SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
336. DAN VOJNE V UKRAJINI

Nove težave za Ruse: zdaj so pomemben korak napovedali tudi Američani

10

termometer

Nemški tank leopard 2 | Bojni tanki leopard zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najboljših na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini. Poleg Nemčije jih uporabljajo tudi številne druge evropske države, ki naj bi jih imele skupaj več kot dva tisoč. | Foto: Guliverimage
Bojni tanki leopard zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najboljših na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini. Poleg Nemčije jih uporabljajo tudi številne druge evropske države, ki naj bi jih imele skupaj več kot dva tisoč. Foto: Guliverimage

Nemčija je prižgala zeleno luč za dobavo tankov leopard Ukrajini, je v Berlinu sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. Berlin bo Ukrajini dobavil 14 tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske, obenem pa je dal dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo omenjene tanke. Dobavo so danes že napovedale Poljska, Finska in Španija. Dobavo 31 tankov M1 abrams Ukrajini so napovedale tudi ZDA. Putinov propagandist Vladimir Solovjov ni skrival nezadovoljstva z odločitvijo Nemčije. Rusijo je v svoji oddaji na ruski državni televiziji pozval, naj napade Nemčijo. 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:  

18.09 Biden: ZDA bodo Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1 abrams

17.26 Norveška izpustila nekdanjega plačanca skupine Wagner
16.22 Premier Robert Golob pozdravil odločitev Nemčije glede leopardov
16.02 Zelenski: Hvaležni smo za leoparde, a število in čas dobave sta ključna 
15.45 Putinov propagandist: Morali bi napasti Nemčijo

15.41 Scholz zagovarja odločitev glede leopardov, svari pred eskalacijo konflikta
14.40 Dobavo tankov potrdila tudi Španija
14.06 Za Rusijo odločitev Berlina "izjemno nevarna"
14.01 V Ukrajini nove razrešitve
13.55 Ukrajina potrdila, da je izgubila Soledar
13.36 Ukrajina zaostrila kazni za neposlušnost vojakov in dezerterstvo
13.24 Kijev odločitev Nemčije glede leopardov pozdravil kot prvi korak
12.55 Ukrajinski obveščevalci: V Belorusiji je 5.800 ruskih vojakov
12.03 Nemčija odobrila dobavo tankov leopard Ukrajini
11.22 Kremelj: Zahodni tanki bodo v Ukrajini uničeni
10.25 Ruska vojska nezadovoljna z novimi tanki
8.22 Tudi Norveška razmišlja o dobavi tankov Ukrajini
8.15 Zelenski previdno o nameri Nemčije
8.10 Razrešitev več visokih uradnikov za Zelenskega potrebna
7.11 Rusija: Če bodo ZDA v Ukrajino poslale tanke, bo to provokacija

18.09 Biden: ZDA bodo Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1 abrams

"Obrambni minister Lloyd Austin mi je priporočil ta korak, ker bodo ti tanki okrepili sposobnost Ukrajine za obrambo svojega ozemlja in doseganje strateških ciljev," je dejal Biden v sporočilu, da bodo ZDA Ukrajini poslale tanke.

Ameriški predsednik je dodal, da so tanki abrams najboljši na svetu, hkrati pa so izjemno kompleksni za uporabo in vzdrževanje. Zato nameravajo Ukrajini zagotovili tudi vse dele in opremo, ki so potrebni za vzdrževanje teh tankov na bojišču. 

Tanke M1 abrams odlikuje predvsem močan oklep iz jekla in osiromašenega urana, ki povečuje varnost štiričlanske posadke pred sovražnim ognjem. Za bojišča v Ukrajini so ti tanki sicer manj primerni od nemških leopardov, predvsem zato, ker delujejo na kerozin in ne na cenejše in dostopnejše dizelsko gorivo.

17.26 Norveška izpustila nekdanjega plačanca skupine Wagner

Norveška policija je danes sporočila, da je izpustila moškega, ki je trdil, da je nekdanji član ruske skupine plačancev Wagner. Andrej Medvedjev je pred skoraj štirinajstimi dnevi pobegnil na Norveško, kjer je nato zaprosil za azil. Skupino Wagner naj bi zapustil, ker je bil priča številnim kršitvam človekovih pravic in vojnim zločinom v Ukrajini.

