Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2023,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

191

Natisni članek

Kijev Rusija Ukrajina

Četrtek, 26. 1. 2023, 7.00

1 leto, 2 meseca

337. DAN VOJNE V UKRAJINI

Nove tragične informacije iz Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

191

Ukrajina | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ruskih napadih z raketami in droni je bilo danes v Ukrajini ubitih skupno najmanj 11 ljudi, prav toliko je bilo ranjenih.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:
  
16.22 V ruskih raketnih napadih na Ukrajino ubitih 11 ljudi

15.25 Velika Britanija bo tanke v Ukrajino poslala konec marca
11.56 Rusija: Odločitev o dobavi tankov kaže na neposredno vpletenost Zahoda v konflikt
11.45 Nemčija bo leoparde dobavila konec marca
11.10 Tarča napadov znova energetska infrastruktura
10.00 Rusi izstrelili več kot 30 raket in brezpilotnih letal
9.55 V napadu na Kijevo umrla ena oseba
8.40 Dobavo tankov Ukrajini napovedala tudi Norveška
8.34 Odjeknilo več eksplozij
8.23 Rusija izstrelila 24 brezpilotnih letal
7.32 Zelenski želi tudi rakete dolgega dosega in bojna letala
6.55 Nevarnost zračnih napadov
6.30 Nad Kijevom sestrelili 15 brezpilotnih letal

16.22 V ruskih raketnih napadih na Ukrajino ubitih 11 ljudi

V ruskih napadih z raketami in droni je bilo danes v Ukrajini ubitih skupno najmanj 11 ljudi, prav toliko je bilo ranjenih, je sporočila ukrajinska civilna zaščita. Kot je že pred tem sporočila vojska, so ruske sile nad državo izstrelile več kot 50 raket in več kot 20 dronov kamikaz.

Ruska vojska v okviru agresije nad Ukrajino, ki traja že od konca februarja lani, v zadnjih mesecih intenzivno obstreljuje energetsko infrastrukturo države. Tudi v današnjem zadnjem nizu napadov je bilo po navedbah oblasti v Kijevu zadetih več infrastrukturnih objektov.

Najhuje je bilo na območju Kijeva, Odese in Vinice, kjer je prišlo tudi do izpadov elektrike. A kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil tiskovni predstavnik civilne zaščite Oleksander Horunši, je bilo tarča napadov vsega skupaj 11 regij.

Ruske sile so po navedbah ukrajinske vojske izstrelile 55 raket in 24 brezpilotnih letal na cilje po vsej Ukrajini. Vsa brezpilotna letala in najmanj 47 ruskih raket je ukrajinska zračna obramba sestrelila.

15.25 Velika Britanija bo tanke v Ukrajino poslala konec marca

Velika Britanija bo prihodnji teden, predvidoma v ponedeljek, začela uriti ukrajinske vojake, je dejal britanski minister za obrambo Alex Chalk. 

Tanke nameravajo dostaviti v Ukrajino do konca marca letos. "Do takrat pa imamo obsežen program usposabljanja, ne samo za tankovske posadke, ki bodo upravljale ta vozila, ampak tudi za tiste, ki bodo zadolženi za vzdrževanje," je dejal Chalk.

11.56 Rusija: Odločitev o dobavi tankov kaže na neposredno vpletenost Zahoda v konflikt

Odločitev zahodnih držav, da Ukrajini dobavijo sodobne bojne tanke, kaže na njihovo neposredno vpletenost v konflikt, je danes opozoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da se je Ukrajina dolgo časa pripravljala na vojno in da pogovori med državama zdaj niso več mogoči.

"Evropske prestolnice in Washington nenehno dajejo izjave, da pošiljanje različnih vrst orožja, vključno s tanki, nikakor ne pomeni njihove vpletenosti v sovražnosti. S tem se ne strinjamo. V Moskvi to razumemo kot neposredno vpletenost v konflikt in vidimo, da se le-ta povečuje," je dejal Peskov.

Ob tem je opozoril, da se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dolgo časa pripravljal na vojno in da pogovori med njim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom niso več mogoči, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Vemo, kakšne obljube je Zelenski dal med svojo predsedniško kampanjo. Nikoli ni rešil problema Donbasa, odpovedal se je sporazumom iz Minska, še več, izkazalo se je, da jih nikoli ni nameraval izvajati, saj se je pripravljal na vojno," je še dodal Peskov.

