SiolNET. Novice Svet
8,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
335. DAN VOJNE V UKRAJINI

Skupina Wagner na robu propada?

8,35

termometer

Wagner | Čeprav je skupina Wagner v zadnjih mesecih rekrutiral približno 50 tisoč borcev, vključno s številnimi zaporniki, se na fronti bori le še deset tisoč borcev. | Foto: Reuters
Čeprav je skupina Wagner v zadnjih mesecih rekrutiral približno 50 tisoč borcev, vključno s številnimi zaporniki, se na fronti bori le še deset tisoč borcev. Foto: Reuters

Po navedbah ruske nevladne organizacije Russia Behind Bars je več deset tisoč borcev skupine Wagner, rekrutiranih za boj v Ukrajini, izginilo ali umrlo. Čeprav je skupina Wagner v zadnjih mesecih rekrutirala približno 50 tisoč borcev, vključno s številnimi zaporniki, se na fronti bori le še deset tisoč borcev. Ti statistični podatki so le zadnji pokazatelj, da Wagnerjeva bojna sila v Ukrajini skoraj leto po začetku invazije propada.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

19.55 Nemški kancler sprejel odločitev, ki bo razveselila Ukrajince
18.40 ZDA naj bi v kratkem napovedale dobavo tankov abrams Ukrajini

16.15 Protiletalski alarm zaradi letala, ki je poletelo iz Belorusije
14.35 Skupina Wagner ima brutalne izgube. Bila naj bi na robu popolnega propada.

14.12 Prekinjeno šolanje pet milijonov otrok
11.16 Poljska zaprosila Nemčijo za dostavo leopardov Ukrajini
10.41 Vodja Nata o pošiljanju leopardov: Prepričan sem, da bomo kmalu našli rešitev 
10.25 V Ukrajini niz odstopov visokih uradnikov
9.23 Finska: Razmisliti moramo o vstopu v Nato brez Švedske
9.09 ZDA: Švedska in Finska sta pripravljeni na vstop v Nato
7.50 Ukrajinski uradnik: 12 držav je pripravljenih podariti sto tankov leopard

19.55 Nemški kancler sprejel odločitev, ki bo razveselila Ukrajince

Nemški kancler Olaf Scholz je privolil v dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, danes poročajo nemški mediji, ki se sklicujejo na vladne vire. Po poročanju časnika Spiegel in televizijskega kanala ntv namerava vlada v Berlinu drugim državam dati dovoljenje za izvoz omenjenih tankov nemške izdelave. 

Več preberite tukaj:

Olaf Scholz Novice Nemški kancler sprejel težko pričakovano odločitev, ki bo razveselila Ukrajince

18.40 ZDA naj bi v kratkem napovedale dobavo tankov abrams Ukrajini

ZDA bi lahko že ta teden napovedale dobavo znatnega števila tankov M1 abrams Ukrajini, je danes za Fox News potrdil neimenovani predstavnik vlade predsednika Joeja Bidna. O tem poročajo tudi drugi ameriški mediji.

Pentagon ideji sicer ni naklonjen in trdi, da tanki abrams, ki jih poganja letalsko gorivo, zahtevajo bolj zapleteno vzdrževanje in da bi bila njihova dobava Ukrajini dražja od dobave nemških tankov leopard na dizelski pogon.

Rusija, ki v skoraj letu dni vojne proti Ukrajini ni dosegla svojih ciljev in je doživela vrsto porazov na bojiščih, se zdaj pripravlja na novo veliko ofenzivo in napoveduje vpoklic dodatnih vojakov.

16.15 Protiletalski alarm zaradi letala, ki je poletelo iz Belorusije

Po poročanju BBC naj bi obveščevalci opozorili, da je iz Belorusije poletelo vojaško letalo, zaradi česar se je v Ukrajini oglasil protiletalski alarm. Šlo naj bi za letalo MiG-31K, ki bi bilo lahko oboroženo z jedrsko balistično raketo kindžal.