Policija, pristojna za priseljevanje, je Medvedjeva danes izpustila iz centra za pridržanje priseljencev "pod pogojem, da ostane na določenem kraju", poroča AFP. 

16.22 Premier Robert Golob pozdravil odločitev Nemčije glede leopardov

Premier Robert Golob je danes pozdravil odločitev Nemčije, ki je odobrila dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, a ob tem podaril, da gre za nemško notranjepolitično vprašanje.

Premier tudi ne verjame, da bo to imelo odločilen vojaški vpliv, odločitev vidi predvsem kot zelo močno simbolno sporočilo.

16.02 Zelenski: Hvaležni smo za leoparde, a število in čas dobave sta ključna

Volodimir Zelenski se je zahvalil zaveznikom po vsem svetu za njihovo neomajno podporo po ruskem napadu na njegovo državo.

"Na splošno sem zelo hvaležen svetu za podporo Ukrajini. Toda, odkrito povedano, število tankov in čas dostave v Ukrajino sta ključna," je dejal za Sky News.

15.45 Putinov propagandist: Morali bi napasti Nemčijo

Putinov propagandist Vladimir Solovjov v svoji oddaji na ruski državni televiziji ni skrival nezadovoljstva z odločitvijo Nemčije, da Ukrajincem dobavi bojne tanke leopard 2.

Rusijo je pozval, naj izvede napade na Nemčijo, da bodo Nemci "vedeli, katere nove nacistične voditelje so vzgojili in pripeljali na oblast".

15.41 Scholz zagovarja odločitev glede leopardov, svari pred eskalacijo konflikta

Nemški kancler Olaf Scholz je danes zagovarjal odločitev vlade o odobritvi dobave bojnih tankov leopard Ukrajini. V nagovoru poslancem bundestaga je pojasnil, da je Nemčija v podpori Ukrajini storila, kar je treba, je pa ob tem posvaril pred eskalacijo konflikta z Rusijo.

Več preberite tukaj: 

Wagner Novice Skupina Wagner na robu propada?

14.40 Dobavo tankov potrdila tudi Španija

Poljski premier Mateusz Morawiecki se je danes zahvalil Nemčiji, ker je odobrila dobavo tankov leopard 2 Ukrajini in hkrati zagotovila eno četo teh tankov iz svojih zalog. "Hvala, kancler Olaf Scholz. Odločitev o pošiljanju leopardov v Ukrajino je velik korak k ustavitvi Rusije. Skupaj smo močnejši," je tvitnil Morawiecki.

Britanski premier Rishi Sunak je odločitev Nemčije označil za pravo odločitev. To je bila "prava odločitev Natovih zaveznikov in prijateljev", je na Twitterju sporočil Sunak, čigar vlada je prav tako napovedala dobavo 14 bojnih tankov challenger 2 Ukrajini.

Odločitev Berlina so pozdravili tudi v Parizu. Francija meni, da to "širi in krepi" podporo, ki jo je Pariz v začetku meseca zagotovil Kijevu z dobavo lahkih oklepnih vozil AMX10-RC, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Elizejske palače.

Francoska vlada se še ni odločila glede pošiljanja bojnih tankov leclerc, a predsednik Emmanuel Macron tega ni izključil.

Odobritev dobave tankov je pozdravil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "V kritičnem trenutku ruske vojne lahko ti pomagajo Ukrajini, da se brani, zmaga in prevlada kot neodvisna država," je zapisal na Twitterju.

Tudi Poljska in Finska sta že napovedali dobavo leopardov Ukrajini, danes pa se jim je pridružila tudi Španija.

"Španija je pripravljena sodelovati z našimi zavezniki na kakršenkoli način, pa naj to pomeni pošiljanje leopardov, usposabljanje za uporabo leopardov ali pomoč pri njihovem vzdrževanju," je dejala španska obrambna ministrica Margarita Robles. Pri tem pa ni povedala, koliko tankov bi lahko Španija poslala.