11.45 Nemčija bo leoparde dobavila konec marca

Nemčija je včeraj po večmesečnem oklevanju vendarle popustila in odobrila dobavo 14 tankov leopard 2 Ukrajini iz zalog nemške vojske. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je danes napovedal, da bodo tanki v Ukrajino prispeli konec marca ali v začetku aprila. Poljske oblasti pa so sporočile, da bodo 14 bojnih tankov leopard Kijevu dobavile v nekaj tednih oziroma takoj, ko bodo ukrajinske sile končale ustrezno usposabljanje.

Pistorius je naznanil, da se bo v Nemčiji v naslednjih dneh začelo usposabljanje ukrajinskih vojakov za pehotna bojna vozila marder, medtem ko se bo usposabljanje za tanke leopard začelo nekoliko pozneje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Takoj ko bodo Ukrajinci končali usposabljanje, bomo leoparde pripravljeni predati ukrajinski strani. Prepričan sem, da je to vprašanje nekaj tednov," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal namestnik poljskega obrambnega ministra Wojciech Skurkiewicz.

Nemčija je včeraj kot proizvajalka tankov dala dovoljenje tudi drugim državam, da Kijevu dobavijo omenjene tanke. Dobavo so že napovedale Poljska, Finska, Španija in Norveška.

Tudi ZDA so v sredo napovedale dobavo 31 bojnih tankov M1 abrams in pri tem poudarile, da gre pri njihovi dobavi za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji.

11.10 Tarča napadov znova energetska infrastruktura

Ruske rakete so ponoči zadele energetsko infrastrukturo v regiji Zaporožje, poroča regionalna uprava.

Ruske sile so izvedle dva raketna napada na okrožje Pavliv, ki je v severovzhodnem delu regije. V eksplozijah je poškodovan eden izmed objektov energetske infrastrukture. Prve ugotovitve razkrivajo, da so bile uporabljene rakete S-300.

V regiji Odesa pa sta bila zaradi raketnega napada poškodovana dva ključna objekta energetske infrastrukture. Po navedbah regionalne uprave v Odesi delavci že odpravljajo škodo. Službe za nujne primere si prizadevajo zagotoviti nemoteno oskrbo prebivalcev z vodo.

Rusija že od oktobra naprej z raketami po vsej Ukrajini napada lokacije energetske infrastrukture. To je povzročilo množične izpade elektrike po vsej državi. V mnogih krajih po Ukrajini je bilo postavljenih več kot štiri tisoč "centrov nepremagljivosti", kjer se prebivalci lahko ogrejejo, napolnijo svoje telefone in imajo dostop do spleta.

10.00 Rusi izstrelili več kot 30 raket in brezpilotnih letal

Ruske sile so v jutranjih urah izstrelile več kot 30 raket in brezpilotnih letal na cilje po vsej Ukrajini, je danes sporočila ukrajinska vojska. Najmanj 15 ruskih raket in vseh 24 brezpilotnih letal naj bi ukrajinska zračna obramba že sestrelila. 

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Jurij Ignat je za lokalne medije povedal, da je več ruskih bombnikov Tu-95 izvedlo raketne napade iz severne regije Murmansk. 

"Sovražnik je v smeri Kijeva izstrelil več kot 15 manevrirnih raket. Zahvaljujoč odličnemu delu zračne obrambe so bile vse sestreljene," je dejal vodja kijevske vojaške uprave Sergej Popko.

Prebivalci Kijeva med zračnim napadom | Foto: Reuters Foto: Reuters Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so sestrelile tudi kopico brezpilotnih letal iranske izdelave. "Napadalna brezpilotna letala so bila izstreljena z vzhodne obale Azovskega morja. Po predhodnih informacijah je sovražnik uporabil 24 brezpilotnih letal šahed. Vseh 24 je bilo uničenih," so dodale.

Oblasti v južni ukrajinski regiji Odesa so medtem sporočile, da so ruske rakete zadele dva objekta energetske infrastrukture, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Današnji napad pa prihaja le dan po tem, ko so zahodni zavezniki Ukrajini obljubili dobavo nemških bojnih tankov leopard in ameriških abrams.

9.55 V napadu na Kijevo umrla ena oseba

V jutranjem raketnem napadu ruskih sil na Ukrajino je življenje izgubila ena oseba, še dve sta ranjeni, je sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko. Izstrelek je zadel stavbo v kijevskem okrožju Golosejevski, ranjeni osebi pa se zdravita v bolnišnici. V luči tega je prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih.