14.35 Skupina Wagner ima brutalne izgube. Bila naj bi na robu popolnega propada.

Po navedbah ruske nevladne organizacije Russia Behind Bars je več deset tisoč borcev skupine Wagner, rekrutiranih za boj v Ukrajini, izginilo ali umrlo. Čeprav je skupina Wagner v zadnjih mesecih rekrutirala približno 50 tisoč borcev, vključno s številnimi zaporniki, se na fronti bori le še deset tisoč borcev. 

"Po naših podatkih je bilo do konca decembra rekrutiranih od 42 do 43 tisoč ujetnikov. Zdaj jih je verjetno že več kot 50 tisoč. Od tega se jih deset tisoč bori na fronti, vse druge so ubili, so izginili, dezertirali ali so se predali," poroča Moscow Times.

Ti statistični podatki so le zadnji pokazatelj, da Wagnerjeva bojna sila v Ukrajini skoraj leto po začetku invazije propada. Wagnerjevi borci so bili v zadnjih tednih vpleteni v hude spopade v Soledarju, mestu, kjer je Rusija razglasila zmago. Skupina Wagner je prav tako v veliki meri odgovorna za pridobitve, dosežene v bližnjem Bahmutu.

14.12 Prekinjeno šolanje pet milijonov otrok

Vojna v Ukrajini, ki traja že enajst mesecev, je prekinila izobraževanje več kot pet milijonov otrok, je danes opozoril Sklad ZN za otroke (Unicef). Ob mednarodnem dnevu izobraževanja, ki ga obeležujemo 24. januarja, Unicef poziva k večji mednarodni podpori za zagotavljanje učnih priložnosti za otroke v Ukrajini in državah, ki gostijo begunce.

Več preberite tukaj: 

Ukrajina Novice Prekinjeno šolanje za pet milijonov otrok: nevarnost je prevelika, da bi jih pustili v šolo

11.16 Poljska zaprosila Nemčijo za dostavo leopardov Ukrajini

Poljska je Nemčijo danes zaprosila za dovoljenje za dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, je na Twitterju zapisal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak. Hkrati je naznanil, da so Nemčijo pozvali, naj se pridruži koaliciji držav, ki nameravajo Kijev podpreti z leopardi.

"Nemčija je že prejela našo prošnjo za soglasje za pošiljanje tankov leopard 2 v Ukrajino," je sporočil Blaszczak in znova opozoril, da je zaradi ruske agresije ogrožena varnost vse Evrope.

Prošnjo je sicer v ponedeljek napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki, vendar je po njegovem mnenju hkrati drugotnega pomena. Tudi če Poljska na koncu ne bo dobila soglasja Berlina, bodo, kot je dejal, še naprej delovali v okviru majhne koalicije držav. "Če Nemcev ne bo v tej koaliciji, bomo še vedno skupaj z drugimi poslali svoje tanke v Ukrajino," je dodal.

Prošnjo so izrazili na dan, ko se je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v Berlinu sestal z novim nemškim obrambnim ministrom Borisom Pistoriusom. Stoltenberg je sporočil, da bo odločitev o pošiljanju nemških tankov leopard Ukrajini sprejeta kmalu, Pistorious pa je zaveznikom odobril usposabljanje ukrajinskih sil za uporabo leopardov.

Kijev že dlje časa poziva Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, te je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav, vendar je do tega še vedno zadržana.

10.41 Vodja Nata o pošiljanju leopardov: Prepričan sem, da bomo kmalu našli rešitev 

Po srečanju med generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom in nemškim obrambnim ministrom Borisom Pistoriusom še vedno ni sprejeta odločitev, ali bo Berlin dovolil pošiljanje tankov leopard 2 v Ukrajino, poroča Sky News. 

Konec tedna je nemška zunanja ministrica namignila, da Berlin ne bo nasprotoval, če bi se Poljska odločila poslati tanke, izdelane v Nemčiji, vendar se je pozneje izkazalo, da si je premislila. 

Vodja Nata Jens Stoltenberg je dejal, da sta z obrambnim ministrom Borisom Pistoriusom na današnjih pogovorih v Berlinu "razpravljala o vprašanju bojnih tankov". "Te razprave se bodo nadaljevale in prepričan sem, da bomo kmalu našli rešitev," je dejal.