Španija ima trenutno 108 tankov leopard 2A4, kupljenih v Nemčiji, in 239 leopardov 2E, ki so modificirana različica modela 2A6 in jih večinoma proizvajajo v Španiji za španske potrebe. Po poročanju medijev se je vlada že junija lani dogovorila o dobavi približno 40 tankov Kijevu, vendar je ministrica pozneje sporočila, da so ti v tako slabem stanju, da jih ni bilo mogoče dobaviti.

14.06 Za Rusijo odločitev Berlina "izjemno nevarna"

Ruski veleposlanik v Nemčiji Sergej Nečajev se je danes kritično odzval na odločitev nemške vlade, da Kijevu dobavi bojne tanke leopard in da tudi drugim državam dovoli, da storijo enako. Po njegovih besedah je ta odločitev izjemno nevarna in konflikt v Ukrajini prestavlja na novo raven konfrontacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ta izjemno nevarna odločitev prestavlja konflikt na novo raven konfrontacije in je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Nemčije, da bi se vanj vpletla," je veleposlanik zapisal v izjavi.

Po njegovih besedah Nemčija in njene zahodne partnerice niso zainteresirane za diplomatsko rešitev spora, temveč – nasprotno – stavijo na njegovo zaostrovanje. "Odločitev Berlina pomeni, da se Nemčija dokončno odpoveduje zgodovinski odgovornosti do našega naroda zaradi grozljivih zločinov nacizma" v drugi svetovni vojni, je dejal Nečajev.

14.01 V Ukrajini nove razrešitve

V luči domnevnih nepravilnosti in korupcije je bilo danes v Ukrajini znova razrešenih več visokih uradnikov. Med njimi so direktor nabavnega oddelka na obrambnem ministrstvu Bohdan Hmelnicki in še pet regionalnih vodij tožilstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hmelnicki je razrešen zaradi nepravilnosti pri nakupu hrane za vojake po cenah, ki so bile do trikrat višje od maloprodajnih cen v trgovinah, je danes na Facebooku zapisala vodja protikorupcijskega odbora ukrajinskega parlamenta Anastasija Radina.

Generalni državni tožilec Andrij Kostin pa je razrešil pet regionalnih vodij tožilstva, in sicer iz regij Zaporožje, Kirovograd, Poltava, Sumi in Černigiv. Svoje odločitve sicer ni pojasnil.

13.55 Ukrajina potrdila, da je izgubila Soledar

Predstavniki ukrajinske vojske so potrdili, da so se umaknili iz strateško pomembnega mesta Soledar, ki leži severno od Bahmuta.

Sergij Čerevati, predstavnik za javnost Vzhodne skupine oboroženih sil Ukrajine, je dejal, da so Rusiji povzročili več izgub, kot so jih utrpeli v obeh čečenskih vojnah. Njegova izjava je prva uradna ukrajinska potrditev, da so ruske sile zavzele to mesto.

Dodal je, da so ukrajinske sile zapustile Soledar in zasedle strateške položaje. "Umik naših sil je bil dobro nadzorovan, načrtovan, discipliniran in je potekal mirno," je še dejal Čerevati.

13.36 Ukrajina zaostrila kazni za neposlušnost vojakov in dezerterstvo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes podpisal zakon, ki zaostruje kazni za neposlušnost vojakov in dezerterstvo. Predvideva tudi strožje kazni za prekrške, kot so grožnje poveljnikom, beg z bojišča ali uživanje alkohola v vojski. Zakon kritizirajo borci za človekove pravice, ki so predsednika pred podpisom pozvali, naj tega ne stori.

"Namesto da bi se zahvalili vojakom, ki skoraj leto dni zadržujejo rusko invazijo v polnem obsegu in uspešno izvajajo operacije za osvoboditev ozemlja, dobimo zaporno kazen za najmanjše nestrinjanje ali pripombo poveljnikom," piše v peticiji proti zakonu. Ta je bila na spletni strani ukrajinskega predsedstva objavljena decembra, podpisalo pa jo je več kot 35 tisoč ljudi.