Pred tem so odjeknile eksplozije tudi v okrožju Dniprovski. Reševalci so že na prizorišču, podrobnosti napada še niso znane.

8.40 Dobavo tankov Ukrajini napovedala tudi Norveška

Po tem, ko je Nemčija včeraj prižgala zeleno luč za dobavo tankov leopard Ukrajini, so dobavo včeraj napovedale Poljska, Finska, Španija in Norveška.

Norveški obrambni minister Bjorn Arild Gram sicer ni navedel števila tankov, ki jih bodo poslali v Ukrajino.

Časnik Dagens Næringsliv piše, da Norveška razmišlja o tem, da bi v Ukrajino poslala osem od 36 tankov, ki jih ima na razpolago.

8.34 Odjeknilo več eksplozij

Beloruski opozicijski spletni kanal Nexta poroča, da je v regijah Dnepropetrovsk, Herson, Kijev in Nikolajev odjeknilo več eksplozij.

Najmanj šest eksplozij je bilo v mestu Vinica v osrčju Ukrajine, poroča novinar Kijev Independent na terenu.

8.23 Rusija izstrelila 24 brezpilotnih letal

V vseh ukrajinskih regijah velja nevarnost zračnega napada. Guvernerji številnih ukrajinskih regij pozivajo prebivalce, naj ostanejo v zakloniščih, poroča Kyiv Independent.

Po podatkih ukrajinskih letalskih sil je Rusija ponoči z vzhodne obale Azovskega morja izstrelila 24 brezpilotnih letal iranske izdelave shahed-131 in shahed-136.

7.32 Zelenski želi tudi rakete dolgega dosega in bojna letala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo kmalu za tem, ko so Nemčija in ZDA Ukrajini obljubile dobavo bojnih tankov, zahodne države zaprosil tudi za rakete dolgega dosega in bojna letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Razširiti moramo sodelovanje na področju topništva in začeti dobavo raket dolgega dosega," je poudaril Zelenski in hkrati pozval tudi k dobavi bojnih letal. "To so sanje in to je naša naloga," je nadaljeval.

Nemški tank leopard 2
Novice Nove težave za Ruse: zdaj so pomemben korak napovedali tudi Američani

Ob tem se je zahvalil nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za napovedano pošiljko bojnih tankov leopard in abrams. "Hvaležen sem našim zaveznikom za njihovo pripravljenost, da nam zagotovijo sodobne in zelo potrebne tanke. Način, kako vsi skupaj sodelujemo pri krepitvi svobode, obrambi Ukrajine in Evrope, je zgodovinski dosežek," je dejal.

Ob tem je Zahod pozval, naj tanke pošlje hitro in v zadostnih količinah. "Hitrost in količina sta zdaj ključnega pomena. Večjo obrambno podporo ko bodo naši junaki na fronti prejeli od sveta, hitreje se bo končala ruska agresija," je še dodal.

Kijev je skupaj z več zahodnimi državami že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija je bila do tega zadržana, v sredo pa je po večmesečnem oklevanju vendarle popustila.

Zavezala se je, da bo Ukrajini dostavila 14 leopardov. Dobavo leopardov pa so napovedale še Poljska, Finska, Španija in Norveška. Tudi ZDA so v sredo napovedale dobavo 31 bojnih tankov M1 abrams in pri tem poudarile, da gre pri njihovi dobavi za zaščito ukrajinskega ozemlja, ne za grožnjo Rusiji.

6.55 Nevarnost zračnih napadov

V večini Ukrajine, vključno s Kijevom, so zjutraj razglasili alarm za zračni napad, poroča ukrajinski časnik Kyiv Independent.

Guverner regije Odesa Maksim Marčenko je dejal, da se Rusija pripravlja na začetek obsežnega raketnega napada na Ukrajino z uporabo letal in ladij.

6.30 Nad Kijevom sestrelili 15 brezpilotnih letal

Ukrajinska zračna obramba je ponoči nad Kijevom sestrelila okoli 15 brezpilotnih letal iranske izdelave. Po prvih podatkih škode ali žrtev ni bilo.

Novice Posnetki surove vojaške moči: bodo te "pošasti" pregnale ruskega okupatorja? #video

Po podatkih ukrajinskih letalskih sil so brezpilotna letala Rusi izstrelili z vzhodne obale Azovskega morja.

 

Ne spreglejte