Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
7.39

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Peter Svetina Antonio Guterres Združeni narodi obletnica človekove pravice

Nedelja, 10. 12. 2023, 7.39

4 mesece, 2 tedna

Obeležujemo 75 let splošne deklaracije človekovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
spoštovanje človekovih pravic | Konflikti so namreč prepogosti, revščina in lakota naraščata, neenakosti se poglabljajo, podnebna kriza najbolj škodi prav najbolj ranljivim, je v poslanici naštel generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. | Foto Guliverimage

Konflikti so namreč prepogosti, revščina in lakota naraščata, neenakosti se poglabljajo, podnebna kriza najbolj škodi prav najbolj ranljivim, je v poslanici naštel generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Foto: Guliverimage

Današnji mednarodni dan človekovih pravic bo potekal pod geslom Svoboda, enakost in pravica za vse. Združeni narodi (ZN) tokrat v ospredje postavljajo 75. obletnico sprejetja splošne deklaracije človekovih pravic, ki je prvič na univerzalni ravni zapisala pravice in svoboščine vseh ljudi ne glede na njihove okoliščine. Obletnici so se poklonili tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v poslanici ob mednarodnem dnevu izpostavil pomen solidarnosti, zaradi katere je človeška vrsta skozi zgodovino preživela številne kritične trenutke. Krize po njegovem opozorilu prinašajo številne tragične zgodbe, a nas hkrati dramijo in ponujajo razmislek. Poplave, ki so Slovenijo prizadele poleti, so imele zagotovo takšen vpliv, meni.

Po njegovi oceni imamo odgovornost, da presežemo ustaljene vzorce, saj bomo lahko le tako uspešno prebrodili obstoječe in nove krize, ki jih v prihodnosti verjetno ne bo manjkalo.

MZEZ: Načela deklaracije še niso uresničena

Ob današnji 75. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic so se na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve poklonili napredku, ki je bil odtlej narejen z vzpostavitvijo strukture mednarodnega prava človekovih pravic, obenem pa opozarjajo, da načela deklaracije še niso uresničena.

Na ministrstvu so spomnili, da sta bila od sprejema deklaracije sprejeta dva mednarodna akta, ki države pogodbenice zavezujeta k spoštovanju in varstvu državljanskih, političnih, ekonomskih, socialnih in kulturnih, pravic, ter vrsta konvencij, ki obravnavajo posamezne skupine prebivalstva ali vidike človekovih pravic.

Kljub temu pa določila konvencije še niso uresničena, so opozorili in navedli, da je po svetu denimo okoli 50 milijonov žrtev sodobnih oblik suženjstva, 86 odstotkov žensk in deklic pa živi v državah, ki ne nudijo pravne zaščite pred nasiljem na podlagi spola.

"Ta žalostna statistika je dokaz, da moramo aktivno delati na tem, da bo vsak poznal svoje pravice in da bodo države spoštovale, varovale in uresničile človekove pravice vseh prebivalcev," je ob obeležitvi današnjega mednarodnega dne človekovih pravic sporočila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres pa je zapisal, da je danes bolj kot kadarkoli pomembno spodbujati in spoštovati vse vrste človekovih pravic. Splošna deklaracija je po njegovem zemljevid, ki pomaga končati vojne, zaceliti delitve in spodbujati življenje miru in dostojanstva za vse.

"Svet izgublja tla pod nogami"

Ob tem pa ugotavlja, da svet izgublja tla pod nogami. Konflikti so namreč prepogosti, revščina in lakota naraščata, neenakosti se poglabljajo, podnebna kriza najbolj škodi prav najbolj ranljivim, je naštel.

Države članice je pozval, da ob 75. obletnici sprejetja deklaracije in v pripravah na vrh o prihodnosti naslednje leto okrepijo svojo zavezanost večnim vrednotam iz deklaracije.

Ob mednarodnem dnevu in obletnici sprejetja deklaracije je bilo v Sloveniji v preteklih dneh več dogodkov. Varuh Svetina je na primer pripravil slavnostni sprejem, zagovornik načela enakosti pa okroglo mizo o pravicah invalidov.

ESČP
Novice Kdo so slovenski kandidati za sodnika ESČP?
Portugalska požar
Novice Mladi na ESČP iščejo pravico proti evropskim državam
Rosa Parks
Novice Obletnica pogumnega upora Rose Parks, ki je premaknil ZDA
Twitter, Elon Musk
Novice Omrežje X obtoženo pomoči Savdski Arabiji pri kršenju človekovih pravic
Človekove pravice
Novice Rusija zaprla organizacijo za človekove pravice #video
Ne spreglejte