Novi zakon med drugim tudi prepoveduje sodiščem, da bi vojakom, ki so jih spoznali za krive, izrekali nižje ali pogojne kazni. Pripadnikom ukrajinskih oboroženih sil tako za dezerterstvo grozi do 12 let zapora, za neposlušnost ali zavrnitev boja do deset in do sedem let za grožnje nadrejenemu.

Zakon je decembra sprejel ukrajinski parlament, borci za človekove pravice pa so predsednika Zelenskega nato pozvali, naj ga ne podpiše, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V bran zakonu je stopil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, ki je dejal, da njegovo stališče odraža stališče "poveljnikov skupin in vojaških enot, ki so zahtevali sistematično rešitev teh vprašanj". Dodal je, da "v času vojne potrebujemo hitre in učinkovite rešitve".

"Vojska temelji na disciplini. In če vrzeli v zakonodaji ne zagotavljajo, da se (takšna disciplina) spoštuje (...) to vodi k povečanju izgub," je na Telegramu še zapisal Zalužni.

13.24 Kijev odločitev Nemčije pozdravil kot prvi korak

V Kijevu so pozdravili današnjo odločitev nemške vlade, da ukrajinskim silam dobavi bojne tanke leopard in da dovoljenje tudi drugim državam, da storijo enako. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je potezo Berlina označil za prvi korak in kot naslednjega omenil "tankovsko koalicijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prvi korak glede tankov je bil storjen. Naslednji korak je 'tankovska koalicija'. Potrebujemo veliko leopardov," je na družbenih omrežjih zapisal Jermak in namignil na pripravljenost tudi drugih zahodnih držav, med njimi Poljske in Finske, da Ukrajini pošljejo omenjene tanke.

Odločitev Nemčije so pozdravile tudi evropske zaveznice. V Varšavi menijo, da bo to pripomoglo k ustavitvi Rusije, v Londonu pa so jo označili kot pravo odločitev v prizadevanjih, da Ukrajina zmaga v vojni. Odločitev so pozdravili tudi v Parizu.

12.55 Ukrajinski obveščevalci: V Belorusiji je 5.800 ruskih vojakov

Po podatkih Vadima Skibitskega iz ukrajinske obrambne obveščevalne agencije je na ozemlju Belorusije trenutno nameščenih 5.800 ruskih vojakov.

Skibitski še navaja, da ima Rusija na beloruskem ozemlju protiletalske raketne sisteme S-300 in S-400 ter tri letala MIG-31.

Osredotočenost na ruske premike v Belorusiji prihaja sredi špekulacij, da bi lahko Rusija začela novo obsežno ofenzivo z ozemlja severne sosede Ukrajine, potem ko je prvi poskus marca 2022 propadel.

12.03 Nemčija odobrila dobavo tankov leopard Ukrajini

Nemčija je dala zeleno luč za dobavo tankov leopard Ukrajini, je danes v Berlinu po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Seffen Hebestreit. Berlin bo Ukrajini dobavil 14 tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske, obenem pa je dal dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo omenjene tanke.

"Cilj je, da hitro sestavimo dva tankovska bataljona s tanki leopard 2 za Ukrajino," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Hebestreit. Poleg tankov celoten nemški paket pomoči vključuje logistiko, oborožitev in vzdrževanje.

Pojasnil je, da bodo "zelo hitro" začeli usposabljanje ukrajinskih vojakov za uporabo tankov, potekalo pa bo v Nemčiji.

"Ta odločitev sledi naši znani usmeritvi pomagati Ukrajini po najboljših močeh. Pri tem smo usklajeni na mednarodni ravni," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob objavi odločitve sporočil kancler Olaf Scholz.

Ukrajinski predsednik Zelenski je prepričan, da bi približno 300 tankov leopard Kijevu pomagalo premagati Rusijo. Analitiki Mednarodnega inštituta za strateške študije pa so prepričani, da bi bilo za spremembo ravnotežja v vojni dovolj že sto leopardov.