G. Stoltenberg je dodal, da podpira Francijo, Združeno kraljestvo in druge zaveznike, ki so obljubili tanke za Ukrajino. "V tem ključnem trenutku vojne moramo Ukrajini zagotoviti težje in naprednejše sisteme in to moramo narediti hitreje," je dejal.

10.25 V Ukrajini niz odstopov visokih uradnikov

Več visokih uradnikov v Ukrajini je danes po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije napovedalo odstop. Med njimi so namestnik ministra za obrambo Vjačeslav Šapovalov, namestnik vodje kabineta predsednika Kirilo Timošenko in namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več preberite tukaj: 

Volodimir Zelenski Novice V Ukrajini niz odstopov visokih uradnikov: so se okoristili s finančno pomočjo Zahoda?

9.23 Finska: Razmisliti moramo o vstopu v Nato brez Švedske

Finski zunanji minister Pekka Haavisto je po tem, ko je Turčija izjavila, da ne bo podprla vstopa Švedske v Nato, dejal, da morajo razmisliti o vstopu v Nato brez Švedske. Dodal je, da je skupni pristop prva možnost.

"Oceniti moramo, ali se je zgodilo kaj, kar bi Švedski dolgoročno preprečilo vstop," je za finsko radiotelevizijo Yle dejal Haavisto, a dodal, da je "prezgodaj, da bi glede tega zavzeli stališče". Po besedah finskega ministra z vidika varnosti obeh nordijskih držav skupni vstop v zavezništvo sicer ostaja "prva možnost", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po moji oceni bo prišlo do zamude (pri pridobivanju odobritve Turčije), ki bo zagotovo trajala do turških volitev sredi maja," je ocenil Haavisto, ki je sicer pred nekaj več kot dvema tednoma zatrdil, da se "Finski ne mudi v Nato tako zelo", da ne bi mogla počakati, da njena soseda dobi zeleno luč.

9.09 ZDA: Švedska in Finska sta pripravljeni na vstop v Nato

Ameriško zunanje ministrstvo je po tem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da Švedska po protestih blizu turškega veleposlaništva v Stockholmu, na katerih so sežgali Koran, ne bi smela pričakovati podpore Turčije za svoje članstvo v Natu, sporočilo, da sta Finska in Švedska pripravljeni na pridružitev Natu. 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v odzivu na dogodek, ko je skrajno desni politik v Stockholmu zažgal izvod Korana, izjavil, da Švedska ne more računati na podporo Turčije pri vstopu v Nato.

"Če ne izkazujete spoštovanja do Republike Turčije ali verskih prepričanj muslimanov, potem ne morete dobiti nobene podpore za vstop v Nato," je Erdogan dejal v Ankari. Švedska sicer potrebuje soglasje Turčije, da postane članica Nata.

7.50 Ukrajinski uradnik: 12 držav je pripravljenih podariti sto tankov leopard

Neimenovani ukrajinski uradnik je za ameriški ABC News dejal, da je 12 držav pripravljenih Ukrajini dostaviti skupno 100 tankov leopard pod pogojem, da nemška vlada odobri dobavo. Kijev namreč že dlje časa poziva Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tovrstnih tankov, pripravljenost zanjo je izkazalo več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav, vendar je do tega še vedno zadržana.

Ta dogovor naj bi dosegli v petek na srečanju zaveznikov Ukrajine v ameriški vojaški bazi v nemškem Ramsteinu.

Ukrajina Novice Hudi spopadi na vzhodu: "Vsak tank, primeren za boj, bi moral biti na naši frontni črti"

Poljska in Finska sta že potrdili, da sta Ukrajini pripravljeni poslati najmodernejše tanke leopard, ukrajinski uradnik pa trdi, da bi enako naredile tudi Španija, Nemčija in Danska.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je sinoči napovedal, da bo Poljska nemško vlado zaprosila za dovoljenje za dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini.

Recep Tayyip Erdogan Novice Švedi razbesneli turškega predsednika Erdogana

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin