Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
19.14

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

Natisni članek

hladna vojna multilateralizem kaos Izrael Antonio Guterres Združeni narodi

Sreda, 7. 2. 2024, 19.14

2 meseca, 2 tedna

Guterres: Naš svet vstopa v obdobje kaosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57
Antonio Guterres | "Med hladno vojno so dobro uveljavljeni mehanizmi pomagali upravljati odnose med velesilami. V današnjem večpolarnem svetu teh mehanizmov ni. Naš svet vstopa v obdobje kaosa," je opozoril Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. | Foto Reuters

"Med hladno vojno so dobro uveljavljeni mehanizmi pomagali upravljati odnose med velesilami. V današnjem večpolarnem svetu teh mehanizmov ni. Naš svet vstopa v obdobje kaosa," je opozoril Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Foto: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes opozoril, da svet vstopa v obdobje kaosa, saj je Varnostni svet ZN močno razdeljen in ne more reševati ključnih vprašanj. V luči vojne v Gazi je posvaril pred širitvijo izraelske ofenzive na Rafo na skrajnem jugu palestinske enklave, saj bi to lahko imelo hude posledice za regijo.

Kot je poudaril v Generalni skupščini ZN ob predstavitvi svojih prednostnih nalog za letos, VS ZN ni sposoben ukrepati ob konfliktih, ki se stopnjujejo. Ta organ ZN je Guterres opisal kot blokiran in najbolj razdeljen doslej.

Sicer po njegovih besedah ni prvič, da je VS ZN razdeljen. Je pa njegova trenutna disfunkcija globlja in nevarnejša kot dosedanje, je opozoril. Poudaril je, da vlade brez odgovornosti ignorirajo in spodkopavajo načela multilateralizma. "Med hladno vojno so dobro uveljavljeni mehanizmi pomagali upravljati odnose med velesilami. V današnjem večpolarnem svetu teh mehanizmov ni. Naš svet vstopa v obdobje kaosa," je opozoril.

Izrazil je še zaskrbljenost zaradi novega širjenja jedrskega orožja in razvoja novih sredstev za medsebojno ubijanje in uničenje človeštva.

Varnostni svet ZN ni sposoben ukrepati ob konfliktih, ki se stopnjujejo, ugotavlja Antonio Guterres.  | Foto: STA/Katja Kodba Varnostni svet ZN ni sposoben ukrepati ob konfliktih, ki se stopnjujejo, ugotavlja Antonio Guterres. Foto: STA/Katja Kodba Skrb zaradi izraelskih načrtov v Rafi

V nadaljevanju se je osredotočil na konflikt v Gazi. Pri tem je izrazil zaskrbljenost zaradi poročil, da se namerava izraelska vojska osredotočiti na Rafo ob meji z Egiptom, kjer je na stotisoče Palestincev, ki obupano iščejo varnost. Dodal je, da bi takšno dejanje eksponentno povečalo humanitarno nočno moro, ki ima neizmerne posledice za regijo. Ob tem je vnovič pozval k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja in izpustitvi vseh talcev.

Guterres je vlade po vsem svetu spodbudil, naj izkoristijo priložnost vrha, ki bo septembra v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine, in oblikujejo multilateralizem za prihodnost. Po njegovem mnenju so med spremembami, ki jih svet potrebuje, velika reforma Varnostnega sveta, mednarodnega finančnega sistema in oblikovanje instrumenta za nujne primere, s katerim bi izboljšali mednarodne odzive na kompleksne globalne pretrese, kakršna je bila pandemija covid-19.

Antonio Guterres
Novice Združeni narodi pozivajo države k ohranitvi pomoči UNRWA
Antonio Guterres
Novice Guterres: Pogajalci naj bodo pozorni tudi na pomisleke naftnih držav
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Za to ni opravičila
spoštovanje človekovih pravic
Novice Obeležujemo 75 let splošne deklaracije človekovih pravic
Izrael
Novice Varnostni svet ZN znova o razmerah na Bližnjem vzhodu
Ne spreglejte