Model tanka 2A6 je novejša in bolj izpopolnjena različica modela 2A4, katerih dobavo Ukrajini sta že napovedali Poljska in Finska. Tanki leopard zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najboljših na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini. Poleg Nemčije jih uporabljajo še številne evropske države, skupno naj bi jih evropske države imele več kot dva tisoč.

Tank tehta okoli 60 ton in ima štiričlansko posadko. S polnim dizelskim rezervoarjem prevozi približno 500 kilometrov in doseže hitrost do 68 kilometrov na uro. Tanki izstopajo po tem, da lahko na cilje na razdalji do pet kilometrov streljajo med premikanjem v vse smeri ter so razmeroma enostavni za vzdrževanje.

Po napovedih naj bi še danes dobavo svojih bojnih tankov Ukrajini napovedale tudi ZDA, in sicer tanke M1 abrams.

11.22 Kremelj: Ti tanki gorijo kot vsi drugi. So le zelo dragi.

Če bodo zahodne države Ukrajini dobavile bojne tanke, bodo ti uničeni na bojišču, so danes opozorili v Kremlju v luči pričakovane uradne odločitve Nemčije, da odobri dobavo tankov leopard Kijevu. Odločitev o dobavi ameriških tankov abrams Ukrajini naj bi danes uradno sporočili tudi v Washingtonu.

"Tehnološko je to neuspešen načrt. To je precenjevanje potenciala, ki ga bo to dodalo ukrajinski vojski. Ti tanki gorijo kot vsi drugi. So le zelo dragi," je novinarjem danes povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kremelj se je v preteklih dneh že večkrat kritično odzval na načrte zahodnih zaveznic, da Ukrajini dobavijo težko orožje, vključno z bojnimi tanki leopard nemške izdelave, za katere že dlje časa prosi Kijev.

Nemški tank leopard 2 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Peskov je v današnji izjavi za novinarje sicer dejal, da ne vidi možnosti za diplomatsko rešitev ukrajinskega konflikta. "Lahko preprosto ugotovimo, da možnosti za tlakovanje poti do diplomatske rešitve v tem trenutku niso vidne," je povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Razmere v svetu in še posebej v Evropi je označil kot izjemno skrb vzbujajoče in po njegovem ni videti znakov umirjanja "glede na politiko, ki so jo sprejele Severnoatlantsko zavezništvo in oblasti ZDA".

10.25 Ruska vojska nezadovoljna z novimi tanki

Najnovejše poročilo britanskih obveščevalnih služb razkriva, da ruska vojska ni najbolj zadovoljna z novimi tanki T-14 Armata, ki jih nameravajo prvič uporabiti na bojiščih v Ukrajini.

"Ruska vojska v Ukrajini ni bila pripravljena sprejeti prve dobave tankov T-14 Armata. Razlog je njihovo slabo stanje. Ni jasno, kaj natančno jih moti. So pa ruski uradniki v zadnjih treh letih javno izpostavljali težave z motorjem, pa tudi s sistemi za termografsko snemanje," piše v poročilu.

Zato je malo verjetno, da bodo tanki T-14 uporabljeni v Ukrajini, saj nejverjetneje ne bodo izpolnjevali zahtevanih standardov za novo opremo, ugotavlja poročilo.

Tank T-14 armata | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Tank T-14 je bil zasnovan leta 2014, ko je bil predstavljen kot "nepremagljivi tank naslednje generacije", ki je v zaščiti in ognjeni moči boljši od svojih konkurentov.

Proizvodnjo tanka so ves čas zaznamovale zamude in tehnične napake. Prototip tanka T-14 se je na paradi ob dnevu zmage leta 2015 v Moskvi celo pokvaril.

8.22 Tudi Norveška razmišlja o dobavi tankov Ukrajini

Norveška vlada razmišlja o dobavi tankov leopard 2 v Ukrajino, poročajo lokalni mediji. Odločitev še ni znana, pišejo mediji, ki se sklicujejo na anonimne vire blizu vlade.

8.15 Zelenski previdno o nameri Nemčije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v svojem rednem nagovoru v torek zvečer previdno odzval na novico, da naj bi nemški kancler Olaf Scholz, ki bo danes na to temo tudi nagovoril nemški bundestag, privolil v dobavo tankov leopard 2 Kijevu.

"Veliko truda, besed in obljub," je dejal Zelenski in poudaril, da je pomembno, da "vidimo realnost". "Ne gre za pet, deset ali petnajst tankov. Potreba je večja. Vsak dan delamo vse potrebno, da bi zapolnili primanjkljaj. Hvaležen sem vsem, ki nas pri tem podpirajo," je pojasnil in dodal, da se morajo pogovori o dobavi leopardov "končati z odločitvami", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tank leopard Novice Scholz v bundestagu o dobavi tankov leopard Ukrajini

Kijev in več zahodnih držav, med njimi Poljska in Finska, že dlje časa pozivajo Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, vendar je bila do tega do zdaj zadržana.

8.10 Razrešitev več visokih uradnikov za Zelenskega potrebna

Razrešitev več visokih ukrajinskih uradnikov zaradi domnevnih nepravilnosti in korupcije je bila potrebna, je sinoči poudaril Zelenski.

"To je pošteno, potrebno za našo obrambo in pomaga pri našem približevanju evropskim institucijam," je Zelenski dejal med večernim nagovorom. "Potrebujemo močno državo in Ukrajina bo to tudi postala," je dodal glede menjav na več visokih položajih.

Volodimir Zelenski Novice V Ukrajini niz odstopov visokih uradnikov: so se okoristili s finančno pomočjo Zahoda?

Več visokih ukrajinskih uradnikov je v torek po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije odstopilo. Med njimi so namestnik vodje kabineta ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko, namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, štirje namestniki ministrov in guvernerji petih ukrajinskih regij.

Zelenski je po obtožbah o korupciji in okoriščanju nekaterih politikov v vojni že v ponedeljek napovedal spremembe v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah. V Ukrajini sicer številni sumijo, da so se nekateri predstavniki oblasti okoristili s finančno pomočjo Zahoda med vojno.

7.11 Rusija: Če bodo ZDA v Ukrajino poslale tanke, bo to provokacija

Morebitna ameriška dobava bojnih tankov M1 abrams Ukrajini bo "še ena očitna provokacija" proti Rusiji, je dejal ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov.

"Očitno je, da nam Washington namerno poskuša zadati strateški poraz," je prek aplikacije za sporočanje Telegram dejal Antonov.

"Če se ZDA odločijo dobaviti tanke, potem opravičevanje takšnega koraka z argumenti o obrambnem orožju zagotovo ne bo delovalo. To bi bila še ena očitna provokacija proti Ruski federaciji," je dodal.

Oči so danes uprte v Berlin, kjer naj bi nemški kancler Olaf Scholz po pričakovanjih sporočil odločitev glede dobave leopardov Ukrajini. Kot so v torek poročali nemški mediji, naj bi Scholz privolil v dobavo leopardov, vlada pa naj bi tudi drugim državam dala dovoljenje za dobavo teh tankov nemške izdelave Ukrajini.

Po poročanju ameriških medijev so tudi ZDA pripravljene Ukrajini dobaviti svoje bojne tanke abrams. Washington naj bi Kijevu dal na voljo okoli 30 tankov M1 abrams. Mediji so sicer sprva, sklicujoč se na dobro obveščene kroge, poročali, da naj bi dobavili od 30 do 50 tankov. Pričakovati je, da bo ameriška vlada uradno izjavo o dobavi tankov Ukrajini podala danes, poroča agencija dpa.

Po poročanju časnika Washington Post pa bodo verjetno minili meseci, če ne leta, preden bodo tanki abrams dejansko uporabljeni v vojni v Ukrajini. Malo verjetno je namreč, da bodo vozila prispela v Ukrajino spomladi, ko se pričakuje ruska ofenziva ali protiofenziva Ukrajine za ponovno zavzetje območij, ki jih trenutno zasedajo ruske sile.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin