Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
9.14

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

dogovor civilisti Gaza Palestina Izrael

Četrtek, 8. 2. 2024, 9.14

2 meseca, 2 tedna

125. dan vojne v Izraelu

Blinken: Ne bom govoril v imenu Izraela, a vse je še mogoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Antony Blinken, Benjamin Netanjahu | "V današnjem pogovoru s predsednikom vlade in visokimi uradniki sem izrazil globoko zaskrbljenost zaradi dejanj in retorike, tudi vladnih uradnikov, ki podpihujejo napetosti, ki zmanjšujejo mednarodno podporo in bolj omejujejo varnost Izraela," je dejal Blinken. | Foto Reuters

"V današnjem pogovoru s predsednikom vlade in visokimi uradniki sem izrazil globoko zaskrbljenost zaradi dejanj in retorike, tudi vladnih uradnikov, ki podpihujejo napetosti, ki zmanjšujejo mednarodno podporo in bolj omejujejo varnost Izraela," je dejal Blinken.

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo med obiskom Tel Aviva dejal, da je dogovor o vrnitvi talcev iz Gaze še vedno mogoč in med pripravami na okrepljeno izraelsko ofenzivo na Rafo, kamor so se zatekli številni Palestinci, pozval k zaščiti civilistov v Gazi, poroča tiskovna agencija AFP.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

15.55 Članice EU naj bi podprle pomorsko operacijo v Rdečem morju

9.00 Blinken ohranja upanje na dogovor o izpustitvi talcev iz Gaze

15.55 Članice EU naj bi podprle pomorsko operacijo v Rdečem morju

Države članice EU so danes podprle načrtovano vojaško misijo za zaščito trgovskih ladij v Rdečem morju pred napadi jemenskih hutijevcev, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdilo več diplomatov. Operativni štab pomorske operacije, ki se bo imenovala Aspides, bo v grškem mestu Larisa. Formalno odločitev o vzpostavitvi in začetku misije naj bi sprejeli na zasedanju zunanjih ministrov 19. februarja v Bruslju.

Misija vključuje napotitev evropskih vojaških ladij in sistemov zgodnjega opozarjanja v zraku za zaščito tovornih ladij v Rdečem morju, Adenskem zalivu in okoliških vodah pred napadi skrajnih hutijevcev iz Jemna. Ti skušajo z obstreljevanjem ladij izsiliti končanje izraelskih napadov na območje Gaze, kjer Izrael izvaja operacije proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas po napadih 7. oktobra.

Nemčija namerava v pomorski operaciji sodelovati s fregato Hessen. Ladja z okoli 250 vojaki na krovu je danes zapustila pomorsko bazo v Wilhelmshavnu proti Rdečemu morju. Med drugim je opremljena s protiletalskimi raketami in je bila posebej zasnovana za spremstvo in pomorski nadzor. Po navedbah nemške vojske lahko s svojim posebnim radarjem nadzoruje zračni prostor v velikosti celotnega Severnega morja, poroča dpa.

Zaradi napadov se večje ladjarske družbe vse bolj izogibajo najkrajši pomorski poti med Azijo in Evropo prek Rdečega morja in Sueškega prekopa, kar močno vpliva na svetovno gospodarstvo. ZDA in Velika Britanija sta v preteklih tednih večkrat napadli cilje hutijevcev v Jemnu.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov povezave konec januarja dejal, da bo pomorska operacija EU v Rdečem morju povsem defenzivne narave. Njena naloga bo spremljanje trgovskih ladij in odvračanje s prisotnostjo. Delovala bo zgolj na morju in ne bo izvajala nobenih operacij na kopnem, je pojasnil.

9.00 Blinken ohranja upanje na dogovor o izpustitvi talcev iz Gaze

Blinken je pozval k zadržanosti potem, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu zavrnil predlog palestinskega islamističnega gibanja Hamasa za izmenjavo ujetnikov in napovedal vojaško operacijo v Gazi ter nadaljevanje ofenzive do uničenja Hamasa, poroča STA.

Blinken na Bližnjem vzhodu skupaj z Egiptom in Katarjem posreduje pri pogajanjih med Hamasom in Izraelom glede izpustitve preostalih talcev Hamasa, zajetih med napadom na Izrael 7. oktobra lani. Hamas želi v zameno izpustitev Palestincev iz izraelskih zaporov in konec sovražnosti.

Anthony Blinken
Novice Blinken odhaja na novo bližnjevzhodno turnejo

"Čeprav je v Hamasovem odzivu nekaj jasno neuresničljivih pogojev, pa menimo, da ustvarja prostor za doseg dogovora, za katerega si bomo vztrajno prizadevali, dokler ga ne dosežemo," je nekaj ur po srečanju z Netanjahujem novinarjem v Tel Avivu dejal Blinken.

Na vprašanje o Netanjahujevi zavrnitvi predloga je Blinken odgovoril, da ne bo govoril v imenu Izraela, vendar je Hamasov nasprotni predlog vsaj ponudil priložnost za nadaljevanje pogajanj o talcih.

Blinken je dejal, da se bo danes sestal z družinami talcev. "Skoraj nepredstavljivo je, kako mučno je, če ne veš, kakšna je usoda čaka tvojega ljubljenega," je dejal Blinken.

Izraelska vojska
Novice Netanjahu zavrnil zahteve Hamasa

Po Netanjahujevi napovedi o ofenzivi na Rafo je Blinken dejal, da je Izrael odgovoren in dolžan storiti vse, kar je mogoče, da zagotovi zaščito civilistov. "Ob vsaki vojaški operaciji je treba v prvi vrsti poskrbeti za civiliste," je dejal.

Netanjahuju in drugim izraelskim uradnikom je na pogovorih povedal, da je število smrtnih žrtev v Gazi vsak dan še vedno previsoko.

Antonio Guterres
Novice Guterres: Naš svet vstopa v obdobje kaosa
Matjaž Nemec
Trendi Matjaž Nemec za izključitev Izraela iz Evrovizije
F-16
Novice Rusija, Iran, Irak in Sirija kritični do napadov ZDA: Gre za odvračanje pozornosti
Hutiji Jemen
Novice Novi ameriški napadi na hutije v Jemnu: "To je šele začetek"
Ne spreglejte