, vendar je do tega še vedno zadržana.

8.23 Je šef Wagnerja po neuspešnem zavzetju Bahmuta v nemilosti Putina?

Jevgenij Prigožin, vodja paravojaške skupine Wagner, je v sporu s Kremljem, potem ko mu ni uspelo izpolniti obljub, da bo s svojimi enotami plačancev zavzel Bahmut v regiji Doneck, je v najnovejšem poročilu zapisal Inštitut za preučevanje vojne (ISW). Več si preberite spodaj:

Evgenij Prigožin
Novice Je šef Wagnerja po neuspešnem zavzetju Bahmuta v nemilosti Putina?

7.53 Zelenski v luči domnevne korupcije napovedal odločne ukrepe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nagovoru v nedeljo obljubil odločno ukrepanje proti nepravilnostim v državnem aparatu. Do tega prihaja le dan po tem, ko je bil višji ukrajinski uradnik osumljen poneverbe, ukrajinsko obrambno ministrstvo pa, da je napihnilo cene v nedavno sklenjeni pogodbi za nakup hrane za vojake.

"Družba bo dobila vse informacije, država pa bo sprejela potrebne ukrepe," je v svojem dnevnem nagovoru dejal Volodimir Zelenski. Ob tem je dodal, da je bil Vasilij Lozinki, namestnik ministra za razvoj skupnosti, ozemelj in infrastrukture, ki ga je v soboto aretiral ukrajinski nacionalni protikorupcijski urad (NABU) zaradi suma poneverbe, že izpuščen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

NABU je takrat sporočil, da je Lozinki prejel 400 tisoč ameriških dolarjev "za olajšanje sklepanja pogodb za nakup opreme in generatorjev po napihnjenih cenah". Ukrajina se po ruskih napadih na energetsko infrastrukturo spopada s pomanjkanjem električne energije in potrebuje generatorje.

Mlada Rusinja
Novice Rusija 19-letnico razglasila za teroristko, ker je bila kritična do vojne

Zelenski se je v svojem govoru dotaknil tudi drugega domnevnega primera korupcije, v katerem naj bi obrambno ministrstvo močno napihnilo cene v nedavno sklenjeni pogodbi za nakup hrane za vojake. Lokalni mediji so obtožili ministrstvo, da je podpisalo dogovor po cenah, ki so "dva- do trikrat višje" od trenutnih cen osnovnih živil.

Podpisana pogodba za leto 2023 bi bila vredna 13 milijard ukrajinskih grivn, kar po trenutnem menjalnem tečaju znaša več kot 320 milijonov evrov.

Obrambno ministrstvo je poročila označilo za lažna in zatrdilo, da "nabavlja proizvode v skladu s postopkom, ki ga določa zakon". Pri tem je dodalo, da bodo uvedli preiskavo o tem, kako je prišlo do teh informacij. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov pa naj bi bil o tej zadevi zaslišan v parlamentu.

Korupcija je v Ukrajini, tako kot v številnih državah nekdanje Sovjetske zveze, zelo razširjen problem. Številni državljani menijo, da vodstvo države bogati na račun humanitarne pomoči, piše dpa.

V luči tega pa je Zelenski napovedal ustrezne ukrepe. "Želim, da je jasno, da ne bo vrnitve k temu, kar je bilo v preteklosti. Hvaležen sem novinarjem, ki proučujejo vsa dejstva in ugotavljajo celotno sliko," je še dodal.

Ne spreglejte